Звукозаписни компании и издатели подписват голямо споразумение, което намалява от 9,1 цента на 12 цента на песен за механични хонорари в САЩ за физически продажби

Миналия месец MBW ви разказа за епични преговори, които се водят в Съединените щати относно определени видове механични ставки на роялти, плащани на авторите на песни за физически продажби на музика, както и за изтегляне.

Днес (5 май) научаваме, че групи, представляващи автори на песни, музикални издатели и звукозаписни компании, вече са постигнали споразумение за уреждане на преговорите за цената.

Важната основна информация за тази история е, че от 2006 г. механичната ставка, плащана на издателите/авторите на песни за музика, закупена на физически диск (или изтегляне), е определена на 9,1 цента на песен.

Днешното споразумение предлага увеличение с 32% от текущата ставка на роялти до 12 цента на песен.

Споразумението предвижда също, че тези авторски възнаграждения за автори на песни ще се увеличават автоматично всяка година от тарифния период въз основа на индекса на потребителските цени (т.е. темпа на инфлация).

Споразумението сега ще бъде прегледано от Съвета за авторско право.

По-рано CRB отказа да одобри по-ранна сделка, обхващаща физически продажби и изтегляния, до голяма степен поради опасения относно това, което смята за „статично“ ценообразуване. (Ще стигнем до това след минута).

По-широк, но решаващ контекст за тази история е, че в Съединените щати механичните хонорари се плащат на издатели и автори на песни от звукозаписни лейбъли.

Това означава, че ако CRB реши да увеличи механичната скорост на 32%от 9 цента до 12 цента, за физически формати, тогава звукозаписни лейбъли ще трябва да плати тези допълнителни пари на авторите на песни.

Това се превръща в малко правна главоблъсканица, като се има предвид, че трите най-големи музикални издателства са собственост на същите компании-майки, които притежават трите най-големи музикални компании.


Малко допълнителен контекст: ако механичната скорост за Дифузия увеличава чрез решение на CRB, стрийминг услуга, като Spotify, Amazon Music и други, трябва да плащат тези допълнителни пари на авторите на песни.

Както читателите на MBW вероятно вече знаят, CRB в момента провежда процес за определяне на механичната ставка на роялти, която услугите за стрийминг на музика ще плащат на авторите на песни за петте години между 2023 и 2027 г Звукозаписи IV или CRB IV) .

Това е една от двете правни битки, които Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) в момента води срещу Spotify и други стрийминг услуги.

Другият дойде преди четири години, когато CRB постанови, че стрийминг услугите трябва да увеличат механичните роялти, плащани на авторите на песни от 10,5% за 15,1% години наред 2018-2022 г. (известен още като CRB III или Звукозаписи III).

Подобни на Spotify обжалваха това решение и се очаква окончателно решение след обжалване от CRB през следващите месеци.

В отделна процедура за 2023 и 2027 г (известен още като Звукозаписи IV), CRB също така решава каква ставка на механичните авторски възнаграждения трябва да събират издателите и авторите на песни от продажбите на физическа музика в Съединените щати, както и изтегляния.

Това не включва стрийминг компании, тъй като както беше обяснено по-горе, механичните авторски възнаграждения се плащат на издателите и авторите на песни от звукозаписни лейбъли. CRB разглежда тази физическа тарифа/тарифа за изтегляне съгласно „подчаст Б“ от своя Звукозаписи IV вземане на решение.

Националната асоциация на музикалните издатели е избрала да не води дело по процедурата “Подчаст Б” и вместо това фокусира всичките си ресурси върху (отделното) производство. Дифузия страна на изслушванията на CRB.


Не забравяйте, че казахме по-горе, че tCRB преди това отказа да одобри по-ранно споразумение за уреждане, обхващащо физически продажби и изтегляния поради опасения относно това, което смята за „статично“ ценообразуване.

Това споразумение – между трите големи звукозаписни лейбъла и две ключови търговски групи: NMPA (представляващи членовете на издателите) и NSAI (Nashville Songwriters Association International, представляваща членовете на авторите на песни) – беше представено на CRB миналата година и предложи, че Роялти за физическо/механично изтегляне в Съединените щати трябва да остане 9,1 цента на песен.

CRB отхвърли това споразумение за уреждане на спора на 30 март, след като оспори, че то е останало „статично“ от 2006 г. Главният съдия на CRB за авторско право на роялти Сюзан Барнет написа: „[Sixteen] години със статичен темп [9.1 cents] е неразумно… ако не по друга причина, освен продължаващата ерозия на стойността на долара от устойчивата инфлация, която напоследък значително се е увеличила.

На 5 април трите големи звукозаписни лейбъла подадоха съвместно СПЕШНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ към Борда за авторски права в Съединените щати.


В новата петиция, подадена днес (5 май), която можете да прочетете изцяло тук, се казва: „Новите разпоредби предоставят „разумна основа“ за законовите ставки на роялти и условия за конфигурации на подчаст Б. .

„Първо, той осигурява незабавно увеличение от 32% до 12¢ на песен за физически фонетични записи и постоянни изтегляния и предоставя годишни корекции въз основа на инфлацията за следващите години от срока.

„Това значително увеличение и разпоредба за годишни корекции решават опасенията на съдиите относно „статичните“ проценти.

