Планирани са строги нови закони за технологичните гиганти Facebook и Google

Технологичните гиганти ще бъдат обект на строги закони, които да им попречат да експлоатират потребителите и техните конкуренти, казаха министрите вчера.

Нов надзорен орган, Отделът за цифрови пазари, ще може да принуди компании като Google и Facebook да спазват кодексите за поведение или да се откажат от до 10% от световните приходи.

В рамките на набор от мерки:

  • DMU ще има властта да гарантира, че онлайн гигантите плащат на издателите на новини справедлива цена за съдържание;
  • Надзорният орган също така ще реформира дигиталните пазари, като намали таксите за рекламодателите и бизнеса, за да предоставя по-ниски цени на потребителите;
  • Ще бъде по-лесно да превключвате между телефони на Apple и Android и различни акаунти в социалните мрежи;
  • Технологичните компании може да се наложи да предупреждават малкия бизнес за промени в алгоритъма, които биха могли да навредят на трафика и приходите;
  • DMU ще може да попречи на компаниите да ограничават потребителите до софтуер, предварително инсталиран на смартфони.
Правителството планира нови правила за регулиране на технологичните гиганти, за да защити обществеността и техните конкурентни компании.  Сред компаниите, които ще бъдат обект на новите правила, е Google

Правителството планира нови правила за регулиране на технологичните гиганти, за да защити обществеността и техните конкурентни компании. Сред компаниите, които ще бъдат обект на новите правила, е Google

Facebook, сега известен като Meta, е част от дългоочакваните планове на правителството за борба с доминирането на технологичните гиганти и засилване на онлайн конкуренцията

Facebook, сега известен като Meta, е част от дългоочакваните планове на правителството за борба с доминирането на технологичните гиганти и засилване на онлайн конкуренцията

От години новинарските организации изразяват опасения относно доминирането на американските технологични гиганти в дигиталната реклама

От години новинарските организации изразяват опасения относно доминирането на американските технологични гиганти в дигиталната реклама

Предложенията са част от дългоочакваните планове на правителството за справяне с доминацията на технологичните гиганти и засилване на онлайн конкуренцията.

Министрите казаха, че DMU ще даде на потребителите „по-голям избор и контрол“ върху интернет, като същевременно ще защити малкия бизнес от „хищнически практики“.

Съобщението проправя пътя за включване на законопроект в речта на кралицата следващата седмица, който ще даде на надзорния орган необходимата му законова основа.

Участниците в кампанията призоваха Борис Джонсън да включи това в следващия законодателен пакет, за да гарантира, че Великобритания няма да загуби шанса си да стане световен лидер в онлайн регулирането.

От години новинарските организации изразяват опасения относно доминирането на американските технологични гиганти в дигиталната реклама.

Мнозина също вярват, че компаниите манипулират своите алгоритми, за да насочват непропорционално заявките за търсене към предпочитани компании.

В опит да подобри преговорната сила на пресата, DMU ще определи как компании като Google и Facebook трябва да преговарят с издателите на пресата. Пазителят ще действа като посредник в случай на спор.

В опит да подобри преговорната сила на пресата, DMU ще определи как компании като Google и Facebook трябва да преговарят с издателите на пресата.  Пазителят ще действа като посредник в случай на спор

В опит да подобри преговорната сила на пресата, DMU ще определи как компании като Google и Facebook трябва да преговарят с издателите на пресата. Пазителят ще действа като посредник в случай на спор

Правителството заяви, че „ще повиши силата на договаряне на националните и регионалните вестници и ще принуди платформите на социалните медии да бъдат по-прозрачни относно начина, по който позиционират издателите на своите платформи и използваните алгоритми“.

Министърът по въпросите на потребителите Пол Скъли каза: „Ние гарантираме, че нашата модерна, дигитализирана икономика предлага на потребителите по-добри продукти, по-голям избор и по-ниски цени, като гарантираме, че предприятията се конкурират за клиенти на равни начала“. Клиентът винаги е прав, но понякога няма избор.

„Ще попречим на компаниите да използват силата си, за да навредят на клиентите, независимо дали ограничават избора на купувачите до определен софтуер на техните устройства или затрудняват хората да решат как да се използват техните данни.

DMU стартира в рамките на Органа за конкуренция и пазари преди година, но все още се нуждае от законодателство, за да може да използва своите правомощия. Потребителски пазач Кое? каза, че е от съществено значение DMU да бъде “правилно овластена” за доброто на потребителите и бизнеса.

Ние ще ги спрем да злоупотребяват с власт и да ви ограбват

От КРИС ФИЛП, МИНИСТЪР НА ТЕХНОЛОГИЯТА

Министърът на технологиите Крис Филпс, на снимката, каза, че мощните технологични компании могат да таксуват каквото си искат за онлайн услуги с малък надзор

Министърът на технологиите Крис Филпс, на снимката, каза, че мощните технологични компании могат да таксуват каквото си искат за онлайн услуги с малък надзор

Интернет и цифровите устройства, които се свързват с него, направиха живота ни безкрайно по-лесен – от онлайн пазаруване и банкиране до свързване с приятели и семейство.

Но ако интернет беше главна улица, той щеше да бъде доминиран само от шепа огромни магазини – технологичните гиганти.

Тези компании имат огромно влияние върху това, което правим и не виждаме на нашите устройства, и представят собствените си приложения и услуги пред своите конкуренти.

Това затруднява конкуренцията на малкия бизнес, включително тези в процъфтяващата технологична сцена в Обединеното кралство.

На всичкото отгоре тези мощни технологични компании са в състояние да таксуват каквото си искат за онлайн услуги с малък надзор.

Правителството създаде регулатор – звеното за цифрови пазари – като нов надзорен орган, за да гарантира, че технологичните компании не злоупотребяват с властта си.

Днес разкриваме неговите строги — и законови — правила за ограничаване на доминиращите компании, така че по-малките предприятия да могат да се конкурират.

Надзорният орган ще попречи на големите технологии да изместят конкурентния софтуер в техните магазини за приложения в полза на собствените им продукти – изравнявайки условията за по-малки разработчици и предоставяйки повече опции на фронта на дигиталния магазин.

Компаниите, които не спазват правилата, могат да бъдат подложени на глоби до 10% от техния годишен световен оборот. Ако направят погрешна стъпка, може да са принудени да отстъпят от плановете си.

Новинарските издания бяха силно засегнати от здравата хватка, която Facebook и Google имат онлайн с рекламата – въпреки факта, че техните качествени истории често карат хората да се ангажират с техните платформи. Отделът за цифрови пазари ще има правомощията да се намесва, за да гарантира, че новинарските издания получават справедливо заплащане от гигантите на социалните медии за тяхната журналистика.

Той ще има правомощията да се намесва и да разрешава ценови разногласия.

Потребителите ще се възползват от по-ниските цени за ежедневните стоки, закупени онлайн и ще видят по-голям избор.

Те ще имат повече власт над услугите, които използват и какво правят компаниите с техните данни, като например възможността да се откажат от целеви персонализирани реклами.

Превключването между устройства с iOS и Android може да бъде пречка за хората, тъй като преместването на данни между различни системи е болка. Digital Markets Unity може да принуди технологичните гиганти да направят това много по-лесно, така че хората да не се чувстват „заключени“ в съществуващите си устройства.

Звеното за цифрови пазари ще помогне за премахване на някои от щетите, причинени от необузданата експанзия на нерегулирани интернет компании.

Резултатът ще бъде по-справедлива и по-конкурентна среда, която ще предотврати задушаването на малкия бизнес и ограбването на купувачите от Обединеното кралство.

.

Add Comment