Лия Уилямсън: Капитанът на Англия при жените говори за наследството и целите на Лъвиците за 2023 г. | Футболни новини

Преди да седна с Лия Уилямсън, за да разсъждаваме върху това, което беше историческа година, препрочетох бележките от последния път, когато говорихме надълго и нашироко, месец преди еврото.

Време, когато тя можеше да изпие халба мляко в английски анцуг и никой нямаше да погледне два пъти.

Майка ми, която не се интересува от спорт, абсолютно никога не беше чувала за това и никога не би си помислила да ми се обади в деня преди финала, за да ми каже мнението си за това, което капитанът на Лъвиците каза за нашето променящо се общество.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видеоплейър

В специално издание за Коледа капитанът на Англия и Арсенал Лиа Уилямсън обсъжда въздействието от спечелването на Европейското първенство на Уембли, нейния новооткрит статус на знаменитост и нарастващото влияние на WSL.

Подчертаният в бележките ми този ден беше забавен (два пъти), топъл, истински, но и много директен (тази песен беше с удебелен шрифт). Тя е жена, която казва това, което мисли.

Когато капитанът на Англия влезе в много влажния и брулен от вятъра кръчма след изоставянето на фотосесията пред арката Уембли, огромната усмивка беше очевидна. „Когато градушката удряше очите ми хоризонтално, си помислих, че това може би не е най-добрата идея“, засмя се тя.

Лия Уилямсън вдига трофея от Европейското първенство
Образ:
Лия Уилямсън вдига трофея от Европейското първенство

Безопасно вътре с възстановено зрение, заклетата коледна супер фенка изглеждаше по-раздразнена, че нямаше нищо достатъчно лъскаво, което да съответства на впечатляващия фон, съставен от моя продуцент Мади, въпреки че компенсира това с коледния си ентусиазъм и носенето на крекер шапка.

Това, което ме порази, докато седяхме в сенките на Уембли, само месеци след този невероятен ден, е, че докато пейзажът на женския футбол претърпя сеизмична промяна, жената, която помогна това да се случи, абсолютно и за щастие не го направи. Старши треньорът на Англия Сарина Вигман знаеше същото, когато връчи капитанската лента на Уилямсън преди еврото, казвайки: „Тя е себе си и няма да стане никой друг“.

Това говори толкова много за характера на Уилямсън, че когато попитах за неговия момент „ощипни ме“ през 2022 г. Не беше вдигането на трофея от Европейското първенство, феновете, дивото парти на Трафалгар Скуеър, а нещо, което се случи почти два месеца по-късно след шумът около онзи ден на Уембли започна да стихва.

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видеоплейър

В специално коледно издание капитанът на Англия и Арсенал Лия Уилямсън говори за плановете си за празничния сезон и любовта си към караокето

„Мисля, че идването на дербито на Северен Лондон на Емирейтс беше моментът“, каза Уилямсън почти без колебание. „Бяха продадени около 54 000 билета, около 49 000 души на място, което се чувствах като у дома си и смятах, че това е устойчиво. Това е нещо, което наистина може да се превърне в норма. Толкова го харесах.

„Спечелването на Еврото в дома на английския футбол, Уембли, и след това да имам такава публика. Просто съм вечно благодарен, мисля, че в такива моменти това, което сме направили, наистина се държи заедно.“

Това със сигурност беше надеждата и очакванията на Уилямсън, когато се срещнахме за последен път, въпреки че тя едва можеше да обмисли перспективата Англия да вдигне първия си голям трофей от 56 години. Тя знаеше, че отборът кипи от таланти, но като голям фен на английския футбол бе видяла провала на мъжкия отбор и неговото „Златно поколение“.

„Вярвах в нас. Винаги съм смятал, че имаме добри шансове да спечелим турнира. Мисля, че това, което се случи и това, което всъщност направихме, надхвърляше всичко, което бяхме планирали да направим.

