Уест Бромич Албиън и мистерията заем срещу заем

Уест Бромич Албион претърпя трансформация след пристигането на Карлос Корберан, но клубът има въпроси, на които трябва да отговори относно финансовото си състояние.

Уест Бромич Албион винаги щеше да играе втора цигулка в предколедното им пътуване до Ковънтри Сити. Тери Хол, привърженик на Манчестър Юнайтед, но все още един от най-известните синове на Ковънтри, почина дни по-рано и домакините отдадоха трогателна почит на певеца, който отборът последва при победата в мача с 1-0.

Резултатът сложи край на една победна серия, която бе вдъхнала живот на сезона на Албиона. Поражението у дома от Шефилд Юнайтед в края на октомври ги върна на дъното в Чемпиъншип, две седмици и половина след почти неочакваното напускане на Стив Брус. Страната реагира доста положително на отсъствието на Брус, като спечели победата в първия си мач под ръководството на Ричард Бийл, но мачът на Шефилд Юнайтед – първият мач на новия постоянен мениджър Карлос Корберан – даде индикация колко много работа трябва да направи новият директор направи.

Но оттогава Корберан започна да се чува от този досега недостатъчен отбор от играчи. Между мача с Шефилд Юнайтед и мача с Ковънтри Сити, Албион спечели пет поредни победи, отбелязвайки девет гола и допускайки само един. Тези пет победи повече от удвоиха сбора от точки на отбора за сезона, като ги издигнаха от 14 на 29 само за шест седмици, цифра, която е още по-забележителна, като се има предвид, че те дори не са играли никакви мачове от лигата между 12 ноември и 12 декември. Надпреварата ги изстреля до шеметни висоти на 16-то място в таблицата.

Имаше облаци над Hawthorns през по-голямата част от 2022 г. На 11 декември 2021 г. те заеха трето място в класирането на Чемпиъншип, позиция, която държаха повече или по-малко от самото начало на сезона. До средата на март те бяха 14-и, бързо завръщане във Висшата лига след изпадане в края на предишния сезон. Те си върнаха 10-то място в класирането, но завръщането в шампионата не беше това, което мнозина очакваха. Стив Брус беше назначен за мениджър в началото на февруари, заменяйки Валериен Исмаел на фона на многобройни онлайн предупреждения от привърженици на Нюкасъл Юнайтед за това какво могат да очакват. Оказа се, че тези предупреждения не са неоснователни.

Но ако Напускането на Брус от The Hawthorns вдигна облак, надвиснал над клуба, други упорито останаха на мястото си. От известно време се повдигат въпроси относно начина, по който клубът се управлява през последните години, и централно място в тези опасения бяха заемите, които клубът даде на настоящи и бивши собственици. Преди това клубът отрече каквото и да е разследване на генезиса на този заем – на общо събрание преди това лидерът на притежаващия клуба консорциум Guochuan Lai използва гласа си, за да го блокира.

Главният изпълнителен директор на клуба Рон Гурлей се съгласи да разследва заем от £3,7 милиона на бившия собственик Джереми Пийс в началото на май, но имаше нови спорове със сметките на клуба, публикувани в края на юни 2021 г., които показаха, че друг заем от £4,95 милиона е даден на Wisdom Smart Corporation Limited, друга компания, собственост на Лай, за да помогне на бизнеса му през пандемията на Covid. Лай е обещал да изплати тази сума – плюс £50 000 лихва – до средата на септември. Тогава това беше удължено до края на декември, но сега този срок ще бъде ли спазен?

Фактът, че клубът има пари в банката до края на календарната година е от очевидно значение. Трансферният прозорец се отваря отново скоро и тъй като Карлос Корберан постигна значителен напредък с тази група играчи, откакто се присъедини към The Hawthorns, клубът вече изглежда разбира стойността на това да му даде парите, които да похарчи за укрепване на отбора през този период.

В крайна сметка отборът отново върви в правилната посока и естеството на първенството е такова, че въпреки че 16-ото място на Албион в класирането изглежда скромно, те са само на пет точки от място в плейофите. Освен това парите от парашутите на Висшата лига на Албиона се изчерпват в края на този сезон. Ако не бъдат повишени този сезон, те ще бъдат значително по-зле финансово през следващия сезон. Смята се, че Лай дължи общо на клуба около £10 милиона.

Gourlay вече го каза то е „уверено от Guochuan Lai, че заемът от £4,95 милиона, дължим на футболния клуб от Wisdom Smart, ще бъде изплатен до ревизирания краен срок от 31 декември 2022 г.“. Но това повдига друг въпрос: ако тези пари са гарантирани за новогодишната нощ, тогава защо Уест Бромич Албион обмисли заем от MSD Holdings, серийните заемодатели на футболни клубове, собственост на Майкъл Дел? Беше трудно да се получат конкретни подробности за този заем. Предполага се, че този заем може да достигне £25 милиона, като лихвеният процент е мистерия.

Толкова много въпроси, толкова малко отговори. Какво ще стане, ако Лай не изплати заема си и клубът не бъде повишен в края на този сезон? Тъй като това са 30 милиона паунда в заеми, които са пакетирани за клуба в допълнение към историческия заем на Джереми Пийс, и с края на парашутните плащания заемането на 25 милиона паунда, които да похарчите през трансферния прозорец през януари, започва да изглежда малко като залагам, че клубът не може да си позволи да загуби.

В най-лошия сценарий тези заеми се натрупват в сметките на компанията, добавяйки напълно ненужен слой несигурност към финансовото благосъстояние на клуба и това е преди да стигнем до малкия въпрос защо един футболен клуб трябва да отпуска заеми, за да подкрепи клубния собственик други компании на първо място. Ако Уест Бромич Албиън не успее да спечели промоция в края на този сезон, това ще бъде първият път, откакто консорциумът на Лай пое клуба през 2016 г., че пари от Висшата лига не са преминали през клуба.

Каквото и друго да може или да не се случи през 2023 г. в The Hawthorns, какво точно се е случило зад кулисите трябва да бъде обяснено и коригирано. Объркването и забавянето на тези заеми трябва да спре, а обещаното разследване има силата да разкрие каквато и да е истина за начина, по който клубът е управляван през последните години. Тъй като залозите може да се повишат през следващата година, а EFL вече е осеяна с тела на клубове, които са изпаднали от Висшата лига и не са успели да се завърнат. Уест Бромич Албиън не може да си позволи да се присъедини към този нещастен клуб.

Add Comment