Спорът за боядисване на Катар Airbus A350: Хронология на събитията

 • Януари 2021 г. – A350 изпратен до Тулуза със съобщения за пукнатини

  A7-ALL беше изпратен в Шанън, Ирландия, за да получи ливрея на Световната купа през ноември 2020 г. До края на годината самолетът не се беше върнал в Катар. Вместо това четиригодишният самолет в крайна сметка беше изпратен до Airbus в Тулуза с доклади за проблеми, открити под боята. По това време Airbus ги описа като “неравности на повърхностното покритие. Проблемът е повърхностен/козметичен и се вижда само когато горният слой боя е свален.”

  Снимка: Clement Alloing

  А350 на Qatar Airways изпратен до Тулуза със съобщения за пукнатини

 • 2 февруари 2021 г. – Lufthansa изпраща най-старите си A350 в Тулуза за пребоядисване

  След четири години работа, Lufthansa започна да изпраща трите си най-стари A350 в Тулуза за пребоядисване. Това се открои, тъй като превозвачът е повече от способен да пребоядиса самолети в компанията. Оттогава се оказа, че работата е извършена от Airbus в гаранция.

  След 4 години Lufthansa започва да пребоядисва флота си Airbus A350

 • 31 май 2021 г. – Катар заплашва да спре доставките на Airbus

  В края на май Qatar Airways заплаши да не приема повече всички самолети, произведени от Airbus. Главният изпълнителен директор на авиокомпанията разкри, че това се дължи на нерешен проблем с производителя, но отказа да изясни какъв е проблемът. В този момент Ал Бейкър вече показваше, че отношенията между двамата не вървят добре.

  Главният изпълнителен директор на Qatar Airways заплашва да спре да приема доставки от Airbus

 • 8 юни 2021 г. – Qatar Airways потвърждава спирането на доставките на Airbus

  Около седмица след като заплаши, че ще спре доставката на нови самолети Airbus, главният изпълнителен директор на авиокомпанията Акбар Ал Бейкър разкри, че изпълнява заплахата си. В този момент от авиокомпанията посочиха още, че спорът е свързан със състоянието на самолета под боята.

  Снимка: Frédéric Lancelot – Master Films чрез Airbus

  Qatar Airways спира да приема доставки на A350, тъй като Airbus Row се протака

 • 5 август 2021 г. – Qatar Airways приземява 13 A350

  В началото на август Qatar Airways започна да извежда нещата на следващото ниво, като заземи 13 от своите Airbus A350. Съобщава се, че действието е предприето по съвет на Катарската служба за гражданска авиация. Ал Бейкър обвини Airbus, че пренебрегва сериозен проблем с A350.

  Qatar Airways спира 13 A350 поради проблеми с повърхността

 • 10 август 2021 г. – EASA не се притеснява за летателната годност

  EASA потвърди, че е наясно с проблемите на Qatar Airways A350 от края на 2020 г. и е работила с Airbus и авиокомпанията, за да определи дали има риск за летателната годност на типа. В момента, в който тялото каза на Simple Flying,

  „EASA не възнамерява да предприема действия като държава на проектиране за този проблем към момента. Никоя друга авиокомпания не е съобщила за щети по боята и защитата.“

  EASA все още не възнамерява да действа по заземяването на Катар A350

 • 10 август 2021 г. – Сингапур не вижда деградация на повърхността

  В същия ден, когато EASA потвърди, че няма притеснения, че проблемът на Qatar Airways е проблем с летателната годност, Singapore Airlines разкри, че не е срещал нито един от проблемите, срещани от катарския превозвач на флага на своя флот Airbus A350.

  Singapore Airlines не изпитва влошаване на повърхността на A350

 • 5 ноември 2021 г. – Qatar Airways връща Airbus A380

  За да запълни празнотите, оставени от приземените Airbus A350, Qatar Airways разкри, че половината от флота на Airbus A380 ще бъде върнат в експлоатация. След като преди това нарече поръчката за гигантския самолет грешка, Акбар Ал Бейкър каза, че решението за връщане на A380 е взето неохотно.

  Снимка: Getty Images

  Qatar Airways “неохотно” връща Airbus A380

 • 29 ноември 2021 г. – Повече авиокомпании имат проблеми с боята

  Доклад на Reuters разкрива, че повече авиокомпании са засегнати от проблеми с боята на Airbus A350. Докладът споменава Finnair, Cathay Pacific, Etihad (които дори не са летели с реактивния самолет все още) и Air Caraïbes като претърпели козметични щети по боята на техните A350.

  Ново покритие към сагата за боядисване на A350: повече авиокомпании предизвикват опасения

 • 11 декември 2021 г. – Правителството на Обединеното кралство се включва

  Дни след като Airbus разкри, че търси правна оценка на въпроса, министърът на инвестициите на Обединеното кралство Гери Гримстоун предложи да посредничи между двете страни, за да избегне съдебни действия и допълнително влошаване на отношенията. Макар и вероятно добронамерено, изглежда, че предложението на Grimstone е пропаднало.

  Британският министър на инвестициите предлага посредничество между Airbus и Qatar Airways

 • 6 януари 2022 г. – Катар иска над 600 милиона долара обезщетение от Airbus

  След заявление в съда размерът на иска на Qatar Airways беше разкрит. Авиокомпанията иска 618 милиона долара обезщетение от Airbus. Освен това авиокомпанията иска допълнителни 4 милиона долара за всеки ден, когато един от нейните A350 остава на земята. Това би било еквивалентно на каталожната цена за 2018 г. на Airbus A350-900 на всеки 80 дни.

