Advertisment

Изграждането на палуби и японският мит се съчетават в тази красива настолна стратегическа игра

Базираните на карти стратегически игри изглежда наистина са намерили своята основа през последните 12 месеца. Сега, когато сме няколко години по-напред от овладяването на Slay The Spire в жанра, строителите на колоди започват да пристигат бързо и добре в различни вълнуващи комбинации. Само тази година прекарах доста часове в защита на кулата за изграждане на палуби на ORX, изгубих се в настолните сюжетни линии на Foretales, а по-късно тази седмица ще видим старта на Marvel’s Midnight Suns, новата карта – стратегия Ролева игра, базирана на Firaxis на производителите на XCOM. Добър момент е да бъдете фен на строителите на колоди, или поне така казвам, и в началото на следващата година Mahokenshi’s Mythological Feats ще се опита да пренесе щафетата през 2023 г.

Създадена от базираното в Париж Game Source Studio, тази походова стратегическа игра ви позволява да поемете контрола над четири вида самураи, докато се стремите да балансирате мистично кралство над облаците. Oni, таласъми и други създания от японската митология са вашите основни антагонисти тук, но неговите шестоъгълни острови също са пълни с текстови сюжетни събития, странични куестове и съкровища за откриване. Това е много за вземане, но по-специално те са от решаващо значение за вашия успех. Това е така, защото всеки път, когато започнете нова мисия в Mahokenshi, вие влизате с напълно ново тесте – и въз основа на ранна предварителна версия, която играх наскоро, това е едновременно гениален начин да поддържате нещата свежи, но може да бъде и двоен остър нож, когато става въпрос за изпробване на нови тактики.

Има известна приемственост между мисиите, трябва да го подчертая. Всеки самурай има основен набор от стартови карти на свое име и изпълнявайки мисии и повишавайки нивото им, ще видите, че стартовото тесте нараства с нови допълнения с течение на времето. По-голямата част от изграждането на тестетата ви обаче се извършва на бойното поле, като маневрирате вашия воин върху плочки с ясно маркирани скривалища с карти или ги купувате от селските търговци, като използвате монети, плячкосани от сандъци със съкровища. По пътя има и доджота, където можете да надстроите картите си (срещу определена цена), и светилища, където можете да ги унищожите, ако откриете, че всичките ви добри карти се губят в шлаката.

Всяка карта е красиво илюстрирана и светът като цяло изобилства от също толкова зашеметяващо ниво на детайлност. Дърветата се люлеят от ветреца, докато птиците летят над тях, а водопадите се стичат по отвесната скала през мъгливи облаци към царството на смъртните долу. Въпреки това всички тези черешови планини и гори не са само за показ. Различните типове терени също влияят върху това колко енергия ще изразходвате, за да ги пресечете, и те също могат да предоставят различни подобрения на статистиката на вас и вашите врагове. Имате четири енергийни мъниста, които да използвате на ход в Mahokenshi, които ще трябва да разделите между преминаване и атаки. Тревистите равнини се нуждаят само от едно мънисто за пресичане, например, но гъстите гори изискват две (въпреки че те също ще ви осигурят четири допълнителни защитни точки наведнъж, което може да бъде полезно за усвояване на досадни стрели на гоблини и отровни стрели). Планините, от друга страна, изискват три енергийни мъниста за преминаване, но допълнителното издигане ще увеличи атаките ви с три.

Крилат самурайски войн се бие с чудовище в Mahokenshi

Самурайски воин напада магьосник на плаващ остров с шестоъгълни плочки в Mahokenshi

Използването на тези типове терен може да бъде от ключово значение за спечелването на големи битки и постепенният процес на изграждане на тестето ви, за да се опитате да се възползвате от тях, елиминира всички добри тактики, които очаквате от походова стратегическа игра. Все пак имам някои притеснения относно балансирането на компилацията за визуализация. Виждате ли, когато повечето врагове се придържат към горите и планинските островни граници, стреляйки по вас отдалеч, вместо да ви следват до неутралните за статистика равнини, обикновено ще трябва да ги вкарате в битка, преди да успеете да ги съборите . Това може да означава, че дори дуелите един на един могат да се почувстват като войни на изтощение, тъй като ще трябва да ги ударите с множество атаки, преди да пробиете техните подсилени от терена защити. Бронята също се попълва в началото на всеки ход, което води до единични срещи в многоходови дела, които могат да попречат на темпото на играта.

Честно казано, има известно спокойствие, което може да се намери в Махокенши, така че може би просто съм малко прекалено прибързан в нападението си с гоблини. Далеч от битката, неговата вдъхновена от кото оркестрова партитура внася много успокояващо присъствие в играта и въпреки че са налични опции за бързо превъртане напред, темпото на маршируване по подразбиране на вашия Warrior е малко повече от крачка. Това е по-обмислен стил на изграждане на колода и с толкова много интересни точки за потенциално откриване на карта е почти невъзможно да устоите на изкушението да предприемете малки отклонения от централната си цел.

Пергамент, изобразяващ японски замък и текст на Махокенши

Някои плочки съдържат наративни събития, при които ще трябва да вземете решение как да напреднете. Повечето решения водят до различни типове повишаване на статистиката, но други могат да доведат до допълнителни странични мисии.

Има обаче и моменти, когато дизайнът на мисията му се сблъсква с тази философия. Във втората ви основна мисия, например, имате задачата да се състезавате по картата, за да попречите на огромен, огнен огр да унищожи замък. Това е вид цел, която обикновено би вдъхнала добре дошло усещане за неотложност в походова стратегическа игра, но когато пътят ви е осеян с демони, замерящи ви с отровни ножове (всеки отнема няколко ценни хода, за да бъде победен), стигайки там навреме – и в едно парче – може да бъде изключително трудно. Не забравяйте, че също трябва да балансирате неща като проучване на нови карти и изграждане на разумно тесте, за да ги вземете.

За щастие, поражението не просто те връща назад в началото, без да имаш какво да покажеш. Все пак ще спечелите някои от тези изключително важни точки опит, за да подсилите вашия воин и да го изравните, но знанието, че всъщност трябва да започвате от нулата всеки път, също може донякъде да помрачи духа ви. Имате особено добра карта или ъпгрейд при последния опит? Е, можете да кажете сбогом на втория рунд (и на третия, четвъртия и петия рунд) и вместо това да поздравите основните си карти с удари. Вашият пробег с това може да варира, разбира се, но за мен открих, че това доведе до много повтаряща се и натоварена работа, тъй като започнах да възстановявам колодата си отново – особено когато изпълнението на прости мисии може да отнеме 20-30 минути.

И все пак има нещо в Mahokenshi, което продължава да ме интригува. Любител съм на истории от японската митология и примамката на нейния плаващ архипелаг ме ужили. Тук има ядро ​​от нещо специално и може би просто трябва да променя малко стратегията си, за да разгърна пълния му потенциал. Ще продължа да се ровя в него през следващите два месеца, така че очаквайте повече мисли през новата година, когато излезе на 24 януари в Steam.

Add Comment