Вечерята яде „повече калории на ден“ в печено Тоби Карвъри

Ако отидете днес на вкусен неделен обяд в някоя от многото печени в нашия регион, ще помислите ли за калоричното съдържание на вашето ястие? Вече е задължително големите компании с повече от 250 служители – включително вериги ресторанти – да показват информация за калории за храни и безалкохолни напитки в опит да се справят с епидемията от затлъстяване в света.

Правителството казва, че виждането на истината за това, което ядете пред себе си, ще направи „доколкото е възможно по-лесно за хората да направят избор на по-здравословна храна“. Но някои твърдят, че показването на калории в менютата е „катастрофа“ за хората, възстановяващи се от хранителни разстройства, тъй като може да накара хората да се чувстват „вина и срам“ заради храната, която ядат.

Като цяло, съгласно новите разпоредби, информацията за калориите ще трябва да се показва в точката по избор на клиента, като физически менюта, онлайн менюта, платформи за доставка на храна и етикети на храни. Въпреки това, някои ресторанти предлагат менюта без калории, ако клиентите ги поискат.

ПРОЧЕТЕТЕ: Отидох до новия облик на Тоби Карвъри в Трентъм, за да видя дали наистина е къщата на печеното

Но дали показването на информация за калориите в менюто прави разлика за избора на обикновен играч, който просто иска да се наслади на честно, честно месо? Отидох до фестивалния парк на Тоби Карвъри – все още известен на повечето Стоки като Китайски градини – за да видя какво влияние ще има върху избора ми – и колко лесно би било да изчисля общата сума, когато не е храна с фиксирана порция.

Трябва да призная отпред, че не съм любител на кайма. Не си спомням някога да съм ял в Toby Carvery преди, въпреки че съм сигурен, че не бих могъл да прекарам 43 години на планетата, без да съм го направил.Но прочетох достатъчно отзиви и знам от репутацията какво да очаквам, така че когато получа тази задача за обяд, вече знам, че няма да имам нужда от вечеря тази вечер. Пълненето в грил може да не е задължително, но някак си е трудно да избегнете натрупването на чинията си, когато сте изправени пред множеството опции.

Ресторантът е на прекрасно място в близост до яхтеното пристанище на Фестивал Парк и след като въведох регистрацията на колата си на екрана близо до входа, за да избегна глоба за паркиране, ме показаха до масата ми до прозореца с изглед към спокойна сцена с тесни лодки, патици, гъски и дори чапла.

Повечето от масите вече бяха заети, когато пристигнах в 12:15 ч., с групи приятели и семейства от всички възрасти, които щастливо се наслаждаваха на обяда си. Изглежда, че повечето хора бяха избрали месото – и предполагам, че не обърнаха много внимание на броя на калориите в менюто.Беше вторник, така че беше налично менюто в средата на седмицата, което предлагаше два курса за £9,49 или три за £11,49. Само изрязването би било 7,49 паунда – в сравнение с 8,29 паунда в събота или 11,49 паунда в неделя и празнични дни.

Избрах двустепенното сет меню на пълноразмерен грил с пудинг и пепси за многократно пълнене – и много захар. Ако бях избрала предястие вместо десерт, щях да избера сирените гъби с чеснов хляб на 375 калории.

Вероятно е подходящ момент да споделя, че вероятно не бях най-добрият човек, който да изпратите, за да видите дали отпечатването на калории в менюто ви кара да промените избора си. Не съм много чувствителна към натиска на връстниците – как звучи този тормоз от правителството – и както винаги казва съпругът ми, аз просто правя каквото си искам.

Така че предизвикателството беше повече да видя колко калории в крайна сметка приемам, когато избирам това, което искам, защото гласът на бавачката, която ми казва да „правя по-здравословен избор на храна“, всъщност не ми казва. Знам какви са здравословните опции – и честно казано, не искам особено да ги избирам, когато изляза да хапна като лакомство за обяд.

Оказа се, че все пак бях в шок.Като девствена на Тоби Карвъри, трябваше да попитам сервитьорката си какво да правя и тя ме насочи към „палубата“, където очакваше празника. За целите на изследването имах на разположение и четирите меса – пуешко, свинско, говеждо и дивеч.

