Advertisment

Психиатърът от NHS, Д-Р МАКС ПЕМБЪРТЪН: Съжалявам, но Алекса прави децата толкова груби!

След като вечерях с по-млад роднина преди няколко месеца, неволно изпратих всички в пристъпи на кикот, когато говорих с Alexa.

„Здравей Алекса, можеш ли да ми кажеш каква е прогнозата за времето следващия уикенд, благодаря?“ Попитах. Нямам Alexa, така че не знаех, че така не говориш с нея. Не разбрах какво съм направил грешно.

‘Защо говориш така?’ попита някой. Гледах без да разбирам. „Толкова сте учтиви“, каза водещата, която е на около 20 години. „Не е нужно да казвате „моля“ или „благодаря“. Тя демонстрира, като наруга горкото устройство.

„Това просто звучи малко. . . грубо, направих гримаса. — Все едно имаш роб. Всички се засмяха и завъртяха очи колко старомоден и старомоден изглеждах.

Знам, че тя е просто машина и няма чувства, но все пак беше внезапно и, добре, малко ужасно. Сигурно е хлъзгав наклон между лаенето на заповеди към машина и крещенето на истински хора?

Така че се почувствах малко оправдан миналата седмица, когато прочетох, че експертите са изразили загриженост, че Alexa, Siri и Google Home – устройства с гласово активиране, популярни в домовете по света – могат да имат дългосрочни последици за децата. Тревогата е, че тези машини могат да попречат на уменията за учене, критичното мислене и, както подозирах, съпричастността на децата.

Д-Р МАКС ПЕМБЪРТЪН (снимка): Няма съмнение, че технологията е била сила за добро. Но, моля, не ми казвайте, че това също няма вредно въздействие върху развитието на младите хора.

Изследователят от Кеймбриджкия университет д-р Анмол Арора твърди, че устройствата могат да повлияят на развитието на детето по редица причини. Когато задават въпрос, те получават „точен“ и „сбит“ отговор, но това противоречи на начина, по който децата обикновено учат.

Традиционно децата събират части от информация, за да създадат мрежа от знания, вместо да се опитват да асимилират произволни факти, които не са непременно свързани или нямат контекст или, най-важното, обяснение на мотивите зад отговора.

Така че знанията, които получават от устройствата, може да са технически правилни, но далеч не са толкова възнаграждаващи, колкото ако детето е задало въпроса на истински, жив човек.

Дава им знание, но не и разбиране. Тъй като не им се налага да търсят отговора, те не развиват критичното си мислене или логическите си разсъждения.

И не само малките деца са засегнати. Забелязах това при лекари на двайсет години, които са толкова свикнали да имат цялото знание на една ръка разстояние, благодарение на интернет търсачките, че изглежда им липсва способността да екстраполират и да отговорят на всеки въпрос, който не могат да потърсят в Google. Липсва им способността да решават проблеми или да използват знанията си, за да решат необичаен клиничен проблем, пред който са изправени.

Ако мислите, че това е тревожно, помислете за другото предложение на д-р Арора: че устройства като Alexa може също да възпрепятстват социалното развитие на децата, точно защото гласовите асистенти не могат да ги научат как да се държат учтиво – той не го прави. не е необходимо да казва “моля” или “благодаря”. или използвайте внимателен тон на гласа.

„Липсата на способност за участие в невербална комуникация прави използването на устройството лош метод за научаване на социално взаимодействие. Докато при нормални човешки взаимодействия едно дете обикновено би получило обратна връзка, ако се държи неподходящо, това е извън обхвата на смарт устройство“, обясни д-р Арора. С други думи, Алекса не може да ги вини, че са груби.

Готови ли сте за още един депресиращ факт? Изследванията показват, че децата, живеещи в дом с устройство, говорят с него ежедневно, докато те говорят с бабите и дядовците си само на всеки десет дни.

Същото проучване установи, че почти три четвърти признават, че не са казвали „моля“ или „благодаря“, когато говорят с интелигентните високоговорители. Не мога да не мисля, че това трябва да повлияе на взаимодействието им с хората. Как правите разлика между това да помолите Алекса да пусне последния сингъл на Тейлър Суифт и да помолите някой в ​​магазин за помощ?

Устройства като Alexa също могат да възпрепятстват социалното развитие на децата, точно защото гласовите асистенти не могат да ги научат да се държат учтиво - няма нужда да казвам.