„Второ, той представлява консенсуса на заинтересованите страни, представляващи огромното мнозинство от пазара на „механични“ права за конфигурации на подчаст Б, включително много групи и представители на автори на песни, които не подкрепиха предложените по-рано регламенти.“

„Като музикална общност, ние сме по-силни, когато се обединим, за да изградим дълготрайни, трайни печеливши сделки.“

Мич Глейзър, RIAA

Мич Глазиър, президент и главен изпълнителен директор на RIAA, каза: „След задълбочени консултации с автори на песни, издатели и лейбъли, ние сме доволни, че намерихме решение, което вярваме, че решава ключови проблеми. CRB съдии и лица и организации, които споделиха своите възгледи по време на това процедура.

„Като музикална общност, ние сме по-силни, когато се обединим, за да изградим дълготрайни, трайни печеливши сделки.“

Дейвид Израелит, NMPA

„Докато се борим с най-големите корпорации в света, които настояват за най-ниските ставки на роялти в историята, авторите на песни и техните защитници са по-обединени от всякога.

Дейвид Израелит, NMPA

Президентът и главен изпълнителен директор на NMPA Дейвид Израелите каза: „Това ново споразумение дава на авторите на песни 32% тласък на продажбите на винил, CD и изтегляне – увеличавайки процента с 9,1 цента до 12 цента – и също така включва годишна корекция на разходите за живот за посрещане на инфлацията.

„Този ​​изключително положителен резултат се дължи до голяма степен на създателите, които накараха гласовете им да бъдат чути в процеса на CRB. С това подадено споразумение ние проправяме пътя да се фокусираме единствено и безмилостно върху увеличаването на скоростта на поточно предаване.

„Докато се борим с най-големите корпорации в света, които настояват за най-ниските ставки на роялти в историята, авторите на песни и техните защитници са по-обединени от всякога.

„Бихме искали да благодарим на CRB, че посочи възможността за увеличаване на физическите ставки.“

Барт Хърбисън, NSAI

Барт Хърбисън, изпълнителен директор на Международната асоциация на авторите на песни в Нашвил (NSAI), каза: „Искаме да благодарим на CRB, че посочи възможността за физическо увеличение на лихвите.

„Увеличението от 32% на компактдискове, винил и изтегляния е добре дошло и вградената корекция на разходите за живот ни помага да поддържаме увеличенията занапред.“

„Това е отдавна закъсняла стъпка за коригиране на исторически ниските ставки, плащани на авторите на песни и е време присъщата стойност на песента да бъде правилно призната.“

Мишел Луис, SONA

Мишел Луис, изпълнителен директор на авторите на песни в Северна Америка, каза: „SONA ентусиазирано подкрепя предложеното споразумение за звукозаписи IV подчаст B, което контролира сумата, плащана на авторите на песни и издателите за продажби на постоянни цифрови изтегляния, винили и компактдискове.

„Големи или малки, всички автори на песни винаги трябва да имат думата при решенията, които управляват и влияят на нашия поминък. Благодарни сме, че нашият колективен глас беше чут.

„Това е отдавна закъсняла стъпка за коригиране на исторически ниските ставки, плащани на авторите на песни и е време присъщата стойност на песента да бъде правилно призната.“

Асоциацията на независимите музикални издатели заяви: „AIMP напълно подкрепя предложените разпоредби на CRB, подчаст B, които биха увеличили механичната ставка за физически продажби и цифрово изтегляне от 9,1 цента на 12 цента. Това е стъпка в правилната посока и ще бъде голяма полза за независимата музикална издателска общност.

„В бъдеще почти всеки независим издател ще ви каже, че бъдещето на музикалната индустрия е в стрийминг и ние приветстваме продължаващите усилия на NMPA да се бори за по-добри цени за стрийминг за всички музикални издатели. независими музикални и автори на песни.“

Харви Мейсън младши, главен изпълнителен директор на The Recording Academy, добави: „Поздравявам NMPA и RIAA за това, че работят заедно, за да действат в най-добрия интерес на авторите на песни. Това споразумение показва, че когато музикалната общност действа в сътрудничество, можем да постигнем значим напредък за музикалните създатели.

Евън Богарт, президент на крилото за автори на песни и композитори на Академията за звукозапис, каза: „Това споразумение осигурява много необходимото и отдавна закъсняло повишение за авторите на песни, което ще направи реална промяна в живота и препитанието им. От решаващо значение е също така, че ще гарантира, че авторите на песни ще продължат да получават справедливо заплащане през следващите пет години, тъй като това увеличение се индексира спрямо инфлацията. –

Греъм Дейвис, главен изпълнителен директор на Ivors Academy, каза: „Академията Ivors на британските автори на песни и композитори е щастлива да чуе, че стойността на правата за писане и публикуване започва да се признава все по-добре. Това е важно населено място и указва необходимата посока на пътуване.

Британ Ашфорд, изпълнителен директор на Асоциацията на музикалните издатели на Съединените щати, каза: „Това безпрецедентно увеличение на цените на винил, компактдискове и изтегляния ще има значително въздействие върху нашата индустрия и се надяваме, че показва по-високи цени. потенциално по-високи за стрийминг от CRB . Оценяваме усилията, положени за постигане на това споразумение, и благодарим на NMPA, че работи от името на авторите на песни и издателите. »

Музикалната индустрия по целия свят

Add Comment