„Мисля колко щастливи сме, че имахме годината, която имахме.“

Те го направиха и 17 милиона души в Англия се включиха, за да гледат тежката финална победа над Германия в продълженията. Нацията се беше влюбила в Лъвиците.

Защитникът на Арсенал Лия Уилямсън
Образ:
Защитникът на Арсенал Лиа Уилямсън имаше запомняща се година

Но кой достави най-доброто поздравително съобщение?

„Получих съобщения от хора в индустрията, което означава много, защото ги уважавам“, добави Уилямсън. „Така че да са толкова горди от това, което направихме, мисля, че е прекрасно. Мисля, че извън това има хора, за които дори не знаех, че са фенове.

„Давина Маккол буквално ми казва знаеш ли какво си направил. Знаеш ли какво ме носи, хората казват благодаря, благодаря ти много, благодаря ти за лятото. Мисля, че това е фактът, че Давина казва благодаря за нас тя познава Англия, тя знае какво обичаме като нация и тя каза: „Това беше перфектно. Точно от това имахме нужда.“

Моля, използвайте браузъра Chrome за по-достъпен видеоплейър

Лия Уилямсън говори с „Inside the WSL“ за 200-те си изяви за Арсенал, пътя си от академията до капитанството на Лъвиците и говори за пътуването си с безпокойство от представянето

Речта на Уилямсън в навечерието на най-големия мач в кариерата му също беше нещо доста специално, г-жа Дейвис, известна още като майка ми, със сигурност одобри. С очите на футболния свят, вперени в нея, тя се увери, че какъвто и да е резултатът от финала, нейният отбор ще остави наследство за всяка жена.

„За всеки успех, който имаме, за всяка промяна в преценката или възприятието, или отварянето на очите на някой, който вижда жената като човек с потенциала да бъде равен на своя мъж, мисля, че това променя обществото. Мисля, че това е силно послание, “ каза Уилямсън по това време. Поглеждайки назад сега, тя си мисли, че „мнозина са живели в такава сянка и ние направихме всичко възможно да излезем“. Това носи нова усмивка на капитана на Англия.

Наред с благодарностите имаше и много блясък и блясък. Преди няколко седмици бяха наградите GQ Човек на годината и Уилямсън беше почетен гост, общувайки с големи звезди, които според нея се чувстват различни.

Аз съм в стая с хора, които са толкова далеч от мен и водя подобни разговори и се почувствах, че съм напълно не на мястото си с хора, които са толкова влиятелни”, каза капитанът. “Арсенал и Англия.

„Беше доста, доста невероятно. Някак си се ориентирам и се опитвам да не се държа неуместно в тези моменти.“

Уилямсън беше предпазлива от това какво може да е напрежението да бъдеш едно от златните момичета на Англия и това е нещо, което тя все още овладява.

„Бях на бензиностанцията с майка ми в колата“, каза Уилямсън. „Тя отиде да плати гориво и този човек почука на прозореца и аз си казах, че или ме обвинява, че съм на телефона си, или ме е разпознал и хората чакат пред тоалетните, за да видите.

„Никога не искам да питам дали искат снимка, защото в родния ми град имаше мое стенопис и се приближих до тази жена, правейки снимка, и си помислих, че ще бъде смешно, ако я прегърна и се изкача.

„Тя просто ме погледна наистина странно и аз просто казах, че тогава ще ти позволя да си вземеш един сам и тя просто каза, благодаря. Напълно погрешно разбрах ситуацията.“

Кредит MCPR

Влизайки в еврото, Уилямсън също говори за способността си да разделя. Тя обичаше футбола, защото можеше да го остави и да продължи оттам, където е спряла на следващия ден. Това й даде свободата да изживее другата половина от живота си, тя се наслаждаваше на усещането за спокойствие и баланс, но този баланс се чувстваше малко по-малко стабилен през последните няколко месеца.