Устройства като Alexa също могат да попречат на социалното развитие на децата, точно защото гласовите асистенти не могат да ги научат да се държат учтиво – няма нужда да казвате „моля“ или „благодаря“ или да използвате внимателен тон на гласа (файлово изображение)

Думи като “моля”, “благодаря” и “съжалявам” са мощни социални лубриканти. Те карат света да работи добре, те означават уважение и смирение. Те са признание за хуманността на другите. Със сигурност това е невероятно важно?

Късогледо е, че не обръщаме повече внимание на въздействието, което технологията има върху по-младото поколение.

Мисля, че част от пропуските в английските стандарти се дължат на технологията – изпращането на текстови съобщения означава, че децата не са свикнали да съставят правилни изречения.

Тези устройства също влияят на невербалната комуникация на младите хора, включително неща като зрителен контакт. Една колежка наскоро ми каза за колко деца, които среща днес, им е трудно да я погледнат в очите.

Забелязах това по време на лекция, която изнесох пред тийнейджъри в беден район на Лондон като част от проект за насърчаването им повече да кандидатстват в университет. След това те послушно се наредиха да говорят с мен и бях изумен колко малко от тях всъщност ме погледнаха.

Вместо това те гледаха в пода и мърмореха. Разбрах, че те толкова са свикнали да общуват чрез незабавни съобщения, че не знаят как да взаимодействат с някой, който седи срещу тях.

Няма съмнение, че технологията е била сила за добро. Но, моля, не ми казвайте, че това също няма вредно въздействие върху развитието на младите хора. Благодаря.

Лекар, който предложи да се моли за пациентите, беше принуден да вземе курс за ограничения. Но не е ли това пример за лекар, който действа холистично? Реалността е, че молитвата може да бъде мощна. Спомням си тази реплика от Тенисън: „Повече неща са изковани чрез молитва, отколкото този свят мечтае.

Не е срамно да си млада майка

Бившата участничка в Love Island Моли-Мей Хейг очаква бебе от партньора си Томи Фюри. Някои го критикуваха, че е твърде млад, за да създаде семейство. Те твърдят, че тя едва е оживяла. Господи, не е ли странно как се променят нагласите? Само преди едно поколение 23 години би било напълно приемлива възраст за раждане на дете. Майка ми ме роди в началото на трийсетте и се смяташе за гериатрична майка.

Плюс това, Моли има ендометриоза, която може да повлияе на плодовитостта, така че да имаш малко бебе е по-добре, отколкото да рискуваш цял живот с разбито сърце, като го оставиш твърде късно и разбереш, че е невъзможно? На едно скорошно барбекю бях изумен, че от шестте присъстващи двойки пет бяха подложени на лечение за безплодие. Всички жени бяха отложили майчинството заради кариерата си и мнозина сега оплакаха това решение.

Бившата участничка в Острова на любовта Моли-Мей Хейг очаква бебе с партньора си Томи Фюри (на снимката заедно)

Бившата участничка в Острова на любовта Моли-Мей Хейг очаква бебе с партньора си Томи Фюри (на снимката заедно)

Шокиращото разследване на BBC Panorama от миналата седмица в болница за психично здраве трябва да засрами NHS. Тайното разследване показа, че болногледачите на NHS са заключили жена с аутизъм в малка стая за почти месец. Работниците по психично здраве също удряха шамари, щипаха и ругаеха пациенти. Въпреки че тази програма се фокусира върху една единица, ясно е, че този вид шокираща злоупотреба се случва и другаде.

Не само примерите за грубо насилие ме ядосват. Притеснявам се от коварното пренебрежение, което се случва в толкова много институции – където обитателите често се хранят и поят, но малко друго. Знам всички обяснения за това: лошо платен персонал, неадекватно обучение, изтощение поради стрес на работното място и т.н. Но идва момент, когато просто си мисля: Стига с извиненията. Нещата трябва да се подобрят – сега!

Д-р Макс предписва… Любимото ми хапче за сън

Ако имате проблеми със заспиването вечер, мога да препоръчам тази нова добавка за дъвчене против стрес и сън. Съдържа интелигентна комбинация от лактоферин, противовъзпалителен протеин от краве мляко, витамин B6 и Lactium, мощен, но естествен хидролизат на млечен протеин, за който се смята, че предизвиква състояние на релаксация, подобно на това при бебетата, когато са хранени.

От £34,99 за 15 таблетки, leapfrogremedies.com

.

Add Comment