Microsoft се опита да успокои ядосаните потребители на Windows 11. Това ги разгневи още повече

Windows 10 и Windows 11 части

Добро начало, но лош начин да го продадете?

Getty Images

Не можеш да угодиш на всички.

Опитвали ли сте го някога? Опитвали ли сте някога да прекарате дори един ден, опитвайки се да угодите на всички, с които влизате в контакт?

Винаги, винаги накрая отегчавате някого. Защото хората са такива.

Microsoft обаче изостава по този въпрос. Това е ядосало твърде много хора твърде много пъти с твърде малко оправдание.

Така че макар да подобри значително поведението си, след като Сатя Надела стана главен изпълнителен директор, компанията не винаги изглежда толкова подготвена да се справи с критиките, колкото би могла да бъде.

Когато Windows 11 пристигна, имаше вълнения. Мнозина се страхуваха, че менюто “Старт” изведнъж ще се появи в средата на екрана. Това не е така; освен това е толкова адаптивна.

Повечето хора може да са свикнали. Много дори го харесват. Но очевидно има концентрирана група потребители, чиито чувства се насочват към омраза. Microsoft изглежда не може да им позволи.

Това искаше. Наистина ли.

Най-новата версия на Windows съобщава, че Редмънд наскоро се свърза с вътрешни лица на Windows 11, които участват в Release, Beta и Dev канали.

Същността на имейла на компанията изглежда е: „Йо, какво става? Знаеш, че новото меню „Старт“ е създадено, след като всички дадохте своето мнение, нали?“

Очевидно думите бяха малко по-формални. Въпреки това, Microsoft прикачи и видеоклип в YouTube, обясняващ произхода на новото меню “Старт”.

Почти едногодишно видео в YouTube.

О, може би мирише малко на “Хайде, глупако. Още ли не си свършил програмата?”

Самото видео включва много видове мъдри творци, обясняващи с мъдри, но прости думи колко умни и креативни са били те.

Започва с потребителски изследовател на име Драгана, който разсъждава: „Процесът на проектиране се основава на изследването. Предизвикателство е да го осмислиш.“

Хората всъщност не знаят какво искат. Дори и да си мислят, че го правят, не винаги могат да го обяснят.

Малко след това се срещаме с друг изследовател на потребители – колко са работили по това нещо? Ашли обяснява: „Наистина е лесно да проектирате нещо, което харесвате, но това не означава непременно, че ще работи за всички.“

Ето го. на всеки дума. Това търсеше Microsoft. Това е основата на болката.

Влезте дизайнерите. Говорят как са слушали повече. Обясняват как са задали много въпроси. Пример: “Трябва ли началото да бъде подравнено вляво или центрирано?”

Разбира се, може да бъде оставено на вас да го подредите, но това, очевидно, няма да работи за всеки.

Вие хората. Ние вярваме в демокрацията.

И тогава друг дизайнер, този на име Райън, разкрива какво са направили той и екипът му. Той казва, че са взели голямо решение: „Нека хората ни кажат как биха искали да обединят всичко това“.

Опасна маневра, тази. Представете си, ако Стив Джобс беше попитал хората как биха искали да бъде организиран началният екран на iPhone. Представете си търпението му да отсява предложенията.

В Microsoft мислят различно. Изследването на компанията очевидно показа, че потребителите на Windows „създават дизайни, които отговарят на това, което вече мислим“.

Чудя се дали компанията е наела някои.

Разумно ли беше Microsoft да включи този видеоклип в имейла си? Би ли било по-добре да включите видеоклип на реални потребители, обясняващи защо толкова обичат менюто “Старт” на Windows 11?

Едногодишното видео беше останало там, до голяма степен незабелязано. Сега обаче е украсена с последните коментари на нещастните.

Пример: “Те буквално игнорират всичко, което хората искат, и правят каквото си искат или харесват. Никой не харесва новото меню “Старт”, да не говорим за лентата на задачите.”

Никой? Може ли това да е така?

Имаше още: „Как толкова много компании могат да твърдят, че чуват отзиви от потребителите, когато те изрично не го правят? Това ли е светът, в който живеем в момента? Доста скучно, ако смятат, че сме толкова глупави.“

Дали корпорациите смятат хората за глупави със същата ярост като, да речем, политиците? Съмнявам се.

Някои хора, изглежда, са много по-щастливи от Windows 10.

„Новата лента на задачите е шега“, казва един.

Той не беше сам. Вземете това: „Най-накрая, MS го получи направо от стартовото меню на Windows 10, така че те решават да създадат ново меню за Windows 11, което е само за малка група потребители. Правете каквото искате, но оставете възможността на САЩ да възстановяване на менюто на Windows 10, дори и с неанимирани плочки.”

Защо толкова негативно? Защото ти попита.

За чест на Microsoft, той остави коментарите в YouTube отворени, нещо, което Apple никога не би направила. Е, Microsoft очевидно обича да слуша отзивите на потребителите. Въпреки това, сигурно не е било лесно да се ориентирате през множеството негативизъм.

Мнозина пледираха за връщането на персонализирането. Имаше и по-остри коментари.

Пример: „Не покровителствайте потребителите си. Не сте послушали никого, който е казал „това е фундаментално грешен дизайн“, „искаме същите опции за персонализиране, които съществуват от десетилетия“ или „това вече са отстранени проблеми“ , а Windows не е вашият художествен проект в Instagram.”

Може би най-завладяващият преглед беше следният: „Как може Microsoft да говори за персонализиране и как вижда хората да курират техните приложения като[y] искате, след това създайте меню за зареждане, което премахва всички тези персонализации.”

Вече има 651 коментара за това видео. Непропорционалното мнозинство изглежда е съвсем скоро.

С стартирането на Windows 11 Microsoft пусна още видеоклипове, обясняващи защо тази нова версия е напълно вдъхновяваща.

Никога няма да забравя изненадващото откровение на маркетинговия директор: „Погледнахме логото на Microsoft и го направихме синьо“.

Но аз също изпитвам симпатии към Microsoft. Компанията се опита да направи Windows малко по-привлекателен визуално. По-лесно също.

Но защо Microsoft сега избра да накара ангажирани и недоволни потребители да говорят, не съм много сигурен.

Понякога трябва да оставиш хората да живеят с нещо и да направят своя избор. Сега изглежда добър момент да се позова на емоционално успокояващата колона на моя колега Ед Бот: „Мразя Windows 11. Мога ли да настъпя до Windows 10?“

Microsoft, не можеш да угодиш всекиособено когато се опитвате да се развивате като симпатична марка.

Все пак мога с увереност да кажа, че инженерите обичат Windows 11. Откъде знаете? Microsoft казва така.

Add Comment