Alfa Romeo Tonale 2022 | PH преглед

По-опитните журналисти могат да разкажат много за един автомобил по реда, в който различните му атрибути са детайлизирани по време на техническото представяне, което неизбежно се провежда преди да получим ключовете за първото си шофиране. Така се оказа с Alfa Romeo Tonale, кросоувърът на Sub-Stelvio, че е последният в дълга редица нови модели, натоварени със задачата да преобърнат избледнелите състояния на Alfa.

Конференцията се проведе в грандиозния храм Волтиано на брега на езерото Комо в Италия – Алесандро Волта е физикът-пионер, изобретил батерията и кръсти на него единицата за измерване на електрическия потенциал. Това даде ясна връзка с факта, че Tonale ще стартира като хибрид и ще става все по-електрифициран с течение на времето, като в крайна сметка ще създаде чиста EV версия.

Но двигателят на новата кола беше далеч надолу в списъка с атрибути, които се обсъждат, идвайки под дебюта на новата система за потребителски интерфейс на Alfa – тази очевидно има както най-бързия процесор, така и екрана с най-висока разделителна способност в сегмента – гласово активиране на Alexa, второ ниво на автономия поддръжка и дори факта, че ще бъде възможно да се съхранява историята на автомобила в дигиталната опаковка на един от онези незаменими токени, които карат Tech Bros да бръмчат.

Едва когато Powerpoints най-накрая се обърнаха към задвижващите агрегати, причината за нежеланието стана очевидна: докато хибридната хибридна версия с 270 к.с. ще пристигне следващата година, Tonale се очаква да стартира с две 1,5-литрови четири турбокомпресора. -цилиндрови двигатели. , като и двете се възползват от скромен 48-волтов хибриден асистент, но дори и по-мощният създава само максимални 158 к.с. Този ще тръгне на пътя благодарение на скоростна кутия с двоен съединител и само задвижване на предните колела. Дори и най-запалените Alfisti вероятно няма да бъдат много развълнувани от перспективата за кола, която в най-бързата си ранна версия отнема 8,8 секунди, за да премине от 0-62 mph.

Ще обърна последователността на точките на дискусия тук, за да последвам прекрасния пример на Дъглас Адам, който щади всякакъв риск от стрес или нервно напрежение от прекомерно напрежение. Въпреки скромните новости в работата по цикъла на Милър за повишаване на икономията и наличието на нов турбокомпресор с променлива геометрия, новият двигател не е по-вълнуващ в реалния живот, отколкото е на хартия. Потиска се при лека употреба, но развива груб глас, когато се работи усилено, не изглежда да се наслаждава на газта и – и на двете коли, които съм карал – страда от реакция от странно непоследователния газ. Двойният съединител също често изглежда нямаше интелигентност, за да задържи двигателя на мястото му, когато е оставен в движение, и имаше няколко досадни паузи в превключването между електрическо задвижване и задвижване с вътрешно горене. Дори само след едно шофиране, аз съм убеден, че този 1,5-литров никога няма да се доближи до дългия списък с отлични двигатели на Alfa.

Все пак, като изключим това, мога също да съобщя, че останалата част от колата е много по-добра, което показва истинско обещание за по-вълнуващите версии, които следват.

Дизайнът е неоспорима силна страна. Ще простите на хубавата кола много повече, отколкото на грозната, принцип, който Alfa е тествала до точката на счупване много пъти в миналото. Да, мнозина все още ще считат идеята за известната значка на компанията върху среден кросоувър като ерес – въпреки че пазарът определено говори за това. Но след като прекарах голяма част от деня в разглеждане на много примери, ми харесваше все повече и повече. Tonale определено изглежда по-добре и с по-добри пропорции от Stelvio, което вече е един от акцентите на SUV дизайна. Основната форма на новия автомобил е близка до тази на голям седан; по-голямата част от визуалния офроуд идва от черната долна част на тялото и леко повишената височина на возене. Но елементите с три фара, заобикалящата се задна рамка и сплавите на циферблата на телефона работиха за мен.

Интериорът също е добър. При Stelvio и особено на Giulia се усещаше, че Alfa е изразходвала изцяло бюджетите за разработка на автомобилите, преди да започне сериозна работа по кабините им. Но материалите на Tonale се чувстват много по-здрави и по-добре завинтени заедно, с италианските автомобили при пускането на пазара, включващи добре зашити кори на таблото и впечатляващо ниво на ергономично мислене. Седалките са едновременно удобни и поддържащи, има добър набор от позиции на шофиране и настройки на цифрови инструменти, а този 10,25-инчов централен сензорен екран с висока разделителна способност наистина изглежда добре, въпреки че голяма част от размера на заглавието му е изяден от дебели черни рамки. Новият потребителски интерфейс също се чувстваше сравнително интуитивен – и Alexa можеше да получава общи команди като „пусни дискотека от 70-те“ или „заведи ме на пицария“.

