“Ik moet jong zijn, ik moet van middelbare leeftijd zijn, en nu ben ik aan de andere kant.”

“Toen ik opgroeide, had iedereen om me heen zulke grote meningen over alles. Ik merkte dat ik dat niet deed, en dat was een beetje eng”, zegt Richardson (Rich Polk/Getty).

Joely Richardson blijft me onderbreken. Dat maakt ze fantastisch. We zijn in een café in de buurt van de Londense televisiehub, aan het kletsen over haar nieuwe drama Aannemen. Ze behoort tot een moorddadige cast van acteurs die al dan niet een idee hebben. Channel 4 houdt de finale nog steeds geheim, zeg ik, dus we kunnen niet praten over het einde. “De oplossing!” komt ze tussenbeide. Maar hypothetisch… “Haha! “Hypothetisch, wat is het einde?” Jij bent goed! En het allemaal zo onschuldig doen, in de hoop dat ik het allemaal zal onthullen.” Maar – doorgaan met mijn speurwerk – hypothetisch, heb je ooit gehandeld… “Verschrikkelijke karakters?” Nou, verkeerd… “Vaak”, zucht ze . “Ik heb het gevoel dat ik nog steeds wacht om een ​​echte ‘un’ te spelen.” Dat is verrassend, zeg ik haar. Waarom denkt ze dat mensen zich tot haar aangetrokken voelen vanwege… “Wat dan ook?” Ze slaakt een luide kreet vanachter de spanten.

Zo is het om met Richardson te chatten. Snel. hectisch. Waarschijnlijk vermoeiend als je het niet helemaal bij kunt houden. Het is een beetje zoals deelnemen aan een tenniswedstrijd. Maar hoewel ze een aangeboren royalty heeft – dat is wat er gebeurt als je deel uitmaakt van een acteerdynastie, neem ik aan – ze is ook ongelooflijk grappig, met een magnetische terughoudendheid die je scherp houdt. Net als haar moeder, Vanessa Redgrave, en haar overleden zus, Natasha, is ze altijd net zo onvoorspelbaar geweest als een actrice. Haasten met Sean Bean in de jaren ’90 Lady Chatterley en speelt vriendelijke huisdiereneigenaar Anita in de live-actie 101 Dalmatiërs gecementeerd haar als een bastion van welbespraakte lieflijkheid, maar er was ook vaak een etherische dreiging voor haar uitvoeringen. Zoek niet verder dan haar vroege rol als moordenares in Peter Greenaway’s logische droomthriller verdrinken in cijfersof als een incestueuze Franse meid in het griezelige zus mijn zus. Haar onvermogen om als een ding te worden gedefinieerd, is echt haar geheime wapen.

“Dat is het grappige van acteur zijn”, vervolgt ze, gekleed in een chique blouse in de kleur van een Quality Street blikje. “Je weet nooit wat je projecteert.” Vorig jaar kreeg ze echter een idee toen ze haar naam online opzocht. (Voor de allereerste keer belooft ze.) Ze vond haar credits – inclusief de altijd rusteloze vrouw van de chirurg in de Amerikaanse dramaserie Knijpen/stoppen – maar verder “zag geen voorstelling van wie ik voel. Alleen rode loper-optredens. En ik begreep waarom mensen bepaalde dingen over mij denken. Ik kan heel stoer overkomen. Een beetje “dunne lucht”. Maar ik hoop dat ik het niet ben.” En daarom straalt ze: “Ik begon op 57-jarige leeftijd met Instagram. Alleen ik, wie? l gewoon zo is het daar met de andere dingen.

Richardson denkt nog steeds na over haar eerdere werk. “Ik denk dat ik een paar aardige personages heb gespeeld. Julia verder Knijpen/stoppen honkbal was leuk.’ Daar is Anita, herinner ik haar. “Zeker! Ze was een droom.” En ze biedt aan dat er Netflix’s aankomende aanpassing van Neil Gaimans is De zandman. Ze speelt de moeder van een superschurk. “Ze is een beetje iemand, ‘Is ze goed? Is ze slecht?’” Richardson steekt haar handen in de lucht. “Oh, ik weet niet wat ik projecteer, vertel het me. Weet je?” Ik denk… “Oh, het kan je geen donder schelen! Waarom zou je?”

