Роджърс и Шоу обещават да се борят срещу плана на пазителя на конкуренцията да блокира сделката

Бюрото по конкуренция уведоми Rogers Communications Inc. в петък, че възнамерява да се противопостави на поглъщането от телекомуникационния гигант в Торонто на базираната в Калгари Shaw Communications Inc.КАРЛОС ОСОРИО/Ройтерс

Rogers RCI-BT се опитва да спаси своето поглъщане на Shaw за 26 милиарда долара, като издига подходящ купувач за доставчика на безжични услуги на Shaw SJR-BT Freedom Mobile, след като органът за наблюдение на конкуренцията Канада обеща да предприеме действия за блокиране на сливането на двата най-големи кабела в страната мрежи.

Бюрото по конкуренция уведоми Rogers Communications Inc. в петък, че възнамерява да се противопостави на поглъщането от телекомуникационния гигант от Торонто на базираната в Калгари Shaw Communications Inc., което накара двете компании да отложат крайния срок за затваряне на споразумението от 13 юни до 31 юли.

Компаниите заявиха в изявление рано сутринта в събота, че остават ангажирани със сделката и планират да се противопоставят на искането на Матю Босуел, комисаря по конкуренцията.

Бюрото ще обяви причините за блокиране на сделката още в понеделник, твърдят анализатори. Те казаха, че основният проблем на регулатора е да гарантира, че Роджърс продава подразделението Freedom Mobile на Shaw на нов собственик, който ще поеме дългосрочен ангажимент за осигуряване на конкуренция на пазарите на мобилни телефони. Freedom е четвъртият по големина доставчик на безжични услуги в страната, с приблизително два милиона клиенти в Онтарио, Алберта и Британска Колумбия.

Роджърс и Шоу казват, че комисарят на Бюрото по конкуренция планира да се противопостави на сливането на стойност 26 милиарда долара

Роджърс не послуша Отава и сега сделката му с Шоу е застрашена

Приоритетът за Роджърс и Шоу е да намерят купувач на Freedom, който да удовлетворява Бюрото по конкуренция и Министерството на иновациите, науката и икономическото развитие (ISED), вместо да участват в изслушвания, които могат да отнеме месеци, според източници, запознати с процеса. . The Globe and Mail не идентифицира източниците, тъй като те не са упълномощени да говорят публично по въпроса.

Очаква се цената на акциите на Шоу да падне, когато търговията започне в понеделник, казват анализатори от инвестиционната банка Cowen Inc., тъй като инвеститорите реагират на новините в петък, че приключването на сделката се отлага и има повишена вероятност сделката да се провали. Анализаторите на CIBC казаха в доклад: „Вярваме, че сделката, която вреди на безжичния франчайз на Роджърс, може да ги накара да преразгледат сделката“.

В петък акциите на Shaw затвориха при $37,56 на фондовата борса в Торонто, 7% отстъпка спрямо офертата на Роджърс за поглъщане от $40,50 за акция. Ако поглъщането се провали, Роджърс дължи на Шоу такса от 1,2 милиарда долара.

Роджърс се опитва да продаде Freedom от няколко месеца и представи регулаторни органи на потенциални купувачи, включително Stonepeak Infrastructure Partners, базиран в Ню Йорк фонд за частни инвестиции, който притежава селски интернет доставчик Xplornet Communications Inc.

Роджърс също влезе в преговорите за свободата миналата седмица с базираната в Монреал Quebecor Inc., съобщи The Globe and Mail в петък. Quebecor е основен играч на клетъчния пазар в Квебек и неговият главен изпълнителен директор Пиер Карл Пеладо открито обсъжда интереса към придобиването на Freedom като част от национална експанзия.

През уикенда анализаторите очертаха сценарии за Роджърс за преодоляване на регулаторните препятствия. Телекомуникационната компания трябва да получи одобрение от Бюрото по конкуренция и ISED, каза Коуен в доклад.

„Виждаме два начина за сключване на сделката: (1) Роджърс се нарежда в Квебекор и работи за продажба на Freedom; (2) ISED одобрява продажбата на Stonepeak и Роджърс завършва сделката с Шоу, докато се бори с Бюрото за конкуренция в съда“, каза Коуен.

Преговорите между базираната в Торонто телекомуникационна компания и Квебекор идват след като Videotron Ltd. на базираната в Монреал компания съди Роджърс за 850 милиона долара миналия октомври, твърдейки, че е нарушен договор за споделената безжична мрежа на компаниите в Квебек Сити и Отава.

„Като се има предвид историята между компаниите, ние не вярваме, че Роджърс щеше да се свърже, ако не беше упълномощено от Бюрото“, казаха анализатори от CIBC. „В сценарий, при който Роджърс трябва да продаде на Quebecor, ние очакваме Quebecor да може да договори атрактивна сделка за активите, които оценяваме на 3,74 милиарда долара.

Г-н Пеладо вярва, че има надмощие в дискусиите, защото има други възможности да постигне амбициите си да превърне Квебекор в национален оператор на безжични услуги, според източник, запознат с дискусиите. The Globe не идентифицира източника, тъй като лицето не е упълномощено да говори публично за случая.

Например, Videotron, който похарчи 830 милиона долара за голяма 5G безжична връзка на последния федерален търг, може да се разшири извън родната си провинция Квебек, като наеме достъпа до безжичната мрежа като мобилен виртуален мрежов оператор или MVNO при новия режим . прилага се от телекомуникационния регулатор на Канада.

Висшите ръководители на Квебекор се страхуват, че ще бъдат използвани като хоби за повишаване на стойността на свободата и вярват, че някои условия на споразумението за поверителност, което Роджърс е поискал да подпишат, са неприемливи, каза източникът.

Председателят на Globalive Capital и основател на Freedom Mobile Антъни Лакавера, който предложи 3,75 милиарда долара за закупуване на мобилния оператор, изрази подобни опасения относно споразумението за поверителност, което той описа в писмо до Отава през март. Според писмото на г-н Лакавера сделката съдържа “външни ограничения” по отношение на финансирането и комуникациите с регулаторните органи около сделката.

Растежът на Freedom Mobile спря през последното тримесечие. Шоу добави 8 632 нетни нови абонати за безжична връзка с абонамент през тримесечието – значително по-малко от 75 069, които добави през същото тримесечие на миналата година. (Абонатите с абонамент с абонаменти са тези, на които се таксува в края на месеца услугите, които са използвали, за разлика от предплатените клиенти, които плащат предварително за безжични услуги.)

Говорител на Бюрото по конкуренция каза, че агенцията все още не е подала заявлението си и „ще пусне повече информация относно нашето разследване своевременно“.

„Тъй като законът ни изисква да извършваме работата си насаме, не можем да коментираме повече“, каза Ейми Бътчър в имейл.

Вашето време е ценно. Получавайте бюлетина с най-добрите бизнес заглавия във входящата си поща сутрин или вечер. регистрирайте се днес.

.

Add Comment