„Истинският живот, който познавах, този, който мислех, че има толкова добър баланс, го няма, трудно ми е да намеря бягство“, каза Уилямсън. „Влизам в ситуацията в реалния ми живот и все още работя. Харесва ми, харесва ми хората да ни признават, но това беше моят момент на прекъсване.

„Трябваше да намеря нови начини, за да мога да избягам. Това означава много повече нощувки в минута. Знаеш ли, искам да бъда на разположение на хората и достъпен, искам да се ангажирам, но не познавам някой, който може да направи това през цялото време, цялата тази енергия.”

Близкото семейство на Уилямсън е това, което я държи центрирана през тези луди няколко месеца и Коледа ще й даде възможност да прекара известно време с тях. Донякъде е успокояващо да се знае, че въпреки че беше капитан на Англия, спечелил еврото, в домакинството на Уилямсън щеше да се разрази ад, ако чорапът й не висеше на вратата и не беше пълен на коледната сутрин.

Капитан Лия Уилямсън не показа най-добрата си игра с фланелката на Лъвиците, но осигури солидна защитна единица заедно с Мили Брайт
Образ:
Капитанът Лия Уилямсън ще води Англия на Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия това лято

Има безплатни подаръци на стриктна ротация, вечеря, пеене в стил караоке около масата, което тя описва като „унищожаващо душата“. Шапките с крекери са абсолютно задължителни до края, а битката за зеления триъгълник в онази добре позната кутия шоколадови бонбони разкрива безсмислената страна на Уилямсън. „Не се шегувай, не е смешно, че никой не го има срещу мен“.

Да избереш шоколада състезателно е едно, а да гледаш как се извлича крекерът е друго. За протокола аз спечелих, но не посмях да празнувам и връчих наградата – стикер на Head Elf, който гордо беше залепен на гърдите му. Поне за някой, който със сигурност е направил тази лидерска роля своя тази година.

Надяваме се, че празничният сезон ще даде шанс на Уилямсън да си вземе малка почивка и да помисли за огромното пътуване – преди това лято тя беше играла само шест минути в мейджър и дори не беше капитан на своя клуб Арсенал и там водеше Англия да влезе в историята.

Ако тя отдели малко време, можете да сте сигурни, че „River Deep Mountain High“ на Селин Дион ще звучи. „Това трябва да бъде моята песен на годината“, казва Уилямсън, главният DJ на екипа.

Селма Бача от Лион и Лия Уилямсън от Арсенал в действие по време на мача от група C на Шампионската лига на УЕФА за жени на стадион Емирейтс
Образ:
Лия Уилямсън има още един впечатляващ сезон

Когато го чуе и може да се премести от спомена за гласа на Рейчъл Дейли, това връща най-приятните спомени, тези, които иска да изживява отново и отново. След като сте постигнали толкова много, как се справяте по-добре през 2023 г.?

Какви са решенията му, питам аз. „Да чистя след себе си, да отделям повече време за себе си и да си водя дневник, за да организирам живота си и да не пропусна нищо, наистина е пораснало, сега се реших.

Внимателно й напомням, че има малкия проблем на световното първенство и тя се смее. „О, да, това“, казва тя, почти не обръщайки внимание на факта, че още повече история може да почака до следващата година за Лъвиците в Австралия и Нова Зеландия. Сега нацията чака.

„Надяваме се, че можем да прекараме още едно невероятно лято. Ще издържим ли до тази година, не съм сигурен, че някога ще го направим, но по отношение на представянето е следващата, до това, което имате Световна купа, нямате“, Уилямсън казах.

Това резонира с последното нещо, което каза, когато се срещнахме преди Еврото „това е едно от онези – осмеляваш ли се да мечтаеш? Но също така трябва да се справяш с ежедневието“, тя все още живее според него и защо да не Не тя, всичко върви доста добре за капитана на Англия досега.

Add Comment