Съжалявам, Apple, все още предпочитам компактния флагман на Sony

Sony Xperia 5 IV срещу Apple iPhone 14 изправен

Робърт Тригс/Android Authority

Има много опции, които да разгледате, когато става въпрос за по-малки водещи телефони, въпреки че малко от тях са наистина това, което човек може да смята за компактен. Можете да получите Galaxy S22 от началото на 2022 г., по-достъпния Pixel 7 или най-новия iPhone 14, като само три солидни примера, които биха послужили добре на повечето хора.

Въпреки това, с 6,3 инча и 197 грама, най-новият малък телефон на Google все още е твърде обемист за тези, които търсят нещо малко и леко. Galaxy S22 и iPhone 14 са по-подходящи за тази роля, но все още са доста масивни и широки и следователно не винаги могат да се използват особено с една ръка. Те също не е задължително да стоят плътно в джоба ви, въпреки че са много по-практични от по-големите си братя и сестри.

Ако търсите наистина компактен телефон, не търсете повече от Xperia 5 IV на Sony.

Има решение обаче: вместо това вземете Sony Xperia 5 IV. Със сравнително тънък 67 мм широк корпус, но по-голям 6,1-инчов 21:9 дисплей, това е телефон, предназначен за използване с една ръка. Също така е достатъчно лек, но, може би най-важното, все още е невероятно добре изграден. Все пак ще трябва да платите за него, на цена от $999 вместо $799 на по-малките му конкуренти.

Прочетете още: Ревю на Sony Xperia 5 IV — Мощната централа на джобната фотография

Дизайн без компромис

Sony Xperia 5 IV срещу Google Pixel 7 в ръка

Робърт Тригс/Android Authority

След като прекарахме време във всички тези скорошни телефони, всичко се свежда до iPhone 14 и Xperia 5 IV, когато става въпрос за най-добре изградения телефон. И двете конструкции с метална рамка обгръщат тела с вечен външен вид, който е по-универсално привлекателен от по-странните (по-уникални?) дизайни от Google и Samsung. Все пак напълно плоските ръбове на Apple правят телефона по-обемист от леко заострения ръб на Sony.

Също така малките детайли, независимо дали става дума за чудесния тактилен плъзгач за заглушаване на Apple или бързия и дискретно интегриран скенер за пръстови отпечатъци на Sony, отличават тези телефони. Телефонът на Sony обаче печели още няколко победи: харесвам специалния бутон на затвора на камерата, който е просто да се хареса. Междувременно манията на Apple по Face ID, макар и несъмнено практична, е неприятна петна за телефон, който вече предлага ограничен екран.

Отдадеността на Apple на удобството на Face ID изяжда ценна недвижима собственост на малкия екран.

След това са камерите. Sony успя да опакова стабилна настройка с тройна камера в много по-тесен телефон от конкуренцията, но с цената на малко допълнителна дебелина. Samsung предлага подобна настройка, като дава на потребителите много по-добри възможности за портрет и мащабиране от iPhone 14 и Pixel 7 – два малки телефона, които се придържат към по-малко гъвкавата настройка на основната и задната камера, ултра широка двойна камера.

Прочетете още: Преглед на Apple iPhone 14 – Старите начини

В нашите тестове отбелязахме, че iPhone 14 е използваем в най-добрия случай при около 3x, докато Xperia 5 IV е функционален при около 4x-5x, благодарение на своя телефото обектив. Бих могъл да кажа много повече за камерите, но е достатъчно да кажа, че проследяването на очите и науката за цветовете на Sony правят Xperia и по-забавна стрелба. Разбира се, бихте очаквали особено стабилна настройка на камерата за допълнителните пари, които Sony таксува, но успяха да вкарат това в телефон, който е дори по-компактен от конкурентите си.

Можем ли да имаме и безкомпромисни спецификации?

Sony Xperia 5 IV срещу iPhone 14 срещу Pixel 7 камери

Робърт Тригс/Android Authority

Колкото и ласкателно да изглежда тази статия, Xperia 5 IV не е перфектен телефон. Липсва му иновативният хардуер на варифокалната камера на Sony и не отговаря на всичко, което бихме искали да видим в отделите за обработка или софтуер. Може да е малко по-добре и това е малко проблем, тъй като наистина няма други компактни водещи смартфони като този, които да служат като алтернатива.

Малките телефони, за съжаление, твърде често са компрометирани в сравнение с по-големите си братя и сестри.

Независимо дали става въпрос за Apple, Samsung или други, техните най-малки флагмани са също и техните базови модели. За съжаление, все още трябва да мислите мащабно, за да получите най-добрата им технология. Компактните телефони с повечето от предимствата са рядкост, с която Sony се осмелява да се захване. Въпреки че вътрешните ограничения на размера са проблем, огромната батерия на Xperia 5 IV и настройката на тройната камера доказват, че това е инженерен проблем, който може да бъде разрешен.

Скорошното ни проучване по темата разкрива прилично голяма потребителска база, която харесва телефони с екрани, по-малки от 6,5 инча. Данните за продажбите на водещи кораби от начално ниво отразяват реалността, че по-голямото не винаги е по-добро. Големите телефони все още са популярни, поне сред общността на ентусиастите. Засега дори се придържам към гигантския Galaxy S22 Ultra за моя ежедневен шофьор. Но това е най-вече защото жадувам за суровите спецификации.

Но наскоро използването на някои от най-новите по-малки телефони ме убеди, че всъщност не се нуждая от толкова голям екран, колкото си мислех. С удоволствие бих заменил част от него за дизайн с нисък профил, подобрена преносимост и лекота на използване с една ръка.

Бих се радвал да разменя малко екранно пространство, за да спра да лепя телефона си в джоба.

Ще ви оставя с един последен анекдот, който обобщава това, което наистина ми хареса в Xperia 5 IV в сравнение с всички други телефони, които съм използвал тази година: без усилие да го извадя от джоба си за бърза снимка или за хвърляне на поглед съобщение. Без забиване в ъгъла на джоба и без голям калъф, който се забива в бедрото ми.

Малките телефони са лесни и аз наистина ги харесвам.

Sony Xperia 5IV

Sony Xperia 5IV

3,5 мм жак • Страхотни високоговорители • Обратно безжично зареждане

Компактен смартфон с високоговорители.

Sony Xperia 5 IV е компактен смартфон с по-ярък 6,1-инчов OLED дисплей от своя предшественик и голяма батерия от 5000 mAh, способна да реверсира безжичното зареждане на слушалките.

Add Comment