Европейските потребители намаляват разходите по свое усмотрение

Европейските потребители започнаха да намаляват разходите по свое усмотрение, тъй като нарастващите сметки за енергия и лихвените проценти повишават разходите за живот, което е последното доказателство за нарастващ натиск върху икономиката на региона.

Продажбите на автомобили, касовите приходи и хотелските резервации намаляват според индикаторите с висока честота на данни, докато потребителите бързо са намалили плановете си за големи покупки. Въпреки че общата сума, похарчена от потребителите, продължава да нараства през последните месеци, количеството закупени стоки намалява поради инфлацията, според данните за продажбите.

Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics, каза: „Потребителите затягат коланите си, запазвайки приходи за отопление и други нужди.“

Алтернативните данни бяха подложени на проверка от началото на пандемията от коронавирус, защото предлагат по-бързо измерване на активността от официалните данни, въпреки че са по-малко изчерпателни и надеждни.

Доверието на потребителите рязко спадна, тъй като икономистите предупреждават, че много европейски страни са изправени пред рецесия. Въпреки това Европейската централна банка продължава да повишава лихвените проценти, за да се бори с необузданата инфлация. Тази седмица той наложи увеличение от 0,75 процентни пункта, въпреки че нейният председател Кристин Лагард настоя, че политиците не са “слепи” за риска от рецесия.

Европейските потребители „абсолютно усещат натиска върху покупателната способност“, каза Берт Колийн, икономист в ING. „Очевидно потребителят трябва да направи избор какво да похарчи.“

Дебоно очаква потреблението в еврозоната да спадне отново през последното тримесечие на тази година, „тъй като натискът върху реалните доходи на домакинствата ги принуждава да спестяват повече и да се откажат от някои разходи, за да осигурят достатъчно средства за отопление тази зима.

Това се случва въпреки фискалната подкрепа, идваща в някои страни, особено във Франция, където реалните доходи ще бъдат увеличени от по-високи социални трансфери и по-висока минимална заплата.

Подобни са перспективите и в Обединеното кралство. Максим Рибников, икономист в рейтинговата агенция S&P, очаква “потребителските разходи да се свият през следващите тримесечия, като повлече по-широката икономика на Обединеното кралство в умерена техническа рецесия”.

Нейтън Шийтс, глобален ръководител на международната икономика в Citi, прогнозира серия от „продължаващи рецесии“ със забавяне в еврозоната и Обединеното кралство в края на тази година и в Съединените щати в средата на 2023 г.

Икономиките на Германия, Франция, Съединените щати и Испания продължиха да се разширяват през третото тримесечие, но растежът на Франция беше движен от инвестициите, докато потреблението на домакинствата стагнира. Потребителските разходи на Испания все още са с повече от 5% под нивата отпреди пандемията.

Растежът през третото тримесечие беше „последното ура за попътните ветрове на лятото“, каза Томас Дворжак, икономист в Oxford Economics. По-нови индикатори показват, че икономическата активност в еврозоната рязко се забавя и че “блокът ще изпадне в рецесия през зимата”, предупреди той.

Предстоящи големи покупки

Намеренията на европейските потребители да харчат ключови стоки, като автомобили и къщи, са на най-ниското си ниво от две десетилетия, с изключение на първите месеци на пандемията.

Линейна графика на дела на онези, които очакват да направят големи покупки, и тези, които не го правят (нетен баланс)

Намаляване на удоволствието

Дискреционните разходи са най-лесни за намаляване. През септември и октомври разходите в кината в Германия, Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство са паднали с 59% под нормата преди пандемията, определена за същия период на 2019 г.

Хотелските резервации са били по-слаби през октомври, отколкото през пролетта и лятото, в сравнение с нивата от 2019 г., според фирмата за туристическа индустрия Sojern.

По подобен начин AirDNA, която проследява краткосрочните наеми чрез Vbro и Airbnb, установи, че импулсът е „преустановен“ през септември, като броят на нощувките пада отново под нивата отпреди пандемията, след като скочи над това ниво през септември. лятото. Нощувките, резервирани за бъдещи пътувания, също са намалели.

Приходите от европейския боксофис са доста под нивата отпреди пандемията

Харчете повече за по-малко

При висока инфлация потребителите получават по-малко за парите си. През август общите потребителски разходи в ЕС са с 9% по-високи от същия период на миналата година, но количеството закупени стоки е с 1% по-малко.

По подобен начин през септември купувачите в Обединеното кралство са похарчили 4% повече от предходната година за 7% по-малко количество.

Линейна диаграма на продажбите на дребно в ЕС, показваща, че потребителите харчат повече в магазините, но купуват по-малко

извън пътя

В Обединеното кралство продажбите на моторни горива са паднали с 1,3% през септември. Продажбите на автомобили в Западна Европа са намалели с близо една трета през 12-те месеца до септември в сравнение със същия период на 2019 г.

Линейна диаграма, показваща, че продажбите на автомобили в Западна Европа не се възстановяват

Изтощена батерия

Потребителите изглежда реагират на нарастващите разходи за енергия чрез намаляване на потреблението на гориво. През седмицата до 22 октомври потреблението на газ в Германия, Франция и Италия е спаднало с 15% под средното за 2017-2021 г., според анализ на данни от ENTSO-E от Barclays.

Марк Къс Бабич, европейски икономист в Barclays, каза, че спадът “вероятно отразява усилията на европейските правителства да овладеят потреблението, унищожаването на търсенето поради нарастващите цени и наскоро по-високите температури”.

Виждате моментна снимка на интерактивна диаграма. Това вероятно е защото сте офлайн или JavaScript е деактивиран в браузъра ви.


Add Comment