Aannemen speelt met juist deze dubbelzinnigheid. James Nesbitt speelt Danny Frater, een norse politieagent die de dood van een jonge vrouw moet onderzoeken. Pas wanneer Richardsons raadselachtige patholoog het laken optilt dat Jane Doe’s gezicht bedekt, doet Frater een gruwelijke ontdekking: de vrouw is zijn vervreemde dochter. In de loop van acht afleveringen van 30 minuten ondervraagt ​​Frater individueel de vrienden, geliefden en medewerkers van zijn dochter om erachter te komen wat er met haar is gebeurd. Anne-Marie Duff, Richard E Grant en Niamh Algar behoren tot de andere Britse grootheden die worden aangespoord om sluw te handelen.

Op de set hield Richardson van haar Aannemen Aflevering was min of meer een tweehandige match tussen haar en Nesbitt – haar theatrale kredieten omvatten alle Fan van Lady Windermere naar een one-woman-show over Emily Dickinson – maar worstelde met enkele van de meer complexe medische terminologie die ze moest leren. “Soms denk ik dat ik een beetje dyslectisch ben”, zegt ze. “Het was helemaal niet vanzelfsprekend voor mij.” Het deed haar in ieder geval denken aan een Amerikaanse tv-show die ze ooit deed, genaamd Emerald city, waarin ze een heks speelde. “We moesten praten in ‘heksenpraat’, wat eigenlijk gewoon brabbeltaal was. Dus je moest het allemaal fonetisch leren.”

“Naarmate ik ouder ben,” voegt ze eraan toe, “vind ik dat ik graag harder werk. Misschien is het omdat alles zoveel waardevoller aanvoelt, of misschien wordt het gewoon ouder. Je duikt in je eigen huid. U kent uw mening.”

Richardson speelt naast James Nesbitt in Suspect (Channel 4/Anthony Ellison)

Richardson speelt naast James Nesbitt in Suspect (Channel 4/Anthony Ellison)

Dat was niet altijd zo. Ze besloot pas te acteren na jaren in competitiesporten, studeren aan de Rada en vervolgens een jaar werken bij de Royal Shakespeare Company. Films kwamen later. Maar het kostte haar meer tijd om zichzelf als persoon te vinden en erachter te komen wat ze van de dingen vond. Uiteindelijk ging haar jeugd gepaard met het werk van Redgrave als activist en anti-oorlogsactivist. Er was duidelijk druk. “Toen ik opgroeide, had iedereen om me heen zulke grote meningen over alles”, herinnert ze zich. “Ik ontdekte dat ik dat niet deed, en dat was een beetje eng. Ik wilde dingen weten en hoe ze me lieten voelen. Maar het heeft jaren geduurd. Nu, als een veel volwassener volwassene, heb ik een idee. Dat heeft iets heel rustgevends.”

Ik deed tv rond de tijd dat mijn zus stierf, waarvan ik sommige tijdens de lockdown heb bekeken. Ja, niet zo goed

Jij en Redgrave blijven in de buurt. Ze moedigde haar enkele weken eerder aan in West End, met Redgrave – 85 jaar oud – momenteel in de hoofdrol mijn mooie dame. “Ik was overweldigd”, Fangirls van Richardson. “Ik realiseerde me: oh mijn god, dit is waar ze woont. Hier is ze het meest levend, het gelukkigst. Het was bijzonder om te zien.” Ik ben benieuwd wat ze van haar heeft geleerd door de jaren heen. ‘O, om voor altijd nederig te zijn,’ zegt ze. “Dat je voor altijd een student bent, dat je nooit bent aangekomen, dat je altijd een werk in uitvoering bent.”

Als het op haar eigen carrière aankomt, crediteert Richardson Knijpen/stoppen – wat haar twee Golden Globes opleverde – als bijzondere doorbraak. Zelfs als de show in de loop van de tijd een beetje uit zijn voegen is geraakt. Richardson begon steeds minder in de serie te verschijnen – familieverplichtingen leidden ertoe dat ze tijdens seizoen vier terugkeerde naar het VK – en tegen de tijd dat het eindigde in 2010, was Julia bevallen van een baby met kreeftenhand die werd gegijzeld. werd overgoten met de as van haar lesbische minnaar… Uit de kom zoals ik al zei. In een surrealistische casting-coup werd Redgrave gerekruteerd om Julia’s moeder te spelen, en dat verhaal werd ontrafeld toen haar personage naar de gevangenis ging nadat Julia cocaïne in haar handbagage in het vliegtuig had gestopt.

