Moya Brennan… in de rock-‘n-roll-jaren, een abortus ondergaan en waarom ze misschien een dubbele longtransplantatie nodig heeft

Terwijl ze zich voorbereidt op een wereldtournee om haar fenomenale 50-jarig jubileum in het vak te vieren, wordt Clannad-ster Moya Brennan bedachtzaam. De legendarische zangeres – een van de grootste namen in de Ierse muziek van de 20e eeuw – beleefde alle ups en downs van de rock ‘n’ roll-jaren.

Van zwaar drinken en drugspogingen tot feestjes op de late avond, de diepdenkende moeder van twee heeft veel om over na te denken.

“Iedereen deed het toen”, herinnert Moya (67) zich. “Het was absoluut het rock-‘n-roll-leven, alcohol en wat drugs, al die dingen omdat het overal om ons heen was en we op dat moment niet beter wisten.

“Ik reisde voordat ik 20 was, toerde door heel Europa, de enige vrouw in wat toen een zeer mannelijke wereld was.

“Het feit dat we gewoon een folkband uit Donegal waren, maakte geen verschil, want iedereen deed het, het constante feesten.

“Het was elke avond een feestje. Het was een grote avond voor iedereen die we ontmoetten, maar voor ons op tour waren het elke avond grote nachten.

“Het eist zijn tol. Ik denk dat mensen toen naar me hebben gekeken en dachten dat ze een geweldig feestmeisje was. Maar van binnen was ik niet gelukkig.”

Tegen het einde van de jaren tachtig begonnen de dingen voor Moya te veranderen toen de kracht van gebed effect begon te krijgen.

“Daar was ik niet naar op zoek”, herinnert ze zich. “Maar ik was gewoon niet gelukkig, en op een dag vond ik een gebed in een la dat van mijn grootmoeder was geweest en ik begon er zo nu en dan naar te kijken.

“Er begonnen kleine dingen voor mij te veranderen. Het was niet alsof ik bad voor een grote verandering, maar ik had het nodig en wat het ook was, had een positieve impact.”

Dichtbij

Moya Brennan en Tim Jarvis

En toen ze in 1987 NME-fotograaf Tim Jarvis ontmoette, zelf een vroom christen, voelde ze zich gesterkt om haar geloof nog meer te verkennen. Het stel trouwde in 1991 en is nog steeds verliefd als altijd.

“We hebben er veel discussies over gehad, en ik vond het gewoon logisch”, herinnert Moya zich. “Het was echt geweldig om iemand te hebben met wie ik open kon zijn en hoe ik me voelde.

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen Heilige Maria of zo en het is niet alsof alles ineens perfect is, maar in het leven duurt het een tijdje om te beseffen wie je bent en wat je wilt.

Dichtbij

Moya Brennan

“Tegenwoordig hebben mensen het over meditatie, en dat is natuurlijk een beetje cooler. Ze zeggen: ‘Oh, ik ben een boeddhist en ik mediteer’, en dat is natuurlijk prima en heel interessant. Maar op veel manieren – in één echt op veel manieren – Gebed is hetzelfde, het is een vorm van meditatie, je hoort zoveel over geestelijke gezondheid en hoe mensen iets nodig hebben om op te leunen wanneer ze worden geconfronteerd met dit zwarte gat van emotie, depressie of angst en dat geloven veel in dat gebed dat je deze genezende kracht hebt.

“Het is mijn bolwerk, het houdt me geaard en ik geloof dat je kunt worden genezen op een manier die je jaren kunt volhouden.”

Er is niets perfect in de wereld, daarom is strikte religie niet mijn ding

Moya is katholiek opgevoed in het landelijke Gweedore, Co Donegal, voordat ze in 1970 Clannad oprichtte met haar broers Ciaran en Pol Brennan en hun ooms Noel en Padraig Brennan.

Ondanks haar traditionele opvoeding is haar geloof al jaren niet meer afgestemd op een bepaalde kerk.

‘Als ik op tournee ben, vraag ik de receptie waar de dichtstbijzijnde kerk is en dan gaan ze, of het Methodist, Presbyteriaans of wat dan ook is’, zegt ze. “Het kan me niet schelen. Ik denk dat we het te ingewikkeld hebben gemaakt en als ik in Donegal ben, ga ik naar de kerk waar ik als kind naartoe ging of naar een andere christelijke bijeenkomst.

