Stijg op met drie toptenniscoaches uit Londen

Dit artikel maakt deel uit van het nieuwe artikel van FT Globetrotter Gids voor tennisevenals de onze Gids voor Londen

Wimbledon vindt maar één keer per jaar plaats, en voor velen is het genoeg om veertien dagen door te brengen naar de strijd van de groten op tv of naar Southfields te wandelen voor live-actie en aardbeien of regenvertragingen en meezingers. Sommigen vinden misschien zelfs inspiratie om in de weken die volgen een racket op te halen.

Maar voor sommigen van ons is het het hele jaar door een liefdesaffaire, gespeeld in alle weersomstandigheden en bijna altijd buiten, zelfs als dat betekent dat we sneeuw van de baan moeten schuiven of ballen moeten jagen in een huilende wind. Dat betekent niet dat we goed zijn. Zelfs voor een toegewijde speler die elke week het veld betreedt, kan verbetering een pijnlijk langzaam proces zijn. Dus wat kan een middelmatige clubspeler zoals ik doen om zijn spel te verbeteren?

In het verleden heb ik een aantal lessen gehad bij verschillende tenniscoaches. Wat wel duidelijk is, is dat elk een unieke benadering heeft die al dan niet past bij jouw specifieke spel en persoonlijkheid. Ik heb gemerkt dat het het beste is om mezelf te beperken tot een of twee aspecten van mijn spel waaraan ik kan werken, en die vervolgens een paar maanden alleen te verfijnen – totdat ik het volgende probleemgebied vind dat ik kan aanpakken . Ongetalenteerd maar onverschrokken, ging ik op zoek naar drie coaches met een senior Lawn Tennis Association (LTA)-accreditatie om erachter te komen hoe ik drie belangrijke gebieden kon verbeteren en verbeteren: mijn forehand, mijn backhand en mijn ‘naderingsschot’. dat wil zeggen het aanvallen van een korte bal van mijn tegenstander.

William Ikome

Our Lady of Muswell Tennis Club, 51 Rhodes Avenue, Londen N22 7UR

Coach William Ikome van de Our Lady of Muswell Tennis Club in Noord-Londen

Een mand vol tennisballen achter de benen van William Ikome en zijn schaduw op een tennisbaan

Door de no-nonsense aanpak van Ikome “vertelt hij je direct waar de problemen in je techniek liggen” © Harry Mitchell (2)

De in Kameroen geboren William Ikome heeft eerder met mijn spel te maken gehad. Nadat ik hem bij mijn club had zien lesgeven, vond ik zijn no-nonsense aanpak leuk: dit is een coach die geen blad voor de mond neemt en je direct vertelt waar de problemen in je techniek liggen.

De laatste keer dat we elkaar ontmoetten, deed hij wat coaches graag doen: hij veranderde mijn grip. Ik ben overgestapt van een ouderwetse continentale forehand (chopper) naar een modernere western (koekenpan) waarmee de speler meer topspin kan genereren. Als we elkaar weer ontmoeten, is hij blij om te zien dat ik bij het nieuwe schot ben gebleven, maar hij is niet onder de indruk van hoe stijf mijn lichaam blijft als ik het speel.

“Ik zie hetzelfde bij de meeste clubspelers: je speelt alleen met je arm”, zegt hij. “Je moet je core en schouders aanspreken om achter elk schot rotatie te krijgen. Met alleen de arm is het wisselvallig.”

Tenniscoach William Ikome

“Gebruik je kern en schouders om bij elk schot rotatie te bereiken”, adviseert Ikome. “Het is wisselvallig met alleen de arm” © Harry Mitchell

Het blijkt dat dit niet alleen mijn hoge percentage ongedwongen fouten verklaart en waarom ik vaak schouderpijn heb na de wedstrijd, maar ook waarom mijn spel regelmatig uitvalt wanneer ik het het meest nodig heb – op grote momenten in strakke games.

“Als je gewoon met je arm speelt, raak je gespannen, dingen vallen uit elkaar”, zegt Ikome. “Als je nerveus bent, kunnen je benen trillen, je arm misschien, maar je hele lichaam trilt nooit. Dus als je met je hele lichaam leert spelen, kun je het misschien beter doen, zelfs als je onder druk staat.”

