Отказването на лазерните принтери на Epson не решава най-големия проблем с издръжливостта

Отказването на лазерните принтери на Epson не решава най-големия проблем с издръжливостта

Имаше време, когато лазерните принтери бяха лукс. Високите цени ги изтласкаха от бюджетите на повечето домове и малки предприятия преди десетилетия, но най-накрая станаха по-достъпни. Но сега доставчикът на принтери Epson обръща гръб на технологията в полза на мастилено-струйните алтернативи и своите характеристики за устойчивост.

Както The Register отбеляза в понеделник, Epson обяви миналата седмица, че ще спре да продава и разпространява лазерни принтери до 2026 г., засягайки както потребителските, така и бизнес потребителите. Компанията, собственост на Seiko, гордо заяви, че този ход е в името на “устойчивостта”, но компанията все още има да извърви дълъг път в този отдел.

Лазерни принтери и устойчивост

В съобщението на Epson се казва, че решението им да се съсредоточи изцяло върху мастиленоструйните принтери, а не върху лазерните принтери, е за планетата. И това до голяма степен се основава на начина, по който работят лазерните принтери спрямо мастиленоструйните. Лазерните принтери използват лазер, барабан, тонер и топлина за отпечатване на изображение. Мастиленоструйните принтери, от друга страна, използват дюзи за нанасяне на мастило.

„Докато лазерните принтери работят чрез нагряване и топене на тонер върху страница, мастиленоструйната технология без топлина на Epson консумира по-малко електричество, като използва механична енергия за прожектиране на мастило върху страницата“, каза Коичи Кубота, директор продажби и маркетинг на Epson, в изявление, според The Регистрирам.

В публикация в блог от 2021 г. Epson каза, че за сравнение един от неговите бизнес мастиленоструйни принтери използва „до 85% по-малко енергия“ и създава „85% по-малко въглероден диоксид от един от неговите лазерни принтери при отпечатване на 20 страници. Въпреки това, без конкретни модели принтери и други подробности, не можем да сме сигурни, че това е сравнение на ябълки с ябълки. Освен това разликите между мастиленоструйните принтери и лазерните принтери от други марки вероятно ще се различават.

Epson също каза, че неговите мастиленоструйни принтери имат по-малко части за смяна от лазерните принтери. Подмените на компоненти за мастиленоструйни принтери са предимно за мастило и кутии за отпадъчно мастило (управлението на капачката на дюзите също е съображение), докато лазерните принтери в крайна сметка може да се нуждаят от нов тонер, барабан, проявители, фюзери и други компоненти. Според публикация в блог на Epson от 2019 г., забелязана от The Register, мастиленоструйните принтери на Epson имат „до 59% по-малко резервни части в сравнение с лазерните принтери“.

Тъй като мастиленоструйните принтери имат по-малко части, които може да се нуждаят от подмяна, те изискват по-малко време на престой и поддръжка, отколкото техните лазерни събратя, според прессъобщението на Epson.

Най-големият проблем

Неотдавнашното съобщение на Epson рекламира „ангажимент за устойчивост“, както и планираната инвестиция от 100 милиарда йени (около 722,2 милиона долара) на Epson в „устойчиви иновации“, като същевременно включва най-новите си принтери, разбира се. Но стратегическата промяна на тази компания не изглежда толкова голяма зелена стъпка, колкото PR представителите на Epson искат да вярват.

Не е нужно да ви разказваме за опасенията за околната среда, присъщи на домашния и бизнес печат. Често цитирано проучване от 2012 г. съобщава, че 375 милиона касети с мастило и тонер влизат в сметищата в САЩ всяка година, което дори не засяга консумацията на хартия и енергия.

Но хората и фирмите трябва да печатат неща, а печатарските фирми и техните служители трябва да поддържат тези фирми живи. Така че не обвиняваме Epson, че търси начин да направи бизнеса си с принтери по-екологичен. Но ние се оплакваме, че той продължава да пренебрегва голяма грижа за околната среда с бизнеса си, която лесно би могъл да разреши.

Както съобщихме през август, Epson закрепи принтери върху предполагаемо пренаситени подложки с мастило, въпреки че иначе принтерът физически би функционирал. Epson прави това, казва той, защото мастилото може да изтече в принтера. Но проектирането на продукти така, че да спрат да работят, известно още като планирано остаряване, е голямо не-не за зелените технологии. Потръпваме, като си помислим колко работещи принтери на Epson са били захвърлени в кошчето от по-малко технически обучени потребители, които не са знаели, че устройството все още може да се използва.

Eson се фокусира върху мастиленоструйните принтери, които се движат напред.

Eson се фокусира върху мастиленоструйните принтери, които се движат напред.

Този начин на мислене за еднократна употреба е обезпокоително често срещан в печатарската индустрия. През 2020 г. например HP включи касети с мастило извън своята абонаментна програма Instant Ink и също така използва DRM, за да предотврати работата на касети с мастило, които не са на HP, в принтери на HP.

Разочарованието на потребителя

Въпреки загрижеността за околната среда и потребителския избор, Epson продължава да произвежда принтери, които могат да отговорят на изискванията на своите потребители. И също така води до разочароващи потребителски изживявания, при които принтерите внезапно спират да работят без видима причина (и винаги изглежда, че се случва а време трябва да отпечатате нещо). Принтерите не са свикнали да изпълняват тези процеси гладко зад кулисите. По-рано тази година Canon, например, по невнимание счупи своите касети с мастило, докато се опитваше да предотврати използването на мастило, което не е на Canon, в своите продукти.

От това лято Epson актуализира своята страница за поддръжка, за да улесни потребителите да нулират принтерите си, за да продължат да работят, и да подчертае своята програма за рециклиране.

Но въпреки многократния ангажимент към околната среда този месец, той далеч не успя да отговори на гореспоменатите опасения. Както демонстрираха много видеоуроци, ремонти като смяна на мастилени подложки могат да се извършват от технически разбиращи хора, но опитът да се намерят ръководства за ремонт, части или инструменти на Epson за принтери Epson е почти невъзможно. Компанията препоръчва мастилените подложки да бъдат сменени от някой от нейните партньори, например, като се избягват домашни майстори и местни сервизи.

Add Comment