Забавянето на растежа на работните места в САЩ предлага известно облекчение за Фед

Забавящият се месечен ръст на работните места в САЩ и нарастващата работна сила донесоха известно облекчение на Федералния резерв, тъй като той търси признаци за забавяне на икономиката, но икономистите предупреждават, че не може да се изключи трето поредно увеличение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта по-късно този месец.

Най-голямата икономика в света добави 315 000 работни места през август, в съответствие с очакванията на икономистите. Това се сравнява с намалените 526 000 работни места, създадени през юли, които помогнаха за стабилизирането на безработицата до най-ниското ниво от няколко десетилетия. Броят на добавените работни места през юни също беше ревизиран до 293 000 от близо 400 000.

Въпреки ръста през август нивото на безработица се повиши с 0,2 процентни пункта до 3,7%. Докато размерът на работната сила се е увеличил със 786 000, броят на хората, търсещи работа, но все още безработни, се е увеличил с 344 000. Коефициентът на участие на работната сила, който проследява дела на американците, заети или търсещи работа, се е повишил съответно до 62,4%, но все още остава под нивото си преди пандемията от коронавирус.

Данните, публикувани в петък от Бюрото по трудова статистика, подчертават, че пазарът на труда остава стабилен, въпреки че Фед предприе най-страшното парично затягане от началото на 80-те години на миналия век.

„Мисля, че Фед ще оцени факта, че процентът на участие се е увеличил, но най-големият проблем за тях остава, че 300 000 работни места на месец все още е твърде бързо“, каза Аджай Раджадхякша, глобален ръководител на изследванията в Barclays.

Виждате моментна снимка на интерактивна диаграма. Това вероятно е защото сте офлайн или JavaScript е деактивиран в браузъра ви.


Изправена пред най-високите нива на инфлация от четири десетилетия, централната банка се чуди докъде да повиши лихвените проценти и колко дълго да ги задържи на ниво, което активно ограничава икономическата активност.

За четири месеца целевият диапазон за лихвите по федералните фондове се премести от почти нула до между 2,25% и 2,50% и много служители смятат, че лихвите трябва да достигнат или надвишат 4% в даден момент, за да успеят да контролират инфлацията.

Сега Фед е изправен пред въпроса дали да удължи серията си от повишения на лихвените проценти с 0,75 процентни пункта за друга среща по-късно този месец или да премине към по-бавно темпо и да приложи корекция от половин пункт на заседанието си през септември.

„Очевидно им предстои много работа“, каза Робърт Дент, старши американски икономист в Nomura. “[But] Мисля, че знаят, че не могат да продължат да се качват със 75 базисни пункта за неопределено време.

Всички очи са насочени към следващия доклад за инфлацията, който трябва да излезе по-късно този месец, но след като Фед навлезе в планирания период на „затъмнение“, където е ограничен в публичния си коментар.

Дент каза, че докладът е „в крайна сметка най-важният принос за Фед в този момент за неговите краткосрочни дискусии“.

Повечето икономисти смятат, че увеличението на лихвените проценти през септември с 0,75 процентни пункта е твърдо на масата, особено в светлината на изключително яростното послание от председателя Джей Пауъл миналия месец, че централната банка “ще продължи”, докато не възстанови ценовата стабилност.

Пауъл също така призна, че процесът вероятно ще включва продължителен период на по-слаб растеж, по-висока безработица и “известна болка” за домакинствата и бизнеса.

Вероника Кларк, икономист в Citigroup, каза, че трето поредно увеличение от 0,75 процентни пункта по-късно този месец ще помогне да се ратифицира посланието на Пауъл и ще подчертае ангажимента на Фед за премахване на натиска върху инвеститорите.

„Няма очевиден знак, със сигурност не в данните за инфлацията или данните за пазара на труда, който да ви каже, че ще работим с все по-бавно темпо на базовата инфлация“, каза тя. „В този смисъл просто трябва да си по-агресивен и ако имаш шанс да направиш [0.75 percentage point move]защо не го вземеш?

Виждате моментна снимка на интерактивна диаграма. Това вероятно е защото сте офлайн или JavaScript е деактивиран в браузъра ви.


Икономистите очакват месечният темп на растеж на работните места да се забави, особено след като повечето от загубите, причинени от пандемията, са възстановени. Но работодателите все още се борят с широкоразпространения недостиг на работна ръка, което означава, че трябва да се конкурират ожесточено, за да задържат работници и да наемат нови.

Данните, публикувани по-рано тази седмица, показват, че все още има около две свободни работни места на безработен работник, което показва малко облекчаване на изключително стегнатия пазар на труда.

Поради това заплатите в цялата страна са се повишили рязко, което поражда опасения за обратна връзка, в която компаниите са принудени да таксуват повече за своите продукти и услуги, за да покрият тези разходи, което кара работниците да изискват още по-високи заплати.

Средните почасови доходи отново се повишиха през август, като заплатите се повишиха с 0,3% за месеца или 5,2% на годишна база.

Заетостта в професионалните и бизнес услуги се е увеличила с 68 000, а заетостта в здравеопазването се е увеличила с 48 000. Работните места в търговията на дребно и производството също са се увеличили, докато тези в секторите за отдих и хотелиерство са се променили малко. Същото важи и за секторите строителство и транспорт.

Виждате моментна снимка на интерактивна диаграма. Това вероятно е защото сте офлайн или JavaScript е деактивиран в браузъра ви.


На финансовите пазари доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ, които са чувствителни към очакванията за лихвените проценти, падна с 0,13 процентни пункта под 3,4% в петък, след като падна, за да се търгува на около 3,48% точно преди публикуването на данните за работните места сутринта. S&P 500 затвори със спад от 1,1%, обръщайки печалба от до 1,3% по-рано през сесията.

Допълнителен репортаж от Кейт Дъгид в Ню Йорк

Add Comment