Менюто ми казва, че пълна порция пуешко има 436 калории, телешко 446, шунка 618 и свинско 798 калории на порция. Тъй като имах парче от всяка, за моите изчисления ще използвам 611 калории, за които в менюто пише, че са базирани на „средно предпочитание за обслужване на гостите“.

И в това се крие проблемът с изчисляването на броя на калориите в разфасовото месо – чинията на всеки ще бъде различна. Калориите на месото са отпечатани в менюто, но не видях нищо за селекция от зеленчуци, така че избрах на сляпо според това, което исках. По-късно разбрах, че в менюто има QR код, който ме отведе до страница, където мога да намеря калориите на порция за всичко, което се предлага.

Така че избрах: наистина огромен йоркширски пудинг (99 калории), картофи с говеждо сос (232 калории), грах (76 калории), плънка от градински чай и лук (367 калории), лук в сос (73 калории), зелен фасул (25 калории) ) и основното ястие, макароните и сиренето (110 калории на порция).

Няма да влизам в дебата дали това е място за печена вечеря, защото обичам макарони и сирене (или, както пише в сайта, макарони и сирене) и това е всичко. Но колко голяма е „порцията“? Готов съм да се обзаложа, че това, което сложих в чинията си, е по-голямо от една порция. Но имах само два картофа, така че ще го нарека сам.Преминавайки към раздела за сосове и тук имаше малък знак, показващ калориите на соса на черпак и сосовете на лъжица. Добавих черпак сос (23 калории), лъжица цяла горчица (39 калории) и лъжица сос от хрян (37 калории).

Като добавям, докато пиша тази история, всъщност съм малко изненадан да открия, че тази чиния с храна съдържа 1692 калории – когато препоръчителната дневна доза за жена е 2000 калории. Беше вкусно и не съжалявам за избора си – но бих ли избрал отново същото? Не ям така всеки ден, така че вероятно бих го направил – но това все още е отрезвяваща мисъл.

И, разбира се, бях избрал двустепенното меню, така че предстои един десерт. До този момент вече бях толкова горещ, че трябваше да сваля жилетката си – но дали това се дължи на слънцето, струящо през прозорците, или на количеството калории, които консумирах, не можах да кажа.Пудинги за сет менюто бяха млечен сладолед с люспи и ягоди, шоколад, карамел или лимонов сос (208 калории), шоколадово брауни (467 калории) с бита сметана (148 калории) или сладолед (112 калории) или сезонна гъба или сезонен крабъл, което в менюто каза, че трябва да попитам сървъра си за избор и информация за калориите.

Попитах моя много полезен сървър, Ники, за сезонния срив и тя отиде да получи информацията. Беше ябълка, слива и слива, която съдържаше 527 калории и още 120 за крема за сладкиши. Това бяха 647 допълнителни калории отгоре на основното ми ястие, което ме изтласка над препоръчителното ниво на дневен прием от 2339 калории.

Беше пълно с плодове и много вкусно, но използвах само половината от щедрата кана яйчен крем. Може би този тих тих глас, който ме подтикваше да направя по-добър избор, все пак имаше ефект.

И на всичкото отгоре на цялата тази храна, не можех да разбера колко калории има в моето Pepsi – но лесно може да са още няколкостотин. За щастие вече бях толкова пълен, че не го напълних – но това определено ме наклони над границата от 2500 калории.

Четенето на това сега, докато пиша тези думи черно на бяло на екрана пред мен, малко ме шокира. Не толкова заради въздействието върху здравето на висококалоричното, лакомо ястие, което лесно опаковам наведнъж – все пак не ям така всеки ден – а защото знам, че има толкова много хора, които са гладни.

Чувствам се малко отвратен, че беше толкова лесно да се консумират толкова много храна напълно ненужно, когато толкова много семейства в града не могат да хранят децата си и зависят от хранителни банки. Ако трябваше да се чувствам виновен, след като видях калориите в менюто, идеята на правителството проработи.

Но вината, която изпитвам, не е толкова свързана с талията ми, колкото с неравенствата, толкова разпространени в обществото. Не очаквах един обикновен обяд на работа един ден да предизвика криза на съвестта, но ще даря на хранителна банка този уикенд и ще си напомня, че съм късметлия да имам повече, отколкото ми е необходимо.

БЮЛЕТИН: Регистрирайте се за известия по имейл StokeonTrentLive направо във вашата пощенска кутия тук

.

Add Comment