De lelijke wereld van de politiek – Saratogian

Ik wil deze week beginnen met je een geheim te vertellen.

Een paar jaar geleden ging mijn mobiele telefoon en verscheen er een nummer dat ik niet herkende. Ik neem zulke telefoontjes niet aan, dus ging het naar de voicemail. Op dat moment realiseerde ik me dat dit een hooggeplaatste figuur was in de politiek van de hoofdstad.

Als politici iemand in de media bellen, is dat meestal omdat ze berichtgeving over iets nodig hebben of iets willen lekken dat hen ten goede komt. Vreemd genoeg ging dat telefoontje over mij. De persoon begon met te vragen of ik lid was van een politieke partij omdat “zij” geen informatie over mij konden vinden en ze aannamen dat ik een Republikein was.

Ik lachte en zei: “Allereerst ben ik een journalist, dus ik ben niet aangesloten bij een partij, ik moet neutraal blijven.” Ik legde verder uit dat voor zover ik een Republikein ben, ik deel al mijn liberale opvattingen over sociale kwesties, sommige punten die me waarschijnlijk uit de club zouden schoppen. Dat gezegd hebbende, omdat ik Iers katholiek ben, heb ik ook conservatieve dingen over mij.

Ik ben, zoals de meesten van jullie die dit lezen, een rijke stoofpot van complexiteit en tegenstrijdigheid. Maar terug naar het telefoontje.

Ik vroeg waarom het deze persoon kon schelen welke kant ik op leunde en ze vertelden me dat ze op zoek waren naar een kandidaat voor de Kamer van Afgevaardigden. Ze hadden een paar ideeën en iemand liet mijn naam vallen tijdens een vergadering. Iedereen gaat ervan uit dat mensen op je zouden kunnen stemmen omdat je op tv bent en je een sterke herkenningsfactor hebt. Niet waar. Als ik vijf dollar had voor elke tv-presentator die zich kandidaat stelde voor het congres en verloor, zou ik een reis naar Disney kunnen maken.

Zonder namen te noemen, heb ik in de loop der jaren met twee van hen gewerkt. Kari Lake, die meer dan twintig jaar geleden samen met Ed Dague het nieuws op Channel 13 presenteerde, is momenteel kandidaat voor de gouverneur van Arizona.

Ik vertelde die stem aan de telefoon dat ik journalist en schrijver ben omdat ik het heerlijk vind om journalist en schrijver te zijn. Ik legde uit dat toen ik in 1985 in dit bedrijf kwam, ik elke baan, elke dienst, elk mager salaris zou aannemen om maar een voet tussen de deur te krijgen. Na 37 jaar een hele lange en soms scheve ladder te hebben beklommen, had het geen zin om van loopbaan te veranderen en te vertrekken waar ik van hield.

Ik vertelde die stem ook dat ik een slechte kandidaat voor hun partij was, omdat er niet op kon worden vertrouwd dat ik zou stemmen voor wat de partij maar wilde. Ik vertelde hen dat ik elke kwestie of rekening afzonderlijk zou bekijken en dan een beslissing zou nemen. Zo werkt politiek niet. De partij die je steunt en helpt om verkozen te worden, moet weten dat je gaat stemmen zoals ze je later vertellen om te stemmen. Simpel gezegd, ik ben te veel een onruststoker en een vlok om me zo te laten.

De persoon glimlachte en stemde toe, en mijn mooie toekomst in de politiek begon en eindigde sneller dan je kunt zeggen hangende tsjaad.

De stoel die deze persoon me gaf voor een mogelijke run, is de huidige stoel van staatsenator Daphne Jordan. Dezelfde stoel die ze op het punt staat te verliezen omdat een Republikein en iemand waarvan ze dacht dat het haar vriend was, het van haar afpakt. Ik weet dat politiek een moeilijke zaak is, maar je moet medelijden hebben met Daphne Jordan. Ik ken de vrouw niet persoonlijk; Ik kan eerlijk zeggen dat we elkaar nog nooit hebben gesproken of zelfs maar één keer hebben ontmoet.

Toch moet ik geloven dat ze een telefoontje kreeg zoals ik een paar jaar geleden kreeg, overtuigd om haar leven op zijn kop te zetten en naar die stoel te rennen. Ik weet zeker dat ze overtuigd was van “loyaliteit aan de partij” en “het uitroeien van de eenpartijregel” en al die andere modewoorden die je hart sneller doen kloppen als potentiële kandidaat.

Dus rende ze weg en, vermoed ik, kreeg ze veel geld, zowel financieel als in haar tijd met haar familie. En wat is de dank voor hun offer? Districtslijnen worden opnieuw getekend, de Republikein Jim Tedisco houdt niet van de uitdaging om het op te nemen tegen een zeer populaire Democraat Neil Breslin in de nieuwe 46e (waar Tedisco woont), dus Jim stuitert door de districten en duwt Daphne eruit. Is dat ook eerlijk?

Blijkbaar.

Wat dat betekent, als je punten wint, is dat Tedisco van het schip stapt en de Democraten waarschijnlijk nog een Senaatszetel geeft. Het betekent ook dat hij ergens in de 44e naar een nieuw adres zal moeten verhuizen. Ik snap het niet echt.

Als je Wikipedia kunt vertrouwen, wordt Jim over een paar weken 72. Ik kan me niet voorstellen dat ik op die leeftijd mijn huis en mijn leven zou ontwortelen voor een politieke zetel in een staat waar één partij regeert en je toch heel weinig macht hebt.

Ik ken en vind Jim Tedisco erg leuk en misschien wil hij me op mijn kop slaan voor deze column, maar ik snap het gewoon niet. In mijn plaats zou ik Daphne haar plaats hebben laten innemen. De enige zin die in me opkomt is “fair is fair”. Aan de andere kant ben ik geen politicus.

John Gray is een nieuwsanker op WXXA-Fox TV 23 en ABC’s WTEN News Channel 10. Zijn column verschijnt elke zondag. E-mail hem op johngray@fox23news.com.

Leave a Comment