Advertisment

Декември и януари, както и участващите влакови компании

Пътниците във влаковете бяха засегнати от нова вълна от 48-часови стачки с наближаването на Коледа.

Лидерите на железопътните профсъюзи попариха надеждите да отменят планираните напускания, след като „интензивните разговори“ не успяха да излязат от задънената улица в трудовия спор, който възпрепятства закъснелите реформи в британските железници. Влаковете ще спрат да се движат между 2 часа сутринта в деня на стачката и 2 часа сутринта на следващия ден, което ще доведе до двудневно прекъсване.

Надявахме се, че чрез преговори могат да бъдат договорени критични промени в работните практики. Промени, които ще спестят пари и ще позволят на по-широката железопътна индустрия да балансира счетоводството в света след Covid.

Но надеждите за примирие бяха попарени, когато Профсъюзът на железопътните, морските и транспортните работници (RMT) обяви, че неговите 40 000 членове ще напуснат за осем дни – най-големите стачки досега в спора – като по този начин парализират железопътната мрежа през по-голямата част от седмица преди Коледа и още една седмица на Нова година.

С планираните инженерни работи и по-нататъшни регионални стачки между Коледа и Нова година някои линии ще бъдат до голяма степен извън експлоатация през по-голямата част от месеца от средата на декември.

Кои са датите на влаковите стачки през декември и януари?

Национални RMT стачки

 • вторник 13 декември
 • Сряда, 14 декември
 • Петък, 16 декември
 • събота 17 декември
 • вторник, 3 януари
 • сряда 4 януари
 • петък 6 януари
 • събота 7 януари

В стачните дни се очаква само един на всеки пет влака да се движи и почти всички оператори ще бъдат засегнати.

Дните след стачката – наречени „междинни дни“ – графиците ще бъдат около 60% от нормалните.

Има и нова забрана за полагане на извънреден труд и почивни дни. Железниците обикновено приемат, че персоналът ще работи извънредно и в почивни дни. Профсъюзната забрана за това може да предизвика още поразия. Шефовете на влаковете оценяват въздействието и съответно ще коригират графиците.

Има и поредица от други регионални железопътни стачки на други дати през декември:

Регионални стачки

 • Петък, 2 декември – Стачка на Unite, засягаща железниците в Източен Мидландс
 • Събота, 3 декември – Стачка на Unite, засягаща железниците на East Midlands
 • Неделя, 11 декември – RMT Avanti West Coast Strike
 • Понеделник, 12 декември – RMT Avanti West Coast Strike
 • Петък, 23 декември – Стачка на Unite, засягаща железниците на East Midlands
 • Събота, 24 декември – Стачка на Unite, засягаща железниците в Източен Мидландс

Аванти каза, че очаква услугите му да бъдат значително намалени на 11 и 12 декември поради индустриални действия. Железопътната компания East Midlands Railway предупреди, че услугите ще бъдат изключително ограничени с последните заминавания в 16:30 ч. в дните на стачка.

Кои железопътни оператори са засегнати?

Почти всички влакови линии ще бъдат засегнати по един или друг начин.

Стачките се водят от членове на RMT в Network Rail и 13 железопътни оператора.

 • LNER
 • Северни влакове
 • Avanti западното крайбрежие
 • Югоизток
 • Бягане
 • Chiltern Railways
 • Корпусни ходови части
 • Голяма Англия
 • Govia Thameslink (плюс Gatwick Express)
 • лондонско подземие
 • Влакове на Уест Мидландс (плюс Лондон Северозападна железница)
 • Great Western Railway
 • Transpennine Express

Действията срещу операторите са засенчени от напускането на Network Rail – и по-специално от флагманите.

Network Rail разполага с резерви от обучени флагмани, но само достатъчно, за да позволи 20% от нормалния капацитет за работа.

Avanti West Coast и East Midlands Railways също ще бъдат засегнати от допълнителна стачка през декември.

Мога ли да получа възстановяване на сумата, ако влакът ми бъде отменен?

RMT Strike

Шефовете на железниците все още оценяват каква ще бъде политиката и ще направят съобщение по-късно. Преди това клиентите можеха да използват билети, предварително резервирани ден по-рано, или да поискат възстановяване на сумата, ако трябваше да пътуват в деня на стачката.

Клиентите със сезонни билети можеха преди това да кандидатстват за компенсация чрез Схемата за възстановяване на закъснели билети, докато билетите за връщане може да отговарят на условията за възстановяване на 50%, ако не можете да стигнете до пътуването си. Клиентите трябва да поискат възстановяване на сумата в рамките на 28 дни.

Уебсайтът на National Rail гласи: „Ако сте закупили предварителен билет, билет за ненатоварено време или по всяко време и изберете изобщо да не пътувате, защото услугата ви за отиване или обратно пътуване е била отменена, забавена или пренасрочена, ще имате право на възстановяване или промяна от първоначалния търговец на вашия билет.”

Регионални стачки

По време на стачките на Avanti West Coast клиентите могат да използват билети с дата 11 или 12 декември по всяко време между сега и 14 декември. Те могат също да поискат възстановяване на сумата, ако трябва да пътуват в неделя, 11, понеделник, 12 или вторник, 13 декември.

Защо железничарите стачкуват?

Синдикатите настояват за увеличение на заплатите на членовете си, които се борят с необузданата инфлация.

За RMT Network Rail предложи увеличение от 8%, разпределено за две години. Железопътните оператори все още не са обсъдили увеличенията на заплатите, като първо искат да постигнат споразумение за широкообхватни реформи на работните практики.

Работни практики

Промените в така наречените “архаични” работни практики са най-спорният въпрос в спора.

Навиците за пътуване се промениха след пандемията. Всеки ден все по-малко хора отиват на работа. Все повече хора пътуват с влакове извън натовареното време, след сутрешния пиков час или през почивните дни. Търсенето на бизнес пътувания упорито е много по-ниско, отколкото беше преди да удари Covid.

Това означава, че Network Rail и железопътните оператори, чиито разходи в крайна сметка се поемат от данъкоплатците, трябва да намалят разходите, за да балансират счетоводните книги. Част от това може да се направи чрез намаляване на размера. Но голяма част от това променя работните практики, много от които са наследство от дните на британските железници и обществената собственост.

Шефовете какво да въведат повече технологии, да ръководят екипи по-ефективно и крайните части на железопътната линия да работят в собствените си силози.

Синдикатите се опасяват, че това означава съкращаване на работни места – и в последствие тяхната власт ще бъде отслабена.

Служителите на Royal Mail също са планирали поредица от напускания, които биха могли да попречат на коледните доставки. Прочетете на кои дати се провеждат стачките, както и подробности за миналата Коледа.

.

Add Comment