Richardson en Julian McMahon in

Richardson en Julian McMahon in “Nip/Tuck” (Filmwinkel/Shutterstock)

“Ik herinner me dat ik het gevoel had dat het een beetje ongebruikelijk zou worden”, zegt Richardson droogjes. “Wat ik het leukste vond aan de show, was dat het extreem was, maar ook geaard. Maar er is een theorie dat lange shows – tenminste de goede – briljant beginnen, soms een pauze in het midden hebben en dan briljant eindigen.” Ze kan er niet voor spreken Knijpen/stoppen, hoewel. “Ik heb de laatste seizoenen nooit echt gezien. Ik stopte gewoon. Ik weet eigenlijk niet waarom.”

Zelfs toen de show afdwaalde naar disfunctionele delen, was Richardson altijd geweldig – weemoedig, onvoorspelbaar, heimelijk indrukwekkend. Ze geeft toe dat het “een tijdje duurt om te acteren”, maar laat haar ook onvolmaakt. “Soms zie ik dingen, oud of nieuw, en ik denk: ‘Wat? Dit is gewoon verschrikkelijk! Dacht je dat het goed met je ging?’ Soms zie ik echter dingen waar ik in zit en ben ik aangenaam verrast over mezelf. “Oh waar de Ik ben van?'”

Het is echter niet zo eenvoudig om gewoon beter te worden op het werk. “Het is altijd twee stappen vooruit en één achteruit. Knijpen/stoppen was zeker een keerpunt, maar een deel van het werk dat ik deed rond de dood van mijn zus…’ Ze valt even stil. “Er was een kleine scheiding.” Natasha stierf in 2009 op 45-jarige leeftijd bij een ski-ongeluk. “Ik denk dat ik zonder het te beseffen een beetje op de automatische piloot ging. Ik deed rond deze tijd een aantal tv-programma’s, waarvan ik sommige tijdens de lockdown heb bekeken. Ze krimpt ineen. “Ja, niet zo goed.”

Richardson heeft in het verleden gezegd dat ze genoeg had van de krantenkoppen voor haar interviews die haar verdriet over de dood van haar zus benadrukken. Niet omdat ze ooit onnauwkeurig waren; gewoon omdat het er zo veel waren. Maar het is ook moeilijk om niet tussen de regels door te lezen als Richardson haar kijk op het leven bespreekt. Vorig jaar keerde ze terug naar de wereld van Lady Chatterley’s minnaarspeelt niet de vrijgevochten hoofdrol (ze wordt gespeeld door De kroon‘s Emma Corrin) maar de bejaarde verzorger van Lady Chatterley’s echtgenoot. Ze zegt dat ze het een verrijking vond. “Het gaat om het eren van het verstrijken van de tijd”, zegt ze.

“We zijn ermee een iets andere richting ingeslagen”, zegt Richardson enigszins ondeugend. “Wil je een foto zien?” Ze haalt haar telefoon tevoorschijn, bladert door haar foto’s en landt op een van haar in kostuum. Haar karakter, mevrouw Bolton, draagt ​​een grote, gedrongen jurk en draagt ​​een zwarte pruik. De laatste keer dat mevrouw Bolton op het scherm werd gedramatiseerd, werd ze gespeeld door een voorloper.dood Eva Jodie Hoek. Richardson, aan de andere kant, lijkt grondig ontgoocheld en oud te zijn voor de rol.

Richardson en Sean Bean in Lady Chatterley (1993) (Filmwinkel/Shutterstock)

Richardson en Sean Bean in Lady Chatterley (1993) (Filmwinkel/Shutterstock)

“We gebruikten hetzelfde kostuumhuis waar ik mijn uitrusting voor had Lady Chatterley Ongeveer 30 jaar geleden”, herinnert ze zich. “En nu ben ik hier in deze stevige, vreselijke kleren! Het is duidelijk dat Lady Chatterley zo’n goed afgerond personage is, maar op mijn leeftijd voelt het zo de moeite waard om in plaats daarvan een grote verscheidenheid aan mensen te spelen [being asked]’Oh, ziet ze er goed uit in die jurk?’”

Richardson praat nogal vaak over haar leeftijd, merk ik. “Altijd! En op een trotse manier”, zegt ze. “Ik was ooit jong, ik was van middelbare leeftijd, en nu ben ik aan de andere kant, denk ik. En ik willen op die leeftijd weet je?’

Ze tuurt in de middagzon, stralend ondanks het snikhete weer. “Want het is toch geweldig als we er nog een jaar bij zijn? Hebben we geen geluk?”

Verdachte begint vanavond (zondag 19 juni) om 21.00 uur op Channel 4 en All 4

Leave a Comment