“Er is niets perfect op aarde, dus een strikte religie past niet bij mij. Maar je moet je eigen geloof behouden. Het was een enorme troost voor mij.”

Een van Moya’s grootste uitdagingen was haar beslissing om een ​​zwangerschap af te breken toen ze nog maar 19 jaar oud was.

Zonder ook maar één ziel te vertellen, ging de jonge ster naar Engeland om een ​​abortus te ondergaan – en deed ze haar best om de herinnering uit haar hoofd te krijgen.

Iets wat ze later besefte dat ze niet kon doen.

“Ik had echt niemand om erover te praten”, herinnert ze zich. “Destijds hoopte ik dat als ik het gewoon deed en het in mijn achterhoofd zou houden, ik verder zou kunnen gaan, maar het verdronk me uiteindelijk en je moet met deze dingen omgaan.”

Toen de tijd kwam om haar verdriet onder ogen te zien, keerde Moya terug naar haar geloof.

Ik wou dat ik toen iemand had om mee te praten, maar ik hoop dat het tegenwoordig niet zo moeilijk is voor meisjes

“Uiteindelijk heb ik toegegeven wat er is gebeurd en heb ik om vergeving gevraagd”, herinnert ze zich. “Ik voel me goed nu. Ik denk dat ze een kleine engel heeft. Ik zeg ‘haar’, ik weet niet waarom, maar haar erkennen en aan haar denken helpt soms als ik probeer te rouwen.

“Iemand heeft me ooit verteld dat het zou helpen als ik haar een naam zou geven, wat ik deed, hoewel ik die niet zou delen.

“Ik wou dat ik toen iemand had om mee te praten, maar ik hoop dat het tegenwoordig niet zo moeilijk is voor meisjes.”

De steun van mensen in haar kerk hielp Moya om te gaan met wat er was gebeurd.

Ik heb het misschien verdronken door drugs te roken en te veel te drinken

“Het was niet zozeer counseling”, herinnert ze zich. “Ik heb alleen met mensen in de kerk gesproken en ze hebben me geholpen te begrijpen dat mijn geloof me door gebed kan dragen. Het was heel geruststellend te weten dat je kunt vergeven.

“Nu ik terugkijk op die dagen, denk ik dat het in mijn achterhoofd zat en dat ik het misschien heb verdronken met het roken van drugs en te veel drinken. Dat is een route die mensen nemen, en een tijdje deed ik dat ook.”

En hoewel Moya’s eigen abortus in de loop der jaren een bron van pijn voor haar is geweest, zegt ze dat ze er nooit op zal aandringen dat een vrouw geen abortus laat plegen – alleen dat ze iemand heeft om mee te praten en de macht om een ​​beslissing te nemen die bij hen past .

Dichtbij

Moya en dochter Aisling

“Vrouwen hebben nu meer keuzes”, zegt ze. “En een ding dat ik niet had, was dat ze er van tevoren opener over kunnen praten, zodat ze op de een of andere manier een beetje meer vertrouwen hebben dat ze het aankunnen.

“Dat is het belangrijkste, een beslissing nemen waar ze zeker blij mee zijn, want daar moet je mee leven.

“Lange tijd realiseerde ik me niet dat ik niet gelukkig was totdat ik terug ging en erover nadacht. Ik heb met niemand gesproken, dat was de reden, ik dacht dat ik het uit mijn hoofd zou zetten, maar jij kan niet. Ik heb het lange tijd aan niemand verteld en dat was erg eenzaam.”

Nu ze zich voorbereidt op een tournee, niet alleen met haar broers en oom Noel – Padraig Brennan is helaas drie jaar geleden overleden – zal Moya op de weg vergezeld worden door haar kinderen Aisling en Paul, die ook ervaren muzikanten zijn.

“Ze zijn allebei halverwege de twintig en ze zijn geweldig”, zegt de zangeres. “Ze spreken Iers en zijn geweldige muzikanten, dus daar hebben ze geen last van.

