Купувачите на автомобили в Британска Колумбия са изправени пред шок след стикера с нова такса за „пазарна корекция“.

Тъй като търсенето на нови автомобили надвишава предлагането, от много купувачи се иска да платят стотици или дори няколко хиляди долара повече от обявената цена.

Съдържание на статията

Има стикер шок и след това стикер шок.

Реклама 2

Съдържание на статията

Тъй като търсенето на нови автомобили надвишава предлагането в Северна Америка, много купувачи откриват, за своя изненада и ужас, че предложената им цена може да не е крайната цена, която трябва да платят.

Съдържание на статията

Може да е стотици или дори няколко хиляди долара повече от обявената цена.

Просто попитайте Лиза Смедман, която се разочарова в търсенето на икономична кола без излишни украшения, която може да си позволи.

„Този ​​мил продавач на автомобили се извини и каза: „Да, сега има допълнителна такса от 2000 долара, когато трябва да поставим всички коли“, каза Смедман.

Беше за нисък клас Mitsubishi; продавач на Kia му каза, че дилърската надценка над MSRP и свързаните с нея такси ще бъдат допълнителни $3,995.

На Смедман беше казано, че това е „пазарна корекция“ и дори хората, които препродават билети за концерти, може да се изчервят да опитат. А самотна майка, тя купува кола за смяна на сегашната си кола, която е почти изчерпана.

Реклама 3

Съдържание на статията

„Дилърите на нови автомобили винаги са налагали такси за превоз и документи, но през последните месеци те повишиха цените още повече, като наложиха допълнителни такси за пазарна корекция“, каза тя. „Просто казано, има малко предлагане и много търсене, така че те произволно повишиха цените.“

Автомобили за продажба в представителство във Ванкувър на 1 октомври.  Търсенето на автомобили изпреварва предлагането в Северна Америка, като много купувачи откриват, че цената, която им се предлага, не е цената, която плащат.
Автомобили за продажба в представителство във Ванкувър на 1 октомври. Търсенето на автомобили изпреварва предлагането в Северна Америка, като много купувачи откриват, че цената, която им се предлага, не е цената, която плащат. Снимка от Джейсън Пейн /PNG

Асоциацията на дилърите на нови автомобили на Британска Колумбия (NCDA), като търговска асоциация, не наблюдава и не коментира цените на автомобилите по причини на Бюрото за конкуренция, каза президентът и главният изпълнителен директор на групата.

„Ние обаче признаваме, че настоящите пазарни условия и проблеми с веригата за доставки означават в някои случаи, че предлагането е доста под търсенето и оказва влияние върху текущите цени на дребно за автомобили, както и на други продукти за продажба на дребно“, каза Блеър Куейли.

Реклама 4

Съдържание на статията

В края на краищата втората буква от MSRP означава „предложено“, а автокъщите са независими предприятия.

„(Дилърите) могат да продадат превозно средство над MSRP въз основа на текущите пазарни условия и разпоредбите на производителя“, каза Куейли.

Потребителите не могат да направят много, освен да пазаруват наоколо или да чакат по-благоприятен баланс между търсене и предлагане.

Ограниченията, които съществуват в Канада, се прилагат за обвързани продажби, каза директорът на Асоциацията за защита на автомобилите (APA), когато клиент е принуден да вземе допълнителна услуга, която не иска, като условие за получаване на ново превозно средство.

„Шест провинции налагат всеобхватна ценова реклама от автокъщи“, каза Джордж Ини. „Това означава, че „корекцията на цената“ след пандемията трябва да бъде включена в цялата рекламирана цена за превозното средство.“

Реклама 5

Съдържание на статията

Но Британска Колумбия няма такива разпоредби.

Така или иначе, ако дилърите постоянно продават над MSRP, представителствата на производителите са „очевидно неточни“, каза Ини.

Автомобили за продажба в представителство във Ванкувър на 1 октомври.
Автомобили за продажба в представителство във Ванкувър на 1 октомври. Снимка от Джейсън Пейн /PNG

Някои производители на автомобили може да имат политики или да предоставят насоки, които ограничават продажбите над MSRP, добави той, и APA може да провери политиките на отделните марки вместо вас.

„Ограниченията могат да накарат търговците да добавят допълнителни, неизисквани функции над MSRP, така че документите им да изглеждат съвместими. Разбира се, това не се случва в полето.

Някои от оплакванията, които потребителите са докладвали на APA, включват:

• Дилърът е приложил документ или допълнителна надценка към края на договора за продажба точно преди данъците;

Реклама 6

Съдържание на статията

• Режийни такси на концесионера, представени устно като такси на документи;

• Дилърът поиска размяна, за да приключи продажбата, но рекламата никога не го споменава;

• Дилърът е поискал от клиента да финансира покупката чрез дилърско финансиране, което му плаща подкуп, но рекламата му не казва това; и

• Продажната цена или лихвата на финансирането скочиха след подписването на договора.

„И ако лихвеният процент, рекламиран на уебсайта на автомобилния производител, е за превозно средство, поръчано преди шест месеца, но не се отнася за превозно средство, поръчано днес, информацията е подвеждаща“, каза Ини.

Smedman би искал другите да знаят как потребителите могат да бъдат измамени.

„След месец пазаруване съм почти готова да се откажа и да плача“, каза тя. „Исках да вярвам, че има автокъщи, които се отнасят прилично към потенциалните клиенти, но изглежда стереотипите са се потвърдили.“

gordmcintyre@postmedia.com

twitter.com/gordmcintyre


Повече новини, по-малко реклами: Нашата задълбочена журналистика е възможна благодарение на подкрепата на нашите абонати. Само за $3,50 на седмица можете да получите неограничен, лек достъп до Vancouver Sun, The Province, National Post и 13 други канадски новинарски сайта. Подкрепете ни, като се абонирате днес: The Vancouver Sun | Провинция.

Реклама 1

коментари

Postmedia се ангажира да поддържа оживен, но граждански дискусионен форум и насърчава всички читатели да споделят своите мнения относно нашите статии. Модерирането на коментарите може да отнеме до един час, преди да се появят на сайта. Молим ви да поддържате вашите коментари уместни и уважителни. Активирахме известията по имейл. Вече ще получите имейл, ако получите отговор на вашия коментар, ако има актуализация на нишка за коментари, която следвате, или ако потребител следва вашите коментари. Вижте нашите Насоки на общността за повече информация и подробности относно това как да коригирате имейл настройките си.

Add Comment