Инфлация: четири съвета за хранителни стоки, за да спестите пари

Канадците продължават да усещат натиска на инфлацията, тъй като нарастващите цени на храната принуждават мнозина да преосмислят избора си за пазаруване, за да намалят разходите.

В сряда инфлацията в Канада достигна 6,8% спрямо 6,7% през март. Последното увеличение се дължи до голяма степен на нарастващите разходи за храна и жилища, като цените на хранителните стоки са се увеличили с 9,7% от април 2021 г.

„Това със сигурност се налага на канадците“, каза доцентът по икономика на земеделието и ресурсите Стюарт Смит пред CTV News Channel в сряда.

„Всеки път, когато отидете в магазина за хранителни стоки, изглежда, че една от основните стоки, които купувате всяка седмица, е нараснала с няколко процента“, каза той.

Независимо от това, все още има начини потребителите да пазаруват стратегически и да търсят място за движение в бюджета си.

Проверете единичните цени и продажбите

Проверката за разпродажби и артикули с отстъпка е безпроблемна при пазаруване, но това, което може да се пренебрегне, е проверката на единичната цена.

Експертът по лични финанси Кери Тейлър казва, че купувачите трябва да гледат единичната цена, която измерва количеството продукт на артикул, тъй като свиването настъпва с повишаване на темповете на инфлация.

„Свиването е, когато купувате артикул на същата цена, но в по-малка част“, ​​каза Тейлър за CTVNews.ca в телефонно интервю в сряда.

Сравнявайки единичните цени, купувачите са в състояние да идентифицират къде биха могли да похарчат повече за хранителни стоки, за да могат от своя страна да търсят опции, които съдържат повече продукт и издържат по-дълго, за да избегнат допълнителни разходи.

Тейлър казва, че проверката на единичната цена между марките е особено важна, тъй като някои обикновено достъпни марки всъщност може да са по-скъпи в зависимост от количеството на продукта.

„Наистина е подло, защото не можеш да кажеш. Така че трябва да внимавате за свиване, защото може да харчите твърде много пари за артикул, без дори да го осъзнавате“, каза тя.

Нетрайните артикули имат удължен срок на годност, поради което Тейлър препоръчва складирането на всички продукти, които домакинството използва най-много, ако цената е правилна.

Освен това проверката на продажбите не означава непременно да трябва да смените магазините за хранителни стоки.

Канадският търговец на дребно на храни Loblaws обяви по-рано този месец, че неговите магазини за отстъпки, включително No Frills и Maxi, са отбелязали увеличение на клиентите. Тейлър обаче казва, че е важно да посещавате само достъпни магазини, защото прекарването на време и пари, за да стигнете до следващия магазин за хранителни стоки, може да ви струва повече.

„Запитайте се добре ли е да използвате времето, за да спестите един долар тук и там? Или е по-добре да разберете как да използвате съставките, които имате в дома си по най-добрия начин,“ каза той.

Намерете алтернативи и домашно приготвени ястия

Въпреки че почти всички цени на храните в магазините са скочили до небето, канадците все още се съветват да търсят алтернативни продукти за храната си. Тейлър казва, че е била шокирана, когато е открила, че осем пакета консервирана супа от леща, която често купува, е нараснала от $9 до $14,99 в нейния местен магазин за хранителни стоки.

„Това са всички основни съставки, които използваме за приготвяне на ястия, когато сме с много, много ограничен бюджет и всички те са се увеличили, така че е разочароващо“, каза тя.

Сред продуктите, чиято цена скочи, най-много бяха пресните плодове и зеленчуци. Макароните са се увеличили с 19,6% спрямо април 2021 г., според статистиката на Канада.

Вместо това Тейлър казва, че е избрала да си купи чанта с лещи, които да си направи у дома. Ритуал, който сега практикува по-често, защото според нея намаляването на пакетираната храна и храна за вкъщи може да помогне за намаляване на разходите.

“Винаги е трудно, но има много забавни рецепти, които включват съставки като консерви домати, боб, така че можете да направите нещо бързо и питателно.”

Намалете разхищаването на храна

За разлика от инфлацията, хранителните отпадъци са нещо, което канадците могат да контролират и използват, за да избегнат повтарящия се цикъл на преразход за храна, само за да попаднат в компоста.

„Канадците губят малко над 1000 долара годишно на домакинство, или около 92 долара на месец, 21 долара на седмица или 3 долара на ден“, каза Тейлър.

За да избегне разхищаването на храна, Тейлър препоръчва да съберете всички останали съставки от храната в купа и да отделите един ден от седмицата, за да използвате всички тези съставки в проста рецепта, която може да се съчетае с всякакви въглехидрати.

„Помислете, можете ли да намажете тази хвърлена храна с ориз или обвивка? Можете ли да добавите сос към нея, за да стане по-вкусна? .

Запазете артикулите, от които се нуждаете

И накрая, Тейлър казва, че канадците не трябва да изрязват напълно всеки продукт, който смятат за необходим.

„Ако купуването на определени продукти в хранителния магазин означава много за вас и подобрява живота ви и ви прави щастливи, тогава трябва да изберете тези артикули и да погледнете къде можете да намалите другаде в живота си“, каза тя.

За да запази всичко, което се счита за съществено, Тейлър препоръчва да се разгледат други разходи, които са по-малко ценни, като стрийминг услуги, стари автоматизирани кредитни плащания или честота на онлайн пазаруване.

„Има алтернативна цена за всеки долар, който харчим и ние просто трябва да вземем тези трудни решения, но погледнете бюджета си, вижте какво можете да намалите или добавите към това.“

Add Comment