“Haar harmonieën zijn perfect en we zetten dat prachtige tonale gevoel voort met dezelfde familietoon in de stem.

“Na al die jaren toeren op verschillende plaatsen, zal het geweldig zijn om het allemaal met hen te beleven.

“Ik was een vrij late moeder toen ik 39 was en gooide haar altijd midden in het moederschap.

“Ik had zoiets van, ‘Wikkel haar niet in watten’. Ik bracht haar zo veel als ik kon in mijn leven, en in ruil daarvoor was ik in het hare.

“Ze gingen allebei naar de universiteit en deden verschillende dingen, maar uiteindelijk geven ze de voorkeur aan muziek en ze zijn erg getalenteerd, dus ze proberen het. Ik ben echt trots op hen allebei.”

En twee en een half jaar na de diagnose longfibrose – een longziekte die optreedt wanneer longweefsel littekens of beschadigd raakt – zegt de zanger dat de afscheidstournee, die later deze maand begint in de Waterfront Hall in Belfast, een langzamer tempo zal hebben dan de begeleidt de begindagen.

“Het is heel leuk om het 50-jarig jubileum op deze manier te vieren”, zegt Moya. “En we zijn erg blij om in Belfast te beginnen omdat we daar veel vrienden hebben en natuurlijk goede connecties met Derry.

“Maar deze tour zal een jaar of langer duren omdat we alles proberen te bereiken. We nemen deze keer pauzes tussen stops in Europa, want als je maanden non-stop reist, is het gewoon gek.

“Het is vermoeiend. Het zijn die twee uur op het podium waar je naar verlangt. Je geniet er echt van, maar de andere delen, het reizen en trekken, de jetlag, leven uit een koffer, dat kan vermoeiend zijn.

Ik was natuurlijk geschokt toen ik de diagnose kreeg, maar je moet verder.

“Toen we jong waren, gingen we natuurlijk naar de feesten, maar nu moet ik voorzichtiger zijn. Ik moet voor mezelf zorgen.”

En de zangeres, die met echtgenoot Tim in Dun Laoghaire woont, zegt dat ze zich sinds haar diagnose veel meer bewust is van haar gezondheid en welzijn.

“Het is niet leuk”, zegt ze. “Er is geen remedie en dat is niet goed om te weten. Het groeit en wordt erger en de enige echte oplossing is een dubbele longtransplantatie, maar ik ben echt heel boos over mijn humeur.

“Ik denk dat ik, omdat ik zanger ben, eigenlijk een voordeel heb. Ik denk dat zingen een goede fysiotherapie is voor je longen en dat zingen of het bespelen van een blaas- of koperinstrument ze eigenlijk een goede training geeft, dus in zekere zin zijn ze erg sterk.

“Ik was natuurlijk geschrokken toen ik de diagnose kreeg, maar je moet verder. Je kunt je kop niet in het zand steken. Ik doe alles goed Ik doe gymnastiek, vloeroefeningen en wandelen. Wandelen is ook goed om lucht in mijn longen te krijgen en ik let heel goed op mijn voeding. Ik eet niets zoals peulvruchten of granen, en ik ben nu gluten- en zuivelvrij omdat ik denk dat die dingen het erger kunnen maken.

“De agenten van St Vincent’s in Dublin zijn briljant, hoewel ik denk dat ze een beetje verrast zijn dat ik op wereldtournee ga.”

En na de rondleiding? Als Clannad afscheid heeft genomen, zal Moya dan zelf aftreden?

“Dat had ik niet gedacht”, lacht Moya. “Ik ben altijd iets aan het doen. Ik kan me niet eens voorstellen dat ik met pensioen ga. Tussen mijn eigen muziek en het open podium voor jonge artiesten die ik run in de pub van mijn vader in Donegal, ben ik altijd actief. Ik nam het grootste deel van januari vrij omdat ik wist dat de tour eraan zat te komen. Ik ben wat aan het knutselen en plannen geweest, maar ik kan het niet te lang volhouden. Ik vind het leuk om ergens bij te zijn.”

  • Clannad: In a Lifetime: 50th Anniversary Farewell Tour vindt plaats op 29 februari in de Waterfront Hall in Belfast

Leave a Comment