Страхувате се да проверите чанта? Обяснени проблеми с липсващ багаж в Канада

Дебора Клиъри беше раздразнена.

Когато кацна в Монреал на 19 декември, след пътуване до Италия, тя откри, че куфарът й липсва. Повече от месец по-късно Air Canada все още не беше намерила чантата му.

„Прекарах толкова много време в мислене за това, тревожейки се за това, проверявайки онлайн, обаждайки се на Air Canada“, каза Клиъри от дома си в Платсбърг, Ню Йорк, във вторник. „Просто отчаяно искам да си върна чантата.“

Завръщането към пътуване от най-лошата криза с COVID беше бурно, измъчено от масивни прекъсвания на полетите и натрупването на липсващ багаж по летищата. Това доведе до призиви към авиокомпаниите да подобрят своите системи за доставка на багаж.

„Счупен е, така че мисля, че трябва да го поправят“, каза Клиъри, която отиде с кола до летището в Монреал преди две седмици, за да търси чантата си сред море от непотърсен багаж. Тя не го намери.

Въпреки това, след разследване на CBC News на Air Canada, Клиъри научи в петък, че куфарът му е изпратен до дома му.

„Много, много съм щастлива“, каза тя. „Почти се бях примирил, никога повече нямаше да го видя.“

Дебора Клиъри и Дан Албърт от Платсбърг, Ню Йорк позират за снимка, докато са на почивка в Италия.
Дебора Клиъри и Дан Албърт от Платсбърг, Ню Йорк, все още чакат да се съберат с изчезналия си багаж, изчезнал по време на полета им от Милано до Монреал. (изпратено от Дебора Клиъри)

Първа вълна от хаос с изчезнал багаж в Канада избухна през лятотодо голяма степен водени от недостиг на персонал, тъй като летищата и авиокомпаниите се опитваха да увеличат операциите си.

  • Имате ли въпрос или нещо да кажете? Изпратете имейл: ask@cbc.ca или се присъединете към нас на живо в коментарите сега.

Имаше големи надежди, че сезонът на празничните пътувания ще протече по-гладко – докато силните зимни бури ударят голяма част от Канада, причинявайки стотици забавени и отменени полети, още а натрупване на изгубен багаж.

„В авиоиндустрията закъснение от повече от 15 минути обикновено води до пропуснати връзки“, каза Дънкан Дий, бивш изпълнителен директор на Air Canada. „Забавя равни липсващи торби.“

Бивш изпълнителен директор на Air Canada Дънкан Дий.
Бившият изпълнителен директор на Air Canada Дънкан Дий казва, че летищата се нуждаят от повече финансиране за инфраструктура, за да поддържат операциите си безпроблемно при лошо време. (Радио Канада)

Дий каза, че авиокомпаниите трябва да проследяват по-добре багажа и федералното правителство също трябва да инвестира повече в летищата.

В края на декември студеното време причини замръзване на лента за багаж на международното летище в Торонто; силна снежна буря причини масови закъснения и отмяна на полети в Международно летище Ванкувърт.

„Очевидно има нужда от по-добра инфраструктура, по-добри ресурси за летищата… за да ги направим по-устойчиви на тези метеорологични явления“, каза Дий.

А авиокомпаниите?

Запитан тази седмица за неотдавнашния хаос при пътуванията, министърът на транспорта Омар Алгабра каза, че летищата ще получат инструментите, от които се нуждаят, но не даде подробности.

По въпроса за багажа той посочи с пръст авиокомпаниите.

„Намирам за изключително разочароващо да слушам истории за хора без багаж с дни“, каза той на събитие в Хамилтън. „Авиокомпаниите трябва да направят повече.“

Неговите коментари следват няколко скорошни медийни репортажи за трудностите на въздушните пътници да намерят изгубения си багаж

Те разбират сагата на Накита Рийс и Том Уилсън от Кеймбридж, Онтарио, който се бори с Air Canada повече от четири месеца, за да намери изчезналия куфар на Уилсън.

ВИЖ |Двойка от Онтарио каза, че багажът им е изгубен, но не е:

Air Canada съобщи, че багажът на двойката е изгубен. AirTags показаха друго

Двойка казва, че Air Canada е дарила багажа си за благотворителност само месец след като са се изгубили на път за летище Пиърсън в Торонто. Те го последваха до едно шкафче.

Чантата изчезна при полета им от Гърция през септември. Тъй като двойката беше поставила устройство за проследяване на въздушен етикет в куфара, те успяха да проследят пътуването му до склад близо до Етобикоук, Онтарио.

Въпреки че Рийс сподели с Air Canada местонахождението на чантата, авиокомпанията я смяташе за изгубена.

„Най-разочароващото нещо в това беше, че нямахме начин да го получим, въпреки че знаехме местоположението и сме казвали на авиокомпанията толкова много пъти“, каза Рийс. „Тъй като етикетите на авиокомпаниите са по-нови, просто не мисля, че авиокомпаниите дори знаят как да използват тази информация.“

Двойката най-накрая си върна куфара тази седмица – след това тяхната история беше подета от медиите.

Авиокомпаниите отговарят

Други пътници също се оплакаха за подобни преживявания при проследяване на изгубения им багаж с етикети на авиокомпанията.

Бившият изпълнителен директор на Air Canada Dee каза, че авиокомпаниите обикновено проследяват багажа, като сканират етикетите на чантата си и техните системи в момента не могат да поддържат технология за проследяване на авиокомпаниите.

„Това е нещо, при което процесите на авиокомпаниите не са настигнали наличната технология“, каза той. „В момента нито една авиокомпания в света няма способността да приема информация за пътници.“

Алгабра предложи авиокомпаниите да се променят с времето.

„Чуваме за това как Amazon успява да идентифицира къде са техните артикули [are at] всеки момент”, каза той. „Разочароващо е, че авиокомпаниите все още не са модернизирали системата си за обработка на багаж.”

Air Canada каза пред CBC News, че непрекъснато проучва нови технологии. Авиокомпанията добави, че скоростта на доставка на багаж се е върнала към нормалното след бурното празнично време.

Air Canada каза, че в случая на Рийс етикетът на багажа е паднал от куфара. Авиокомпанията не каза как най-накрая е намерила чантата на двойката, но каза, че може да задържи 2300 долара като компенсация, която е получила за изгубения багаж.

WestJet заяви, че е започнал стратегически преглед за усъвършенстване на своите системи за багаж. “[We] се ангажираме да работим с нашите партньори за услуги трети страни… за да гарантираме, че ще се подобрим в тази област“, ​​каза говорителката Мадисън Крюгер в имейл.

Позволен багаж

Пътуващите могат поискайте до приблизително $2350 за багаж изгубен или забавен по време на международен полет. За закъснял багаж на вътрешни полети авиокомпаниите определят свои собствени правила.

Офисът в Алгабра каза на CBC News тази седмица, че правителството проучва начини за укрепване на правата на пътниците във въздушния транспорт, включително за закъснял и изгубен багаж.

Що се отнася до пътничката Клиъри, тя беше поискала обезщетение за изгубена чанта, но каза, че получаването й обратно е по-добър резултат.

„Предпочитам да си върна чантата, отколкото парите от Air Canada.“

Add Comment