Advertisment

3-етажна къща ще бъде построена на малък парцел в еднофамилен квартал във Ванкувър

Изглежда, че упоритостта на строител на домове по поръчка, специализиран в модулно строителство, най-накрая е проработила. Тяхната идея за изключително нетрадиционно развитие вече се разглежда официално от общинската управа.

От придобиването на имота през юни 2021 г. Lanefab Design and Build се стреми да използва изключително необичайния парцел на 1916 William Street – близо до югоизточния ъгъл на кръстовището на Victoria Drive и William Street в Източен Ванкувър.

Брин Дейвидсън, съсобственик на Lanefab, обсъждаше със служителите на град Ванкувър възможните употреби на сайта и част от това разочарование се разпространи в неговите социални медии миналата година, когато градската управа нареди на компанията му да премахне техния „настолен модул структура“.

Това не е просто безстопанствен парцел в еднофамилен квартал, но е с много неправилни размери от само 540 квадратни фута, с лице на улицата от само девет фута и малка дълбочина от 60 фута. Той служи като алея за гаража на западната съседна къща на 1216 Victoria Drive и като ad hoc място за паркиране на източната съседна къща на 1922 William Street.

Общинското правителство вече е приело молбата за разрешение за развитие на Lanefab за разглеждане, за да продължи постоянното развитие на тесни сгради на мястото.

Малък парцел на 1916 William Street в Източен Ванкувър, собственост на Lanefab Design/Build. (Оценка BC)

1916 William Street Vancouver Lanefab f

Малък парцел на 1916 William Street в Източен Ванкувър, собственост на Lanefab Design/Build. (Google Maps)

„Виждаме този проект като продължение на този дух на сътрудничество между нашия екип и града с цел да покажем какво е възможно с градско запълване на малки парцели“, гласи приложението на Lanefab.

“Въпреки че има само няколко парцела като този в града, ние вярваме, че този проект може да бъде източник на обучение и вдъхновение за всякакви бъдещи форми на жилища, които могат да бъдат обмислени в районите. Град RS и RT По същия начин вярваме, че това ще да бъде запомнящо се и уникално допълнение към квартала и потенциално да играе определяща роля в начина, по който сградата Sam Kee е изиграла подобна роля в китайския квартал.

Наскоро публикуваното заявление показва, че те искат да построят триетажен еднофамилен дом с мазе, покривна тераса, преден двор и заден двор.

Общата подова площ ще достигне 1202 квадратни фута. Етажният план включва “стълби, баня и използваема спалня”.

1916 William Street Vancouver Tiny House

Илюстрация на художника на Малката къща на Little Lot на Уилям Стрийт 1916, Ванкувър. (Lanefab Design/Build)

1916 William Street Vancouver Tiny House

Илюстрация на художника на Малката къща на Little Lot на Уилям Стрийт 1916, Ванкувър. (Lanefab Design/Build)

Но за да постигнат тази много нетрадиционна форма на строителство, те молят служителите на града да одобрят няколко облекчения на настоящите изисквания.

Те искат да увеличат допустимата дълбочина на сградата от 21 фута (35%) на 30 фута (50%), да увеличат съотношението на допустимата площ (FAR) на плътността от 0,6 FAR (324 кв. фута) на 2,24 FAR (1202 кв. фута), да увеличат позволеното покритие на сградата на място от 45% (243 кв. фута) до 50% (270 кв. фута), пренебрегнете изискването за минимална площ на обекта от 3294 квадратни фута за еднофамилна къща и намалете изискването за минимално място за паркиране до нула.

Освен това те искат изискването за разстояние отстрани на сградата да бъде премахнато, което ще позволи на сградата да се приближи на сантиметри от съществуващата фасада на къщата на изток.

1916 William Street Vancouver Tiny House

Илюстрация на художника на Малката къща на Little Lot на Уилям Стрийт 1916, Ванкувър. (Lanefab Design/Build)

1916 William Street Vancouver Tiny House

Илюстрация на художника на Малката къща на Little Lot на Уилям Стрийт 1916, Ванкувър. (Lanefab Design/Build)

Lanefab признава, че къщата в съседство с 1922 William Street ще бъде засегната от новата им сграда, но те твърдят, че прозорците в старата сграда, гледаща към малкия парцел, са „несъвместими с противопожарния код“. Този съществуващ дом на улица Уилям от 1922 г. е предвиден за преустройство в типичен дом с добавка за пълнеж, но строителството все още не е започнало. Lanefab отбелязва, че се е свързал със собственика относно придобиването на малкото парче земя, за да формира земя с неговия проект, но не е получил отговор.

Записите за оценка на Британска Колумбия показват, че оценената стойност на малката партида е била постоянно изключително ниска през по-голямата част от последното десетилетие, достигайки връх от 7200 долара за списъка с оценки през 2015 г. и ниските 3600 долара за ролята през 2016 г.

За списъка за 2021 г. имотът имаше оценена стойност от $4900, или около $9,00 на квадратен фут.

Сравнете това с оценената стойност от $1,837,600 ($1,744,000 земя; $93,600 структура) за 1922 Willam Street, която има размер на парцела от 4000 квадратни фута – седем и половина пъти по-голям от малкия съседен парцел. Оценената стойност на квадратен фут само на компонента земя е $379 на квадратен фут, или 42 пъти повече от малката партида.

Но разликата в ширината на каньона в прогнозната стойност вече не съществува от началото на тази година.

Списъкът за 2022 г. оценява оценената стойност на малкия парцел на 173 000 долара или 320 долара на квадратен фут, което е 35-кратно увеличение от 2021 г.

Не е ясно какво точно е предизвикало зашеметяващото увеличение от година на година на оценената стойност на парцела.

Придобиването на имота от Lanefab миналата година беше на стойност 210 000 долара. Собствеността също смени собственика си през юли 2020 г. в сделка на стойност $88 000.

Add Comment