Закопчайте се | FinancialTimes

Вчера CNBC успя да пусне своя пакет „ПАЗАРИ В СЪМЕТЯВАНЕ“ и честно казано се почувства подходящо. Акциите отбелязаха внезапен и мистериозно бурен спад в четвъртък.

След като се повиши с 3% в сряда, след като председателят на Федералния резерв Джей Пауъл посочи, че централната банка не обмисля повишаване на лихвите с повече от 50 базисни пункта наведнъж, S&P 500 след това се покачи и падна с 3,6% в четвъртък.

Интересното е, че различни анализатори, инвестиционни мениджъри и финансови журналисти можеха по-добре да кажат какво се случи вчера – и да представят безброй аргументи за това какво означава – отколкото точно Защо случи се.

Нашите колеги Робърт Армстронг и Итън Ву свършиха страхотна работа, проучвайки някои от потенциалните обяснения в Unhedged, но ето какво казват други хора.

Какво стана?

Показателно е, че вчерашната болка беше най-силна в американските технологични акции и особено в по-пенеливите им ъгли, акцентирайки върху разпродажбата, която започна, когато Фед за първи път направи ястребов спад.

Nasdaq падна с близо 5% в четвъртък, като напълно обърна ръста от 3% от сряда. Това следва подобен модел на края на април, когато още 3% плюс еднодневна печалба беше незабавно обърната на следващия ден.

Червен ден за пазарите съвпадна с рождения ден на Карл Маркс © публикувано от u/shivamYe на r/wallstreetbets

Резките обръщания като този всъщност са дълбоко необичайни, както Джордж Пиъркс от Bespoke Investment Group посочи в бележка за една нощ.

Освен едно събитие през 2020 г., трябва да се върнете към финансовата криза от 2008 г. и спукването на балона на дотком през 2000-01 г., за да видите подобни обрати. И те са били само седем от поне 1971 г. – две от които сега са се случили през последните две седмици.

На други места доходността на държавните облигации на САЩ нарасна през цялата крива, но не равномерно. Докато доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ се повиши с 8 базисни пункта до 2,71% в края на четвъртък, доходността на 10-годишните облигации скочи с 14 базисни пункта до 3,06%, а доходността на 30-годишните държавни облигации се покачи с около 16 базисни пункта. на 3,16 процента.

Според Джей Бари, управляващ директор на лихвена стратегия в JPMorgan, през последното десетилетие е имало само шест случая, в които доходността на 30-годишните облигации се е повишила повече, отколкото показаха в четвъртък.

Защо се случи това?

Майк Зигмонт, ръководител на търговията и изследванията в Harvest Volatility, каза, че някои инвеститори се опасяват, че Фед става “неприлично агресивен”, преди Пауъл да използва пресконференцията си, за да отхвърли спекулациите, че покачването с 0,75 процентни пункта може да се обмисли по-късно. двойно.

След като тези притеснения бяха прогонени, имаше “огромен” бик, който от своя страна предизвика “тон вътредневен импулс” в сряда, каза Зигмонт.

Април беше катастрофален месец за акциите и пазарът беше готов да се възстанови, добави той, но “не би трябвало да се повиши с 3% на фона на това, което по същество беше оживен разговор”. [from Powell]“. Автомобилната катастрофа в четвъртък беше „отговорът на този отговор“, твърди той.

Това е като влак-избягал: ако продължите дълго и започнете да виждате как печалбите ви от вчера се стопяват, ще започнете да се паникьосвате и да изхвърляте и да казвате: „ние сме на мечи пазар“. [Wednesday and Thursday] бяха доказателство, че светът е много чувствителен, емоциите са йо-йо като луди.

[Wednesday and Thursday] бяха сесии за храносмилане – въпреки че Фед се удря в очакванията за корекция на политиката, има толкова много нервност в това, че хората всъщност не знаят как да обработват огромното количество информация, която ги удари. Груповата динамика започва да се урежда. На нормален пазар се сблъскват мечки и бикове. Ако получите рали, получавате силно надбягване, никога не е квадратна стъпка нагоре или надолу. В момента това не е така.