Въпреки че воланът трябва да побере много контроли за превъртане на менюто и круиз контрол, Alfa взе мъдрото решение да задържи конвенционалните бутони за отопление и вентилация на централната конзола, вместо да се опитва да ги интегрира в „тъчскрийна“. Версиите на Posher ще се предлагат и със значителни метални лостчета за превключване зад волана, като работата им е достатъчно приятна, за да насърчи напълно безплатно използване.

Tonale също е изискан. Кабината е удобна и тиха, дори когато се движите по магистралата с приключенски скорости. Конструкцията на колата също е здрава – честно казано, не чух нито едно скърцане или тракане на тапицерията за четири часа каране. (За разлика от това, първият път, когато карах внимателно изстискана Alfa 156, дръжката на жабката се откъсна в ръката ми.) Новият главен изпълнителен директор на Alfa, Жан-Филип Импарато, обеща да постави качеството на своя основен приоритет, а Tonale предполага, че мисията напредва.

И все пак, докато основният дизайн и структура на автомобила изглеждат забележително добре подредени, останалата част от шофирането все още изглеждаше далеч от края. Отвъд ограничената си потребност и мощния саундтрак от висок клас, хибридният двигател имаше и странно калибриране на газта, едно със забавяне при излитане, а не при прилагане. Не беше дълго – няколко части от секундата – но се забелязваше и докато свикнах, се почувствах леко тревожно, сякаш двигателят се върти.

48-волтовата хибридна система използва електродвигател с мощност 20 к.с., който може да задвижва бавно колата самостоятелно – работата с ниска скорост и маневрирането се извършват почти като електрическо превозно средство. Но често има очевидна разлика между електрическата мощност и мощността на горене, особено при внезапни изисквания за тяга – като тези, необходими за използване на малките пропуски, обикновено налични в италианския трафик. Изборът на по-силния “Динамичен” режим на превозно средство чрез DNA контролера намали това, въпреки че измества по-голямата част от реакцията на газта към горната част на хода на педала на газта. Но преместването на ДНК селектора в A, сега преименуван на „Advanced Efficiency“, направи Tonale толкова отпуснат, че имаше добра разлика от две секунди между натискането на газта при плавен круиз и усещането за всяко увеличение на скоростта.

Alfa се гордее с бързото управление на Tonale – съотношението на багажника е бързо 13,6:1 – и наистина има по-ясни предни реакции, отколкото е обичайно в сегмента. Освен това издържа компетентно на недозавиване, като P-Zeros намира достатъчно сцепление и се закача добре в по-тесни завои. Усещането за управление се потиска от електрическия асистент, но още повече в колата, която карах, която работеше с пасивни амортисьори, с допълнителните активни амортисьори, осигуряващи забележимо подобрение на усещането. Независимо от амортисьорите (или настройката), возенето беше достатъчно стабилно, за да породи съмнения относно способността на Tonale да се справи с нарязания британски асфалт, въпреки че всички коли-носители работеха на по-големите 20-инчови колела. Спирачките с електронно усилване се чувстваха по-естествени от предишните предложения на Alfa, но все още имаше леко колебание, което подчерта липсата на директна връзка.

Нито един от тези динамични проблеми не изглеждаше особено крещящ сам по себе си, но заедно те караха Tonale да се чувства далеч от напълно подредени. Добрата новина е, че основите са много по-добри от тези на която и да е скорошна Alfa – Tonale се чувства като много по-качествено предложение от Giulia или Stelvio направо от кутията, а също така изглежда страхотно. Ако приемем, че цената му е конкурентна, когато пристигне в Обединеното кралство по-късно тази година, е трудно да не го видим бързо да се превърне в най-продавания модел на Alfa, особено след като други задвижващи агрегати следват примера.

И все пак, на пръв поглед, Tonale ще се нуждае от повече полиране, ако ще се превърне в това, за което много от нас са прекарали живота си в очакване – Alfa Romeo, за който не е нужно да се извинявате.

Спецификация | Алфа Ромео Тонале 1.5 Хибрид

двигател: 1469cc четирицилиндров, с турбокомпресор, хибрид
Предаване: Седемстепенна двоен съединител, задвижване на предните колела
Мощност (к.с.): 158 к.с. при 5750 об./мин
Въртящ момент (lb ft): 176 b-ft при 1500 об/мин
0-62 mph: 8,8 секунди
Максимална скорост: 130 mph
маса: 1525 кг
MPG: 44,8 mpg
CO2: 144 г/км
Цена: За да потвърдите

Add Comment