De nieuwe camera van Leica kost $ 20.000 en heeft nul megapixels – TechCrunch

Oké, Leica, ga zitten, we moeten even praten. Ik weet dat je een van de bekendste cameramerken bent. Ik hou zoveel van mijn Leica M3 dat ik een vasectomie moest ondergaan om mijn eerstgeborene niet op te geven om er een te bezitten. En ja, enkele van de beste straatfoto’s ter wereld – foto’s die de wereld op zoveel manieren hebben veranderd – zijn gemaakt met Leica-camera’s. Maar op een gegeven moment moet je diep ademhalen en beseffen dat je hebt gedaan wat je kon.

Een van die gelegenheden was toen je de Leica MA Titan lanceerde, de 250-eenheid limited edition camera die Leica deze maand aankondigde. Het is een prachtige camera gesneden uit titanium met een prachtige APO Summicron-M 50mm f/2 ASPH lens erop. Het Titanium maakt de camera sterk en licht, maar de prijs – alle 20.000 schelpen waard – weegt hem zo zwaar dat hij het hele gamma gaat van “ja, misschien” tot “lol wut, oké, we moeten het podium op”. interventie”.

Bekijk de foto bovenaan dit artikel. Phwoahr. Vertel me, dit is niet een van de mooiste camera’s die je ooit hebt gezien (hoewel het niet zo verschilt van de Fujifilm X100V, die op zijn minst de gebruikelijke hoffelijkheid heeft om een ​​scherm toe te voegen en, weet je, een beeldsensor). De MA Titan is een analoge camera. Ja, naar analogie. Ja, want je moet er film in doen, waardoor je 24 of 36 frames hebt voordat je weer van film moet wisselen. Het soort dat me helemaal doet nadenken als ik denk aan de uren die ik doorbracht in een slecht geventileerde donkere kamer, ruikend naar fixatief en andere (mogelijk kankerverwekkende) chemicaliën.

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat Leica een blok titanium in een molen heeft geschoven en speciale camera’s heeft gemaakt – dit is de zesde limited edition die het bedrijf lanceert. Ik veronderstel dat het leuk moet zijn om een ​​product te lanceren dat zo waanzinnig dom is dat een techjournalist zijn slipje met camerapatroon in een bundel krijgt (Ja, ik draag MeUndies Undercangers, die op dit moment camera’s hebben), maar ik kan het niet helpen maar vraag me af of Leica, door dit soort producten uit te brengen, nog meer geneigd is zijn die-hard fans van afstandsmeters van zich te vervreemden. Zij – wij – raken steeds meer vervreemd van een cameramerk dat zo relevant was en nu steeds minder relevant lijkt.

Ik snap het, deze camera is niet voor fotografieliefhebbers. Of in ieder geval geen fotografiefans zoals ik. Ik vermoed dat de meeste van deze camera’s zullen eindigen als verzamelobjecten voor mensen die ooit hun baas van hedgefondsmanagers vertelden dat ze echt van fotografie houden omdat ze een Hipstamatic-app op hun iPhone installeerden die strategisch vlak voor de bonustijd werd geklokt. Of misschien als huwelijksgunsten. Of pensioengeschenken. Of… ik weet het niet, ik kan niet zeggen dat ik een cadeau van $ 20.000 heb gekregen voor een hete minuut, dus ik kan me niet eens echt voorstellen onder welke omstandigheden dat gebeurt.

Geef me wat genade hier – terwijl ik mijn ziel doorzoek naar de reden van mijn wanhoop, realiseer ik me dat ik alleen treur als de machtige val. De eerbiedwaardige Hasselblad zou zich tenminste niet zo verlagen om hun prestigieuze handelsmerk te schenken aan zoiets frivools als een mobiele telefooncamera, toch? Oh verdomme, ik heb te snel gesproken.

Oké, prima, ik geef het toe. Ik ben gewoon verbitterd en verdrietig dat ik nooit met deze camera zal spelen. Ik heb echter al mijn M3. Het is een perzik. Ik hou ervan. En als ik nog een Leica zou krijgen nadat ik drie keer op rij de loterij had gewonnen, zou het de 40-megapixel monochroom zijn, die de kleurenmatrix op de beeldsensor schuwt om een ​​van de best uitziende zwart-witbeelden te produceren . wit vastleggende camera’s waar ik ooit over heb zitten kwijlen.

Kijk, ik zie het. Cameramerken hebben het moeilijk. Leica verkoopt slechts ongeveer 100.000 camera’s per jaar en stond rond 2005 op het punt van faillissement en heeft vandaag een marktaandeel van ongeveer 1% van de verkochte “echte” camera’s. Je zult er alles aan moeten doen om rond te komen, aangezien steeds meer mensen “echte” camera’s dumpen ten gunste van de steeds betere smartphonecamera’s.

Als dit de grafiek is van hoe het in uw branche gaat, zou het u vergeven zijn als u iets wanhopigs doet. Foto tegoed: CC door Statista. (originele bron)

Het is niet zo dat smartphones zoveel beter zijn dan stand-alone camera’s. Zij zijn niet. Maar met een goede camera die met elke generatie smartphones steeds beter wordt en altijd in je zak zit, waarom zou je dan een stuk staal en glas met je meesjouwen als je op reis gaat naar het andere einde van de wereld? Let wel, ik schrijf deze 12.000 km van waar ik normaal woon met alleen mijn Google Pixel 6 Pro om me fotografisch gezelschap te houden, dus ik ben hier duidelijk in een zeer bevooroordeelde gemoedstoestand.

Ik wou dat er niet om de zes maanden een nieuw persbericht was als herinnering aan hoe snel de camera-industrie achteruitgaat.

Dit bericht werd u aangeboden door OldManYellsAtCloud.gif.

Leave a Comment