До късно в сряда „голубият възход“ на Пауъл намали доходността на долари и облигации, увеличи акциите и затегна кредитните спредове, което по същество облекчи финансовите условия, каза Хю Робъртс, главен анализатор в Quant Insight. „В четвъртък пазарът осъзна, че това е напълно обратното на това, което Фед се опитва да проектира; единствената последователност, която получихме от Пауъл, е, че финансовите условия трябва да се затегнат.

Интригуващо обяснение защо преоценъчните разпродажби на Фед се превърнаха в толкова насилствени, е динамиката около два големи борсово търгувани фонда с ливъридж, известни като TQQQ и SQQQ.

TQQQ, или ProShares UltraPro QQQ, за да му дадем пълното му име, е версия с троен ливъридж от 13 милиарда долара на QQQ на Invesco, чудовищен ETF на стойност 169 милиарда долара, който проследява индекса Nasdaq 100. SQQQ е „обратна“ версия на QQQ за 2,9 милиарда долара, която се опитва да направи три пъти обратното на Nasdaq.

Някои анализатори подозират, че хеджирането на тези ETF с ливъридж (TQQQ падна с повече от 14%) може да е изострило спада на Nasdaq. От Майк Гормли от JPMorgan. Извинения за гръцкия.

При близко, ETFs с ливъридж (помислете за TQQQ, SQQQ) трябва да са продали $15 милиарда и теоретичната SPX къса гама от около $55 милиарда вероятно е довела до $15-20 милиарда за 1% (следователно ~45-50 милиарда долара) от продажба през непосредствената спад. Стабилизирахме се при затваряне, което вероятно се дължи на предпоставка за продажбата на ETF с ливъридж, тъй като беше добре разгласена и SPX гама хеджирането се оттегли по-рано (търгувахме по-високо през последните 30 минути).

Гормли вярва, че причината за този внезапен обрат е повишаването на лихвите на Английската централна банка в четвъртък, въпреки че прогнозира рецесия по-късно тази година и/или САЩ обявяват, че ще попълнят спешния си петролен резерв.

Като цяло е ясно, че систематичните продажби, късото гама позициониране, смесено с плитката дълбочина на пазара, доведоха до изострения спад на акциите. Когато разглеждаме потенциалните тригери, нашите кандидати са повишаването на лихвения процент на BOE, където актуализираният MPR показва рискове от стагфлация или скок на петрола на акциите, Байдън ще започне да купува, за да запълни SPR. . Можете да видите времето на срива на кабела и пика на маслото близо до когато e-mini са се сринали, като времето на маслото е точно около движението.

Какво означава?

Борсовите анализатори от Barclays казаха, че инвеститорите, сигнализирани за разпродажбата, най-накрая се събуждат за това, което те наричат ​​”нова парадигма” за финансовите пазари, където се стремят да “продадат рали”, а не да “купуват коритото” – след десетилетие. където е царувал.

След години на неограничени и безплатни пари, пазарите и икономиките сега са изправени пред нова парадигма. Да се ​​научим да живеем с по-ниска ликвидност няма да бъде гладък процес, според нас, въпреки че изметът вече е премахнат от части на финансовите пазари. Инвеститорите трябва да държат предпазните си колани.

Проблемът изглежда е, че инвеститорите изглеждат необичайно несигурни относно пътя напред. Ник Колас от DataTrek Research посочи, че индексът на променливостта на Vix не се покачи над 33 пункта в четвъртък – дори под пика от март – въпреки че S&P 500 има 15-ия най-лош ден от десетилетие.

Пазарите изглежда не могат да решат дали искат лейкопластът на аккомодативната парична политика да бъде откъснат бързо или само бавно. Макар че пазарите може скоро да се стабилизират – последните два периода след заседанията на Фед отбелязаха покачвания – днешните действия ни казват, че инвеститорите трябва да продължат с изключителна предпазливост.

В Twitter — къде един от нас прекарва твърде много време – много wags бяха развълнувани да видят състава на CNBC за “кипящи пазари”, като се има предвид неговата тенденция за разгроми.

В петък имаше проблясък на добри новини, като заплатите в САЩ, които не са в селското стопанство, се повишиха с 428 000 през април, над очакванията на икономистите. Но S&P 500 и Nasdaq Composite свиха рамене и паднаха съответно с 0,6% и 0,7% в пикселно време.

Кажете ни какво мислите в коментарите по-долу.

Add Comment