Безкрайните римейкове на Zelda са лош заместител на обратната съвместимост

Игри Gamecube Zelda1
Изображение: Nintendo Life/Zion Grassl

Функциите на Soapbox позволяват на нашите отделни писатели и сътрудници да изразят мненията си по горещи теми и произволни теми, по които са работили. Днес Кейт говори за връзката си любов/омраза с римейковете…


Няма нищо по-емблематично за нашето изгубено и далечно детство от видеоигрите. Те са едни от малкото играчки, с които децата и възрастните могат да играят и остават социално приемливи, така че служат като въже, което ни свързва с миналото. Когато този кабел бъде прекъснат – когато не сме в състояние да играем игрите от нашето минало поради западаща технология или непосилно скъпи конзоли – можем да се почувстваме сякаш сме загубили част от себе си.

Не е изненадващо тогава, че тенденцията в игрите през последните две поколения е безкрайна варива от римейкове и ремастъри. Издателите имат свои собствени причини да искат да преразгледат хитови заглавия с доказани продажби, но много от нас са съучастници в желанието да видят нов живот, вдъхнат на любимите класики. Искаме да останем там, където е удобно и не искаме да загубим това, което знаем и обичаме.

Будител на вятъра
Изображение: Nintendo

В същото време събужда много чувства. Има усещането за инфантилност, сякаш можеш да се успокоиш само с безкрайни римейкове на ловци на духове и Горен пистолет, сякаш сте заседнали в спряно развитие през последните две десетилетия и медиите ни радват всички с постоянен поток от Beige Pablum For Cranky ’80s Babies. Има чувството, че трябва да консумирате нещо малко по-трудно от игра, която сте завършили, когато сте били на десет. Съществува страхът, че сме заседнали така като общество – че всички многомилиардни компании ще разберат, че римейковете имат много по-високо съотношение цена-полза и никога няма да постигнем нещо правилно.все още оригинално.

Наскоро станахме свидетели на два крайни аспекта на дебата за римейка: вълнението от възможността за друг Wind Waker / Twilight Princess HD ремастериран, и гримасите и въртящите се очи в отговор на второ преработена пълна цена на The Last of Us за по-малко от десет години. Реакцията не беше единодушна и в двата случая, но това е същината онлайн. Реакциите са доста различни, както можете да видите в някои прегледи на TLOU:

„The Last of Us Part 1 е напълно ненужен римейк с великолепна графика, която само прави остарелия геймплей още по-забележим.“ — Диего Перес, Атаката на фенбоя

„Напълно безсмислен римейк на една от най-добрите игри от последното десетилетие, освен само с половината съдържание и на двойна цена.“ — Дейвид Дженкинс, Metro GameCentral

„При по-конкурентна цена това би било от съществено значение – в настоящия си вид е скъпо надграждане на истинска класика.“ — Сами Баркър, PushSquare

Сега, за да бъде ясно, римейкът на TLOU (който беше пуснат тази седмица, с хор от много положителни, но понякога приглушени отзиви) беше до голяма степен добре приет и без съмнение има основателна причина да съществува, не на последно място, за да осигури прецизна отправна точка за новодошлите. Но все още изглежда лудо, че Nintendo, от друга страна, изглежда има безкрайна добра воля, когато става въпрос за римейкове, и много хора активно настояват за тях преди всеки Direct.

Има няколко причини, за които се сещам. Въпреки притока на „Deluxe“ преиздания на Wii U игри от това поколение, Nintendo не прави много римейкове, наистина, и времевите празнини между оригинала и римейка обикновено са много по-големи от, да речем, Skyrim. Те също така не са пренаситени на пазара – измина цяла епоха, откакто Zelda беше последно пусната правилно, и той беше всеобщо обичан, и повечето от страхотните tentpole игри на Nintendo отнемат години между продълженията.

Не беше трудно да се играе The Last of Us на PS5! Но да играете Zelda, която не е преработена за Switch, е цяла мисия, освен ако вече нямате настройката.

И да, оттогава имаме римейк на Link’s Awakening, но това доказва тезата ми – изминаха повече от 20 години, откакто версията Game Boy Color DX добави цвят пет години след оригиналното монохромно издание. Skyward Sword беше на десет години, преди да получи фейслифт миналата година. Много по-лесно е да харесаш нещо, което не ти е омръзнало постоянно да ти го навират в лицето. Не помага, че малко хора наистина са носталгичен за The Last of Us също, защото наистина не е минало толкова време.

И въпреки репутацията си, че ви дава десетки различни начини да купувате и играете игри като Super Mario Bros., когато става въпрос за леснодостъпен заден каталог, историята на Nintendo е в най-добрия случай петна. Услугата Virtual Console вече не съществува, така че Link’s Awakening (версията на Game Boy) не можеше да се играе на Switch под никаква форма, докато не пристигна Grezzo Remake. Игрите N64, SNES и NES ни се предоставят чрез абонамент за NSO, който на практика е услуга за отдаване под наем. Nintendo очевидно не оценява, че имитирате неговите игри, така че ако искате да играете, да речем, Wind Waker – и все още не го притежавате – вашият избор е да дадете пълна цена + за копие на GameCube в eBay, намерете пазарете се за Wii U и вземете копие на HD Remake, или емулирайте играта и се надявайте Nintendo да не ви намери и да ви глоби.

Казано по друг начин: ако искате да настигнете Wind Waker, ще трябва да платите между $50 и $100 за привилегията, може би много повече. Можете също така да изчакате неизбежно римейк за Switch, защото вероятно вече имате такъв. И в по-голямата си част оставихме Nintendo от куката, тъй като си спечели репутацията на доброжелателен търговец на Zelda – въпреки понякога враждебните си усилия към геймърите, които искат да играят по-стари игри.

Причината, поради която хората смятат, че римейкът на The Last of Us е безсмислен, е, че до голяма степен е. Не беше трудно да се играе The Last of Us на PS5! Но да играете Zelda, която не е преработена за Switch, е цяла мисия, освен ако вече нямате настройката. Ако се чувствах наистина ядосан за това, бих казал, че това е посочете. Много по-лесно е да накарате хората да дадат $60 за игра, когато умишлено сте затруднили играта по друг начин.

Но аз съм виновен тук колкото всеки друг. Последните новини, че Wind Waker и Twilight Princess може да идват в Switch, са вълнуващи, въпреки че притежавах Wii U версията на първия и никога не съм играл втория за повече от няколко часа (и не ми хареса особено, т.е. ). Защо така? Защо гледам някои римейкове с пренебрежение, а други със сърце в очите? Защо позволяваме на Nintendo да се измъкне с драконовски бизнес практики, докато получаваме Zelda игра на всеки две години, нова или стара?

Носталгията е мощен наркотик. Лекарство, което ми струва 80 канадски долара всеки път. Никой от нас не иска да прекъсне тази златна нишка, която ни свързва с нашето минало, и компаниите за игри го знаят. Трябва ли да бойкотираме римейковете? Не знам! Сигурно няма да го направя! Не мисля, че трябва да се радваме на римейкове – в крайна сметка бих предпочел да имам ново изживяване или по-добра опция за обратна съвместимост, отколкото римейк.

Но тъй като Nintendo изглежда не е склонна да запази своята звездна история на игрите, предполагам, че ще трябва да се задоволим с римейкове.


Съгласни ли сте с нас, че римейките са най-доброто, на което можем да се надяваме от Nintendo по отношение на предоставянето на лесен достъп до по-стари игри? Или трябва да ги държим на по-високи стандарти? Кажете ни в коментарите по-долу!

.

Add Comment