  Qatar Airways иска повече от 600 милиона долара обезщетение от Airbus

 • 21 януари 2022 г. – Airbus анулира 50 поръчки за A321neo

  Тъй като спорът продължаваше да ескалира, беше разкрито, че Airbus е прекратил несвързана поръчка на Airbus A321 за 50 самолета, с които Qatar Airways се е ангажирала. Производителят декларира, че поръчката е анулирана в съответствие с правата си.

  Поръчката за A321neo на Qatar Airways е отменена от Airbus заради спора с A350

 • 21 януари 2022 г. – Qatar Airways отговаря с невиждани досега видеоклипове на щети

  В отмъщение за отмяната на поръчката на Airbus, Qatar Airways реши да пусне видео, показващо щетите, понесени от флота на Airbus A350. Това беше първият път, когато една от страните разкри размера на установените щети.

  Снимка: Qatar Airways през YouTube

  Qatar Airways публикува видео с повреда на Airbus A350

 • 31 януари 2022 г. – Qatar Airways прави огромна поръчка за Boeing

  След анулирането на поръчката си за A321, Qatar Airways направи поръчка с конкурента на Airbus Boeing. Поръчката беше за до 100 самолета, включително 50 Boeing 737 MAX, които да заменят A321. Превозвачът искаше да направи нова поръчка за товарен превоз. Макар че състезанието изглеждаше едно срещу друго между Airbus и Boeing миналото лято, Qatar Airways наистина нямаше избор на този етап, тъй като направи първата поръчка за товарен самолет Boeing 777X, ангажирайки до 50 устройства.

  Qatar Airways подписва до 100 товарни самолета Boeing 777X и 737 MAX

 • 8 февруари 2022 г. – Airbus анулира 2 поръчки на Airbus A350

  Airbus публикува своите книги за поръчки за януари 2022 г. в началото на февруари. Както бе забелязано от Ройтерс, актуализираните книги показват, че поръчките на Qatar Airways за A350 са намалели с две.

  Airbus анулира две поръчки за A350 от Qatar Airways, тъй като линията се проточва

 • 19 февруари 2022 г. – Временната забрана блокира анулирането на поръчка за A321neo

  Съдия нареди на Airbus да преустанови “всякакво практическо въздействие” от отмяната на поръчката за A321neo. Това основно означава, че производителят на самолети няма право да предлага самолета на други авиокомпании. Понастоящем обаче разпореждането е само временна мярка, докато решението може да бъде правилно оценено на изслушване, насрочено за април.

  Снимка: Airbus

  Airbus отменя спряната поръчка за A321neo на Qatar Airways

 • 28 февруари 2022 г. – Airbus иска обезщетение от 220 милиона долара

  Airbus поиска от съдия от Върховния съд да му присъди 220 милиона долара обезщетение за два A350, които не бяха приети за доставка от Qatar Airways. Airbus предложи в съда Qatar Airways и катарския регулатор „неправомерно са се споразумели или заговорили и/или по друг начин са действали недобросъвестно заедно по отношение на основанията.

  Airbus иска от съдията 220 милиона долара обезщетение по делото за Катар A350

 • 22 март 2022 г. – Qatar Airways оспорва иска на Airbus за 220 милиона долара

  Qatar Airways оспори отговорността за иск за обезщетение на Airbus за 220 милиона долара за това, че не е приел доставката на два самолета A350. Авиокомпанията твърди, че не е нарушила договора си с производителя на самолети и че Airbus не е разкрил как е стигнал до цифрата от 220 милиона долара.

  Qatar Airways оспорва такса от 220 милиона долара за това, че не е взела 2 самолета Airbus A350

 • 30 март 2022 г. – Qatar Airways казва, че проблемът с боята може да доведе до пожари

  В съдебните документи, публикувани по спора за Airbus на Qatar Airways, авиокомпанията цитира оценка на безопасността, издадена от EASA през април 2021 г. Авиокомпанията е загрижена, че разграждането на боята може да повреди мрежата от мълнии над резервоарите за гориво на самолета, което може да доведе до пожар в най-лошия случай.

  Qatar Airways казва, че проблемът с боята на A350 може да доведе до пожари в резервоара за гориво

 • 4 април 2022 г. – Airbus анулира третата поръчка на A350

  Qatar Airways отказва да приеме новия Airbus A350, докато настоящите й опасения не бъдат разрешени до нейно задоволство. Това доведе до това, че третият A350 не беше взет от превозвача. След отказаната доставка, Airbus анулира поръчката според докладите.

  Снимка: Jean-Vincent Reymondon през Airbus

  Още анулирания: Airbus анулира друга поръчка на A350 от Qatar Airways

 • 26 април 2022 г. – Съдът отхвърля разпореждането за отмяна на A321neo

  Приемайки, че поръчките на Airbus A350 и A321neo са обхванати от клауза за кръстосано неизпълнение, съдът постанови, че отказът на Airbus A350 на Qatar Airways е основателна причина за отмяна на поръчката за A321neo. Като такъв, Airbus е упълномощен да предлага слотове, запазени от Qatar Airways, на други клиенти. Решението не пречи на Qatar Airways да оспори иска в пълен процес в бъдеще.

  Съдът отхвърля искането на Qatar Airways за блокиране на отмяната на поръчката A321neo

 • Add Comment