Hij benadrukt ook het hebben van een strategie. “Heb je een plan tegen je tegenstander? Als je tegen iemand speelt, moet je erachter komen wat diegene niet leuk vindt. Als je bijvoorbeeld hun backhand snijdt en ze een fout maken. . . ”

blijf het doen

“Nee! Dat is de typische clubspelersmentaliteit!” Hij kijkt een beetje walgend.

Want dan word je voorspelbaar?

‘Niet alleen dat. Je oefent ze genoeg om aan dat schot te wennen. Bewaar het in je achterzak voor de grote punten. Dat is je aaskaart.’

Ikome brengt de wintermaanden door in Afrika om daar jonge spelers op te leiden. Ik vraag hem of hij denkt dat we in de toekomst zwarte topspelers van het continent zullen zien komen.

“Ik begrijp niet waarom Afrika dat niet heeft [black] Spelers in de top 100 en ik denk dat we dat de komende 10 tot 15 jaar zullen doen”, zegt hij. “Ik probeer erachter te komen wat ik kan doen om te helpen. Ik breng tijd door in Ethiopië en Kameroen – Rwanda is een ander land waar ik wil zien wat ik daar kan doen.”

Clinton Coleman

Totteridge Tennis Club, Great Bushey Drive, Londen N20 8QL

Clinton Coleman zwaait met een racket op een van de banen van de Totteridge Tennis Club in Londen

Coach/talentscout Clinton Coleman’s supersterontdekkingen zijn onder meer Nick Kyrgios en Bianca Andreescu Coach

Nick Kyrgios, Tony Blair en ik hebben iets gemeen: we hebben allemaal geprofiteerd van het deskundige oog van Clinton Coleman. Als een soort sportieve superheld combineert Coleman zijn rol als coach bij de gezellige maar bescheiden Totteridge Tennis Club met de glamoureuze, wereldwijde baan van scouting voor IMG Tennis, het toptalentenbureau van de sport, en het rekruteren van toekomstige Federers uit duizenden jonge hoopvol toernooien in alle uithoeken van de wereld.

In 2010 ontdekte hij de 15-jarige Nick Kyrgios tijdens het scouten in Australië. “Ik ontmoette deze nogal slechtgehumeurde jongen”, herinnert hij zich. “Zijn moeder zei: ‘Nou, zorg dan voor hem als je denkt dat je iets met hem kunt doen.'” En dat deed hij, en hij hielp het bovennatuurlijke talent te managen tegen de tijd dat hij op nummer 13 van de wereld stond versla onderweg veel van ‘s werelds beste spelers. Eerder dit jaar won Kyrgios de titel in het herendubbel op de Australian Open met zijn oude vriend Thanasi Kokkinakis.

Een ander succesverhaal van Coleman is de Canadese kampioene Bianca Andreescu, die hij op 13-jarige leeftijd voor het eerst zag spelen toen ze verloor in de eerste ronde van de juniorkwalificaties voor de French Open. “Ik ging naar haar moeder toe en zei: ‘Ik denk dat je een superster in handen hebt.’ Haar moeder zei: ‘Weet je het zeker?’ Ik zei: ‘Ze is de beste die ik ooit heb gezien, ze gaat op een dag een major winnen’, en toen tekende ik haar.’ Colemans kristallen bol bleek juist te zijn. In 2019 versloeg Andreescu Serena Williams op briljante wijze in de finale van de US Open. Een paar uur later ontving Coleman een sms: “Je was de eerste persoon die ooit zei dat ik dat zou doen.”

Clinton Coleman met Tony Blair in 1998

Nog een van Coleman’s vele beschermelingen: een veelbelovende jonge speler genaamd Tony Blair (hier te zien met Coleman in 1998)

Vandaag staat hij echter voor een veel zwaardere test: hij moet mijn backhand repareren. Het duurt niet lang voordat hij een flagrante fout ontdekt. Terwijl ik vaak met de forehand “open stance” (naar het veld gericht) raak, heb ik op de backhandvleugel de neiging om mijn rechtervoet over te brengen, wat betekent dat alle kracht door mijn arm moet worden gegenereerd terwijl mijn lichaam stijf blijft. Het zal veel boren vergen – waarschijnlijk meer dan Crossrail – maar ballen die netjes over het net zeilen is een begin.

