Основните причини, поради които CRA може да преглежда или одитира данъчни декларации

CRA обикновено не изисква много подкрепяща документация при първоначалното подаване, така че прегледът често служи за потвърждаване на предоставената информация. Прегледите може да изискват документация на възраст до шест години.Греъм Хюз/Канадската преса

Вие сте професионален финансов съветник? Регистрирайте се за Глобус съветник след това се абонирайте за новия седмичен бюлетин на нашия страница за абонамент за бюлетин. Получавайте ексклузивни новини и прозрения за инвестиционната индустрия, водещи заглавия на седмицата и какво трябва да знаете вие ​​и вашите клиенти.

Ако данъчният сезон 2022 е нещо като повечето години, около три милиона канадци ще получат известие от Канадската агенция за приходите (CRA), че техните данъчни декларации се преглеждат.

В повечето случаи прегледът ще изисква подкрепяща документация за конкретен иск, приспадане или размер на дохода – но самото привличане на вниманието на Отава може да задейства алармата.

„Не се паникьосвайте“, казва Карин Мизгала, съосновател и главен изпълнителен директор на Money Coaches Canada Inc. във Ванкувър, която често трябва да държи клиентите спокойни, когато данъците им попаднат под контрол.

„Ако получите някакво писмо или съобщение от CRA, това може да бъде разочароващо. Повечето хора се занимават с данъци веднъж годишно и това може да бъде стресиращо време, дори ако не получават тези писма.

Money Coaches Canada начислява фиксирана такса за финансови съвети, които могат да включват инвестиционно и данъчно планиране, но г-жа Мизгала казва, че всеки квалифициран съветник трябва да може да помогне.

„Вашият финансов плановик, дори и да не се занимава с вашите данъци, вероятно знае повече за данъците от обикновения неспециалист, защото вероятно вече има клиенти, които са минали през подобни ситуации“, казва тя.

Независимо дали подателят наема професионалист или не, г-жа Мизгала казва, че отговорността е на лицето да отговори в рамките на 30 дни – дори ако поиска повече време.

„Най-лошото нещо, което можете да направите, е да го игнорирате“, казва тя. “Друго лошо нещо е да се опитваш да бъдеш по-малко от комуникативен. Да бъдеш честен.”

В повечето случаи най-лошото, което се случва, е CRA да отхвърли иска, каза тя и добави, че ще преразгледа и може да наложи лихви.

Защо АКР може да извърши преглед

CRA обикновено не изисква много подкрепяща документация при първоначалното подаване, така че прегледът често служи за потвърждаване на предоставената информация. Прегледите може да изискват документация на възраст до шест години.

„Винаги препоръчвам на моите клиенти да получат голям плик в началото на годината и да включат всички разписки в него“, казва тя и добавя, че никога не могат да имат твърде много ваучери.

„Всичко, което приспадате или претендирате, трябва да се счита за разумно, що се отнася до CRA, защото винаги трябва да го разглеждате като – какво ще стане, ако има преглед?“

Прегледите не са насочени и не изключват нито един клас данъкоплатци, според CRA. Въпреки това, отчетите могат да бъдат маркирани, ако информацията не съвпада с информация от източници на трети страни, като работодатели или финансови институции, в данъчни записи (доход от заетост или инвестиции). Те също могат да бъдат маркирани, ако регистрантът има „история на съответствието“ или просто да бъдат избрани на случаен принцип.

CRA извършва повечето прегледи въз основа на неразкрита система за оценяване, която идентифицира твърдения с „най-голям потенциал за погрешни твърдения“.

Въпреки че CRA решава да запази в тайна методологията си за преглед, Лорн Кътнър, данъчен съветник в данъчната служба на Northwood Family Office в Торонто, казва, че ранните искове като големи благотворителни дарения или медицински разходи или разходи за грижи за деца обикновено се съобщават.

„Близо 100% от плащанията за издръжка на бивш съпруг ще бъдат преразгледани“, казва той.

Кътнър добавя, че прегледите също се задействат, когато облагаемият доход е разделен между съпрузи или за служители на предприятия, които често се занимават с пари, като ресторанти или ремонт на дома.

„Индустриите, които имат много потенциални парични транзакции, често се преглеждат от CRA“, казва той.

Разликата между преглед и одит

Прегледите обикновено се решават лесно, казва той, но нещата стават по-сериозни, когато CRA одитира данъчна декларация. CRA обикновено запазва термина „одит“ за по-задълбочени проверки, които включват по-задълбочено разглеждане на книги и записи.

Според CRA файловете се избират за одити въз основа на „оценка на риска“, която включва повече изследвания на миналото на подателя.

Кътнър казва, че одитите почти винаги се изискват за самостоятелно заетите лица, ако има несъответствие между доходите и връщанията на HST.

Горещият пазар на недвижими имоти също увеличи броя на проверките на собствениците на жилища, които се възползват от освобождаването от капиталови печалби на основно местожителство, което елиминира данъка върху капиталовите печалби върху печалбата от продажба на жилище, при условие че това е основното местожителство на собственика.

„CRA се опитва да разбере дали това наистина е основно жилище. Ако не, човекът наистина ли се занимава с преобръщане – купуване и продажба с намерението да спечели печалба – вместо да го държи в дългосрочен план и в крайна сметка да го продава в края на деня? бъдеще”, каза той.

Честотата на сделките с недвижими имоти играе важна роля за задействането на одит, добавя той.

„Повечето хора не купуват къща, живеят в нея два или три месеца и я продават… и така нататък“, казва той.

Г-н Кътнър казва, че наемодателите, които претендират за доходи от наем, но все още показват загуби, също могат да предизвикат одит.

“[The] CRA разбира, че може да има загуби от наем в първите години, когато правите ремонти или излизането на пазара отнема време, но за по-дълъг период те очакват в крайна сметка да бъде печелившо“, казва той.

Но най-трудният одит за количествено определяне е това, което той нарича „несъответствие в начина на живот“ – когато разточителният начин на живот на индивида не е съвместим с нивото на доходите, което претендира.

„С други думи, ако индивидуалният начин на живот не съответства на информацията, посочена в данъчната декларация“, каза Кътнър.

По-тъмен мотив зад решението на одита, казва той, е това, което обикновено е известно като „линия на доносници“, в която лицата могат анонимно да докладват за тези, за които подозират, че не плащат данъците си.

„Тези доклади идват от хора, които като цяло не са доволни от вас – бивш съпруг, недоволен служител. Може да е съсед“, казва той.

За да научите повече за Globe Advisor, посетете нашия начална страница.

.

Add Comment