Shopify Stock Купете ли го сега?

Shopifyто е (МАГАЗИН -8,62%) акциите паднаха с 15% на 5 май след публикуването на отчета за първото тримесечие. Приходите на канадския доставчик на услуги за електронна търговия нараснаха с 22% на годишна база до 1,2 милиарда долара, но пропуснаха оценките на анализаторите от 40 милиона долара. Нейната коригирана нетна печалба падна с 90% до 25 милиона долара, или 0,20 долара на акция, което също пропусна очакванията на анализаторите от 0,45 долара.

Въз основа на общоприетите счетоводни принципи (GAAP), Shopify отчита зашеметяваща нетна загуба от 1,5 милиарда долара в сравнение с нетна печалба от 1,3 милиарда долара преди година. Това изчисление включваше 1,6 милиарда долара загуби, свързани с инвестиции, и 118 милиона долара разходи за компенсации, базирани на акции.

Онлайн търговец се подготвя да изпрати поръчка.

Източник на изображението: Getty Images.

Тези цифри бяха грозни, но Shopify вече се отказа от повече от две години печалби и е с около 75% под най-високата си стойност за всички времена. Време ли е да вземем обратния курс и да натрупаме малко акции от тази омразна акция?

Забавяне на Shopify след блокиране

Shopify вече генерираше стабилен растеж на брутния обем на стоките (GMV), брутния обем на плащанията (GPV) и приходите преди пандемията да удари. Въпреки това, и трите показателя за растеж се ускориха през 2020 г., тъй като пандемията се разпространи и накара повече търговци да отворят онлайн магазини.

Тези попътни ветрове избледняха през втората половина на 2021 г., тъй като повече бизнеси се отвориха отново. По-бавният растеж на GMV, GPV и приходите на Shopify през първото тримесечие на 2022 г. отразява тези трудни сравнения през годината:

Растеж (YOY)

2019 г

2020 г

2021 г

Q1 2022 г

GMV

49%

96%

47%

16%

GPV

55%

110%

59%

27%

Приходи

47%

86%

57%

22%

Източник на данни: Shopify. YOY = година след година.

Компанията се сблъска с трудни сравнения със своя ръст на GMV от 114% и ръст на GPV от 137% през първото тримесечие на 2021 г., като и двете бяха задвижвани от проверки на правителствени стимули и мерки за блокиране. Освен това той каза, че инфлационните ветрове влошиха забавянето му в сравнение с предходната година, като отблъснаха потребителите от онлайн магазините и към търговците на дребно с отстъпки.

Shopify не спомена Appleна актуализацията на iOS по време на конферентния разговор, но тази промяна – която позволява на потребителите да се откажат от реклами за проследяване на данни – може също да навреди на малките търговци, които разчитат на Метаплатформи‘ Facebook и Instagram, за да продават своите продукти.

От светлата страна, Shopify Payments продължава да расте. Тя обработи 51% от своята GMV в рамките на тази интегрирана платежна система през първото тримесечие, в сравнение с 46% преди година и 42% през първото тримесечие на 2020 г. Това продължаващо разширяване може да заключи повече търговци и да разшири разликата си срещу разтегнато плащане платформи. да харесвам Кредити на PayPal.

Но разходите му се увеличават

Краткосрочното забавяне на Shopify не е изненадващо, тъй като много други фирми за електронна търговия са изправени пред подобни предизвикателства. Въпреки това, нейните коригирани брутен и оперативни маржове се свиха значително през първото тримесечие.

месечен цикъл

2019 г

2020 г

2021 г

Q1 2022 г

Коригиран брутен марж

55,7%

53,5%

54,4%

53,7%

Коригиран оперативен марж

2,9%

14,9%

15,6%

2,6%

Източник на данни: Shopify.

Коригираният брутен марж спадна с 280 базисни пункта на годишна база до 53,7%, тъй като Shopify разпозна по-висока комбинация от ниски маржови приходи от своя бизнес с Merchant Solutions и Shopify Payments. Неговите инвестиции в облачна инфраструктура и споразумения за споделяне на приходи с разработчици на приложения и теми от трети страни също изостриха това напрежение.

Междувременно нейният коригиран оперативен марж падна от 21,3% на 2,6% поради разширяването на екипите за научноизследователска и развойна дейност, данни, продажби и маркетинг. Тези по-високи инвестиции не бяха изненадващи, тъй като Shopify агресивно изгражда собствена дистрибуторска мрежа през последните три години.

Въпреки това, Shopify заслепи инвеститорите с плана си да закупи Deliverr, доставчик на технологии за изпълнение, за 2,1 милиарда долара (80% в брой и 20% акции от клас А), за да разшири тази мрежа от услуги. Неговите новосъздадени акции от клас B – всяка от които има 10 гласа и се контролира изцяло от главния изпълнителен директор Тоби Лютке, семейството му и най-близките му сътрудници – няма да бъдат изразходвани за това придобиване.

Shopify казва, че придобиването, което добавя 400 служители към общата му работна сила, ще намали както брутните, така и оперативните му маржове тази година. С други думи, той планира да увеличи разходите си, тъй като растежът на приходите му се забавя. Той също така не предостави никакви насоки освен неясните изявления на финансовия директор Ейми Шаперо за „ребалансиране“ на потребителското търсене през втората половина.

Наличностите на Shopify все още не са евтини

Анализаторите очакват приходите на Shopify да нараснат с 33% тази година, но коригираните печалби да паднат с 50%. Въз основа на тези оценки, акциите на Shopify все още се търгуват със 185 пъти по-големи печалби и седем пъти продажби тази година – въпреки че вече се отказа от всичките си печалби от ерата на пандемията.

Въпреки това, разочароващият отчет за печалбите за първото тримесечие на Shopify и изненадващата покупка на Deliverr – най-голямата му придобивка досега – показват, че тези оценки все още са твърде високи. Затова не бих се изненадал, ако Shopify загуби поне още една трета от пазарната си стойност, преди да достигне дъното.

Бизнес моделът на Shopify все още е разрушителен, но просто няма достатъчно причини да закупите тези акции на този труден пазар. Инвеститорите трябва да изчакат дейността му да се стабилизира и оценките му да изстинат, преди да купуват акции.

Add Comment