Sony обвинена в лъжа пред европейските регулатори относно сделката с Microsoft Activision

Advertisment
 

Какво искаш да знаеш

  • Франк X. Шоу от Microsoft твърди, че Sony наскоро е излъгала регулаторите на Европейския съюз (ЕС) относно предстоящото придобиване на Activision Blizzard.
  • По-конкретно, Шоу казва, че Sony е казала на ЕС, че Microsoft не желае да предложи равенство на производителя на PlayStation с Call of Duty, въпреки че Microsoft преди това е предлагала 10-годишен договор.
  • Microsoft продължава да твърди, че иска да предостави игри на повече хора, а не на по-малко, и че превръщането на Call of Duty в ексклузивно за Xbox би „опровергало бизнес логиката“.

Докато планираното от Microsoft придобиване на Activision Blizzard за 69 милиарда долара продължава да привлича интензивно внимание от страна на регулаторите, компанията твърди, че Sony – производителят на PlayStation и един от най-големите противници на сделката – наскоро е излъгала Европейския съюз (ЕС) за своите планове за Call of Duty. Въпреки че Microsoft публично обеща да запази популярния франчайз шутър от първо лице на PlayStation, след като сливането приключи, компанията казва, че Sony е предложила друго на властите в Брюксел. Новината идва, когато се съобщава, че ЕС възнамерява да изпрати на Microsoft антитръстово предупреждение за сделката.

“Чувам, че Sony казва на хората в Брюксел, че Microsoft не желае да им даде паритет за Call of Duty, ако придобием Activision. Нищо не може да бъде по-далеч от истината”, каза той. добавя той. написа Франк X. Шоу, вицепрезидент по комуникациите в Microsoft. „Бяхме ясни, че сме предложили на Sony 10-годишен договор, за да им дадем паритет по отношение на времето, съдържанието, функциите, качеството, възпроизвеждането и всеки друг аспект на играта. Казахме също, че сме щастливи да направим това изпълнимо чрез договор, регулаторни споразумения или други средства.“

Call of Duty, поредица, която често е домакин на безброй играчи и стотици милиони долари от продажби, несъмнено е един от най-големите развлекателни франчайзи в света. Първоначално Microsoft предложи на Sony условия да запази Call of Duty на PlayStation в продължение на три години, след като завърши придобиването на Activision Blizzard, което изпълнителният директор Джим Райън нарече „неадекватно“ в изявление. След това Microsoft предложи на Sony 10-годишна сделка, като двете компании се срещнаха, за да обсъдят конкретни подробности. Пълният резултат от тези разговори остава неизвестен, но въз основа на публичните изявления на Шоу изглежда, че споразумение не е постигнато.

Виж повече

Microsoft многократно е заявявал, че превръщането на Call of Duty в ексклузивен за своите Xbox конзоли няма да е в съответствие с неговите планове, като изпълнителният директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър заявява, че Microsoft основно придобива Activision Blizzard заради доминиращата си позиция в мобилните игри и че компанията „иска да бъдете там, където са геймърите, особено с франчайзи с размера на Minecraft и Call of Duty.” В коментар президентът на Microsoft Брад Смит също написа, че превръщането на Call of Duty в ексклузивна би било „икономически ирационално“, тъй като „критична част от приходите на Activision Blizzard от „Call of Duty“ идват от продажбите на игри за PlayStation“ . Шоу повтаря тези аргументи в собствените си коментари.

„Sony е лидер на пазара на конзоли и би било противоречие на бизнес логиката за нас да изключим геймърите на PlayStation от екосистемата на Call of Duty“, каза Шоу. „Нашата цел е да предоставим Call of Duty и други игри – както направихме с Minecraft – на повече хора по света, за да могат да ги играят където и както искат.“

Очаква се регулаторите да вземат окончателни решения относно сливането през пролетта, като се очаква Органът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) да сподели предварително решение в края на януари или февруари. ЕС и CMA трябва да произнесат присъдата си съответно на 11 и 26 април.

Трябва да се отбележи, че Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) вече е завела дело за блокиране на сделката, цитирайки наскоро придобитите предстоящи ексклузивни игри за Xbox и Windows PC на ZeniMax като Starfield и Redfall като примери за причината, поради която компанията не може да се вярва. (Microsoft никога не се е ангажирала да направи тези игри междуплатформени). По-рано тази седмица доклад предполага, че Федералната търговска комисия е определила времето на съдебния си иск, за да манипулира ЕС и да обезсърчи регулатора да постигне споразумение с Microsoft заради опасенията си относно сделката.

Централната гледна точка на Windows

Докато Федералната търговска комисия твърди, че определя времето на съдебния си иск за сливане, за да манипулира ЕС, за да избегне споразумения с Microsoft и Sony, които директно лъжат за планираните ангажименти на Microsoft, трудно е да не се засмееш на начина, по който нещата се развиха. смешно. Ако приемем, че твърденията на Шоу са верни, подходът на Sony да се противопостави на сливането е достигнал ново ниво на недобросъвестност. Напомня ми, когато компанията се оплака, че Microsoft може да повиши цените на Xbox след закупуването на Activision Blizzard, само месеци след повишаване на цената на собствените си PS5 системи.

Вярно е, че Microsoft може да не е честен тук. За разлика от Сони обаче е доказано наистина готов да дойде на масата, като компанията многократно заявява публично, че е щастлива да работи с регулаторите и да преговаря с конкуренти. За отбелязване е, че Microsoft дори пое 10-годишни ангажименти да пренесе Call of Duty в Steam и Nintendo Switch, показвайки готовността си да пренесе първия шутър на Activision на платформи, различни от собствената. Поради тези причини и поради досегашното поведение на Sony съм силно склонен да повярвам на твърдението на Шоу.

В крайна сметка става все по-ясно, че Sony е готова да каже или направи каквото трябва, за да попречи на придобиването на Microsoft, и това сега включва груба лъжа на регулаторите. Затова питам това: кой е наистина ли опитвайки се да задуша конкуренцията?

Add Comment