Ik vraag hem waarom mijn service de neiging heeft om op belangrijke momenten te mislukken, zelfs als de inzet belachelijk laag is. Is het een mentaal falen? Hij wijst mijn poging tot zelfdiagnose af. “Als je terugkijkt, wed ik dat het hetzelfde schot is waar je niet elke keer overheen kunt komen. Mentale kracht komt van de juiste techniek, niet andersom. De mentale kant van het spel is alleen relevant voor de allerbeste spelers ter wereld.” De boodschap is duidelijk: blijf oefenen met je schoten en zorg dat je geen grootheidswaanzin krijgt.

Lucy Dean

Highgate Cricket and Lawn Tennis Club, Shepherd’s Cot, Off Park Road, Londen N8 8JJ

Coach Lucy Dean van Highgate Lawn Tennis Club

“Een genie”: zo beschrijven leden van de Highgate Lawn Tennis Club coach Lucy Dean

‘Ze is een genie,’ vertel me de drie dames die de binnenplaats verlaten. “We konden geen bal raken toen we begonnen.” De vrouw waar ze het over hebben is Lucy Dean, die het coachingprogramma leidt bij de eerbiedwaardige Highgate Cricket and Lawn Tennis Club. Dean heeft tennis in zijn bloed. Als kleindochter van een junior Wimbledon-speler groeide ze op in Hampshire en begon ze te tennissen tegelijk met haar moeder, die sindsdien tenniscoach is geworden.

Vandaag kijken we naar mijn naderingsspel. Ik ben achteruit in progressie en heb de neiging om de basislijn te omhelzen alsof het een veiligheidsdeken is. Ik ben bang voor de korte bal van mijn tegenstander, waarvan ik in theorie weet dat het een “gemakkelijke” pocket is. In tegenstelling tot de backhand wil Dean dat ik meer opzij ga staan ​​als ik de bal dichter bij het net speel. In plaats van zich om te draaien als ik scoor, stuurt ze me aan Niet die stoten aanzetten en in plaats daarvan mijn gewicht op de voorste voet verplaatsen – zelfs erop springen. Deze ballen moeten met meer kracht en minder spin worden geraakt. Ik geef het wat ik denk dat een stevige klap is. ‘Ik weet dat je harder kunt slaan,’ berispt ze me zachtjes. Er is iets heel bevredigends aan het raken van het doel, en ik ben opgewonden om dit nieuwe wapen uit te proberen op mijn nietsvermoedende clubgenoten.

Naast het coachingprogramma bij Highgate heeft Dean nu haar eigen bedrijf en geeft ze cursussen voor kinderen in Noord-Londen. Wat, vraag ik, zijn de belangrijkste verschillen tussen lesgeven aan volwassenen en junioren?

“Een junior zal gewoon naar je kijken en verwachten dat je hem vertelt wat hij moet doen. Volwassenen willen meer weten, weten waarom, stellen meer vragen. Een junior ontwikkelt zich veel sneller – je kunt ze iets laten zien en binnen een paar ballen kunnen ze het. Voor volwassenen duurt het wat langer.”

Natuurlijk komt het gezegde van oude honden en nieuwe trucs voor de geest. Ik ben misschien nog niet in mijn vroege tienerjaren, maar ik ben volhardend en heb een paar nieuwe trucjes in petto. Misschien zelfs een paar azen.

Kun je een tenniscoach aanbevelen? Vertel het ons in de reacties

Volg FT Globetrotter op Instagram op @FTGlobetrotter

Steden met de FT

FT Globetrotter, onze insidergids voor enkele van ‘s werelds grootste steden, biedt deskundig advies over eten en drinken, sporten, kunst en cultuur – en nog veel meer

U vindt ons in Londen, Tokio, New York, Parijs, Rome, Frankfurt, Singapore, Hong Kong en Miami

Leave a Comment