Дали „фалшивите“ обяви за работа надуват данните за заетостта в САЩ?

Тейлър Гоучер търси спешно да наеме счетоводители и техници за поддръжка на клиенти, които да работят за Connext Global Solutions, консултантската компания за преместване, където той ръководи обслужването на клиенти.

Но това не са единствените предложения за работа, публикувани от компанията. Те също така имат пет допълнителни записа, за инженери и вицепрезидент, които той планира да напусне за неопределено време.

„За наистина трудни отвори правилните хора се появяват толкова често, така че трябва да ги оставим отворени и някак да чакаме и да се надяваме, че в един момент се появи добър кандидат“, каза Гоучер, който каза, че е възприел стратегията Преди 18 месеца, след като работих, за да заеме роля в продължение на девет месеца, без резултат.

Някои икономисти подозират, че Гоучер може да е един от нарастващия брой работодатели, които публикуват т. нар. свободни работни места за пурпурни катерици, за да бъдат оставени за неопределено време с надеждата да намерят перфектния кандидат, който е толкова рядък, колкото горските същества са с пастелна козина. Ако е вярно, това може да помогне да се обясни защо броят на свободните работни места остава голям.

„Това са свободни позиции за пурпурни катерици“, каза управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър пред репортери след реч в Института за парична и финансова стабилност във Франкфурт. — Те не са истински.

За Уолър подобни свободни позиции засилват аргументите на централната банка на САЩ за по-строги финансови условия. Ако дългосрочните обяви за работа увеличават броя на обявите за работа, работната сила може да не е толкова търсена, колкото изглежда. Това би могло да направи възможно намаляването на броя на публикуваните от компаниите свободни работни места, без да се променя значително нивото на безработица. Фед повишава лихвите, за да ограничи инфлацията, но продължават да се опасяват, че големите увеличения могат да осакатят пазара на труда или да предизвикат рецесия.

Работодателите в САЩ добавиха 390 000 работни места през май, съобщи Министерството на труда в петък.

Повечето от 11,4 милиона работни места, съобщени през април, не чакат “лилавите катерици”. Анализът на Goldman Sachs установи, че две трети от текущите обяви са публикувани през последните 90 дни, което е по-висок дял, отколкото преди пандемията на коронавирус. Все пак броят на свободните работни места, които работодателите заемат всеки месец, достигна най-ниското си ниво през март.

„Не е защото компаниите стават все по-взискателни“, каза Джулия Полак, главен икономист в сайта за работа ZipRecruiter. „Напротив, мнозина намаляват изискванията за опит и образование.

„Това е така, защото въпреки намаляването на изискванията работодателите все още не намират достатъчно заинтересовани и квалифицирани хора за свободно работно място“, добави Полак. „Много работодатели правят оферти на множество кандидати и виждат, че всички отхвърлят оферти за други възможности, защото са наддавани.“

Някои разочаровани търсещи работа споделят подозренията на Уолър. Джулия Лайко търсеше работа месеци наред, след като завърши университета Емори в Атланта през май. Тя каза, че очаква процесът да бъде бърз поради недостиг на работници, но вместо това прекара часове в сортиране на неактивни обяви за работа. В крайна сметка тя получи двумесечна стипендия в образователна организация с нестопанска цел.

„Очаквах повече професионализъм от много работодатели“, каза Лайко. „Имаше много безчувственост, дори след интервютата. И напълно разбирам, че компаниите не могат да се погрижат за всички кандидати поради големия обем. »

Изпълнителният наемател на персонал в Ню Йорк Патриша Ленков каза, че работодателите стават по-селективни за това кого наемат след година експериментиране с по-малко квалифицирани кандидати поради недостиг на работна ръка, което може да обясни по-бавните и по-разочароващи процеси на наемане.

Други компании все още не са “почистили” обявите си за работа, след като прекараха месеци в борба да заменят служителите, напуснали по време на пандемията, каза Кати Канфийлд от групата за набиране на персонал в индустрията EmployBridge.

Такъв е случаят с OSP International, тосканска компания, която произвежда обучение за ръководители на проекти.

„Разбираме, че е невъзможно да се намери кандидат, който да притежава всички необходими умения, но ние държим тези позиции отворени, в случай че имаме късмет“, каза Корнелиус Фихтнер, президент на OSP. — Все пак не имаме късмет твърде често.

Наемателите и икономистите са съгласни, че търсещите работа все още имат превес на днешния пазар на труда. Джо Мълингс, управляващ директор за придобиване на таланти в The Mullings Group, предупреждава, че за работодателите е по-трудно от всякога да привличат „лилави катерици“.

„Честно казано, най-добрите хора обикновено не търсят работа и не отговарят сляпо на обяви за работа или изпращат автобиографиите си на HR“, каза Мълингс.

Гоучер каза, че свободните му позиции за „лилава катерица“ са му помогнали да наеме квалифицирани инженери, които иначе би могъл да пропусне.

„Това е различна стратегия“, каза Гоучер. „Вместо да ловувате, можете да ловите риба“.

Допълнителни репортажи от Джо Ренисън

Add Comment