Европа се готви да пренапише правилата на интернет

Европа се готви да пренапише правилата на интернет

Елена Лейси/Гети изображения

Следващата седмица ще влезе в сила закон, който ще промени интернет завинаги и ще направи много по-трудно да бъдеш технологичен гигант. На 1 ноември влиза в сила Законът за цифровите пазари на Европейския съюз, задействайки процес, който трябва да принуди Amazon, Google и Meta да направят своите платформи по-отворени и оперативно съвместими през 2023 г. Това може да доведе до големи промени в това, което хората могат да правят. с техните устройства и приложения, като още едно напомняне, че Европа е регулирала технологичните компании много по-активно от Съединените щати.

„Очакваме последствията да бъдат значителни“, казва Жерар де Грааф, бивш служител на ЕС, който помогна за приемането на DMA по-рано тази година. Миналия месец той стана директор на нов офис на ЕС в Сан Франциско, създаден отчасти, за да обясни последиците от закона за големите технологични компании. Де Грааф казва, че ще бъдат принудени да отворят оградените си градини.

„Ако имате iPhone, трябва да можете да изтегляте приложения не само от App Store, но и от други магазини за приложения или от интернет“, казва де Грааф в конферентна зала с акцент в изумрудено зелено в консулството. от Ирландия до Сан Франциско. , където първоначално се намира офисът на ЕС. DMA изисква доминиращите платформи да допускат по-малки конкуренти и също така може да принуди WhatsApp на Meta да получава съобщения от конкурентни приложения като Signal или Telegram или да попречи на Amazon, Apple и Google да предпочитат собствените си приложения и услуги.

Въпреки че DMA влиза в сила следващата седмица, технологичните платформи не трябва да се съобразяват с него веднага. ЕС трябва първо да реши кои компании са достатъчно големи и достатъчно утвърдени, за да бъдат класифицирани сред „пазачите“, подчинени на най-строгите правила. Де Грааф очаква дузина компании да бъдат част от тази група, която ще бъде обявена през пролетта. След това тези настойници ще имат шест месеца, за да се съобразят.

Де Грааф прогнозира вълна от съдебни дела, оспорващи новите европейски правила за Big Tech, но казва, че е в Калифорния, за да помогне на гигантите от Силиконовата долина да разберат, че правилата са се променили. ЕС вече наложи тежки глоби на Google, Apple и други чрез антитръстови разследвания, механизъм, който поставя тежестта на доказване върху бюрократите, казва той. При DMA отговорността за привеждане в съответствие е върху бизнеса. „Основното послание е, че преговорите са приключили, ние сме в състояние на съответствие“, казва де Грааф. — Може и да не ти харесва, но това е положението.

Подобно на европейския закон за дигиталната поверителност, GDPR, DMA се очаква да доведе до промени в начина, по който технологичните платформи обслужват хората отвъд 400-те милиона потребители на интернет в ЕС, тъй като определени подробности за съответствие ще бъдат по-лесно прилагани в световен мащаб.

Технологичните компании също скоро ще трябва да се борят с един всеобхватен втори закон на ЕС, Закона за цифровите услуги, който изисква оценка на риска на определени алгоритми и разкриване на автоматизирано вземане на решения и може да принуди социални приложения като TikTok да отварят своите данни за външен контрол. Законът също трябва да се прилага поетапно, като се очаква най-големите онлайн платформи да се съобразят с него до средата на 2024 г. ЕС също така обмисля приемането на специфични правила за изкуствения интелект, които биха могли да забранят определени случаи на използване на технологията.

Де Грааф твърди, че са необходими по-строги правила за технологичните гиганти не само за да помогнат за защитата на хората и другите бизнеси от нелоялни практики, но и за да позволят на обществото да извлече пълните ползи от технологиите. Той разкритикува необвързващ законопроект за правата на ИИ, издаден наскоро от Белия дом, като каза, че липсата на твърда регулация може да подкопае общественото доверие в технологията. „Ако нашите граждани загубят вяра в ИИ, защото смятат, че ги дискриминира и води до животозастрашаващи резултати“, казва той, „те ще избягват ИИ и той никога няма да успее“.

Новият офис на ЕС отвори врати след неотдавнашни ходове на блока и САЩ да си сътрудничат повече по технологичната политика. Де Грааф казва, че и двете страни се интересуват от намирането на начини за справяне с недостига на чипове и начини, по които авторитарните правителства могат да се възползват от технологиите и интернет.

Той също така планира пътуване до Сакраменто, за да се срещне с депутати от щата Калифорния, които според него са били пионери в борбата срещу големите технологии. Те приеха законопроект миналия месец, изискващ строги настройки за поверителност по подразбиране за деца и контрол върху това как компаниите използват данните, които събират за деца. Конгресът на САЩ прие сравнително малко закони, засягащи технологичната индустрия през последните години, с изключение на $52 милиарда CHIPS and Science Act за подпомагане на производството на полупроводници през юли.

Марлена Висняк, която ръководи техническата работа в групата за граждански свободи в Европейския център за нестопанско право, вижда новото присъствие на ЕС в задния двор на технологичната индустрия като ново доказателство, че е сериозен в оформянето на технологичната политика в глобален мащаб . Тя казва, че де Грааф трябва да използва част от тази власт, за да облагодетелства хората, които зависят от големите технологични платформи извън САЩ и ЕС, които рядко са представени в технологичната дипломация.

Wisniak също така се надява, че дигиталните емисари на ЕС могат да избегнат попадането в капани, които са провалили плановете на някои бивши новодошли в Силиконовата долина, място с много повече ръководители, предприемачи и инвеститори, отколкото политически експерти. „Надявам се, че политиците в ЕС няма да бъдат заслепени от технологичния шум“, казва тя. „Разказът за технологичния брат е реален.“

Тази история първоначално се появи на wired.com.

Add Comment