Tot ziens Don Glees! Regisseur/schrijver Atsuko Ishizuka over hoe haar moeder haar inspireerde

INTERVIEW: Tot ziens, Don Glees! Regisseur/schrijver Atsuko Ishizuka over hoe haar moeder haar inspireerde

Atsuko Ishizuka's Tot ziens, DonGlees!  In de Japanse bioscopen op 18 februari

GKIDS heeft de oprechte film in licentie gegeven Tot ziens Don Glees! en speelde het net in de Amerikaanse bioscopen. Atsuko Ishizuka, de schrijver en regisseur van de film, werkt sinds 2004 bij de gerenommeerde animestudio Madhouse. Otaku VS sprak met haar over haar inspiratie voor deze film, haar creatieve proces en wat westerse fans over haar zouden moeten weten.


Hoe ben je bij Madhouse doorgegroeid van productieassistent tot regisseur?

Aan het werk op anime-achtige MONSTER en NANA, Ik heb het werk van regisseurs en producenten gezien en geleerd. In mijn geval was ik vooral gezegend toen ik, direct nadat ik bij Madhouse kwam, de kans kreeg om directeur van Minna no Uta voor NHK te worden. Ik was een beginner die niets wist van productie, maar dankzij al het geweldige personeel van Madhouse kon ik een “Tsuki no waltz”-muziekclip maken. Het trok de aandacht van veel mensen en opende meer mogelijkheden om te regisseren terwijl ze leerden animatiefilms te maken.

Waar was de inspiratie voor? Tot ziens Don Glees!? Zijn er autobiografische aspecten?

Terwijl ik aan mijn vorige film werkte Een plek verder dan het heelalIk wist al dat ik in mijn volgende film ook een coming-of-age-verhaal wilde schrijven, waarin de personages hun weg vinden naar de “nieuwe wereld”. Aangezien de vorige over meisjes en hun vriendschap ging, wat dacht je ervan om een ​​verhaal te maken over jongens en hun avonturen? Ze lopen op eigen benen en banen zich een weg naar de uiteinden van de aarde en doen ontdekkingen die hun leven voor altijd zullen veranderen… Ik stelde me zo’n verhaal voor en herinnerde me mijn eigen levensveranderende verhaal. Het duurde een paar jaar voordat dit project begon toen mijn moeder door haar ziekte weinig tijd kreeg om te leven van een arts. Mijn moeder vertrouwde me veel dingen toe. Ze wilde dat ik het levende bewijs was van haar leven en nalatenschap. Ik had nooit gedacht dat ze aan mij zou denken als een lieverd die zijn hele bestaan ​​kan voortzetten. Natuurlijk heb ik veel liefde van haar gekregen en ik weet dat ze mij waardeert. Maar toen ik het echt als een feit zag, zag de wereld er anders uit dan voorheen. Mijn normale dagelijkse leven kan heel waardevol zijn en kansen bieden. Zo ja, hoe groot is de wereld daarbuiten? Het is moeilijk onder woorden te brengen, maar langzaam realiseerde ik me dat de deur van onbeperkte mogelijkheden voor mij openging.

Hoe was je proces om deze film te maken?

Terwijl ik aan mijn vorige film werkte, Een plek verder dan het heelal, heb ik al met de producenten overlegd over mijn volgende project. Nadat ik klaar was met de productie van mijn vorige film, had ik wat tijd om mijn hersenen een beetje af te koelen (omdat de vorige film mijn eerste originele film was en ik er heel, heel hard aan moest werken!). Ik raakte gewend aan het plot-ontmoetingsproces. Het idee ging meerdere keren heen en weer en soms moesten we zelfs alles schrappen en helemaal opnieuw beginnen. Toen we eindelijk het script af hadden, was ik erg opgelucht. Vanaf dat moment concentreerde ik me alleen op het maken van foto’s. We verzamelden veel medewerkers en concentreerden ons op het creëren van prachtige visuals, muziek en karakterafbeeldingen.

Wat hoop je dat het publiek meeneemt van deze film?

De persoon die beslist waar de wereld eindigt, ben jij.Tegenwoordig, met technologische vooruitgang zoals internet, hebben we de neiging om te denken dat we alles weten en veel dingen begrijpen. Maar de waarheid is dat we niet eens de ware aard van onze omgeving kennen en de werelden die we nog niet hebben gezien. Als je je niet op je gemak voelt bij je huidige gemeenschap, maar je hebt geleerd dat dit de plek voor jou is, denk ik dat het oké is om dat in twijfel te trekken. Als ik deze film kijk zou ik blij zijn als de kijker in de mogelijkheden van zichzelf en de wereld om hem heen gaat geloven en iets nieuws gaat zien. Overigens gaat het nu goed met mijn moeder. Ze gaat zelfs zo vaak naar de sportschool dat ik me fysiek zorgen om haar maak. Ook zij gelooft in de mogelijkheden en gaat vooruit.

Welke ervaringen heb je op verschillende gebieden bij Madhouse gehad?

Eigenlijk had ik het geluk om direct nadat ik bij Madhouse kwam, te beginnen met het produceren van films, dus de meeste van mijn ervaring hier houdt rechtstreeks verband met wat ik momenteel doe. Het doet me bijna denken dat het gebrek aan ervaring met het aansturen van veel medewerkers en het faciliteren van het verbinden ervan mijn zwakke punt is.

Is er iets over jou dat je westerse fans zou willen vertellen?

Ik heb liever dat ze de films kennen en ervan houden waar ik aan heb gewerkt. [laughs]

Ik ben echter een fan van westerse films en series en wilde ze zonder ondertiteling of voice-over kunnen bekijken, dus begon ik Engels te leren. Ik zou ook wel eens de westerse animatie-industrie willen zien.

____

Danica Davidson is de auteur van het bestsellerboek Mangakunst voor beginners met kunstenaar Melanie Westin en het vervolg, Mangakunst voor iedereenen het eerste manga-krijtboek in zijn soort Krijt kunst manga, beide geïllustreerd door professionele Japanse mangaka Rena Saiya. Bekijk haar andere strips en boeken op www.danicadavidson.com.

Leave a Comment